7 Eknik Atau Puak Di Brunei


BRUNEI!!! Seluruh dunia tahu Ia adalah sebuah negara kecil yang kaya dengan sumber minyak dan gas. Ia terletak di bahagian utara kepulauan Borneo dan dikelilingi Malaysia. Nama Borneo pula diambil semperna nama “Brunei”. Ini kerana pada zaman dahulu kala, Negara ini mempunyai pengaruh dan kuasa yang kuat di kepulauan ini. Malah, negara ini juga dahulunya sebahagian daripada gugusan kepulauan Filipina.

Seperti Di Malaysia, Brunei juga terdiri dari pelbagai lapisan puak. Anda boleh lihat terdapat tujuk puak jadi yang terdapat di negara ini. Antara puak-puak jati tersebut ialah; 

Puak Jati Melayu BruneiPuak Jati DusunPuak Jati BelaitPuak Jati MurutPuak Jati BisayaPuak Jati TutongPuak Jati KedayanSelain dari tujuk puak ini, terdapat juga kaum-kaum lain yang berbilang bangsa seperti Cina, India, Iban, Kadazan serta golongan bangsa Eropah yang memilih Brunei untuk menetap walaupun mereka-mereka ini bukan berasal dari Brunei secara sejarahnya. Nak tahu lebih lanjut lagi tentang eknik atau puak jadi di negara Brunei? Jom kita baca sejarah puak-puak ini.
1. Puak Jati Melayu Brunei

Sebelum itu, Puak Jati “melayu Brunei” di kenali dengan panggilan “Barunays” yang bermaksud Brunei atau orang Brunei semasa “bancian Kategori eknik” pada tahun 1906 dan 1911. Namun pada tahun 1921, panggilan "Melayu Brunei" diiktiraf secara rasmi . Pengubahsuaian berkemungkinan dilakukan berikutan kesedaran masyarakat Brunei berkenaan identiti Melayu mereka.

sumber google
Hampir separuh daripada penduduk kaum Melayu di Malaysia Timur (kawasan pantai barat selatan negeri Sabah dan sebelah utara negeri Sarawak) adalah etnik atau berketurunan Melayu Brunei dan hampir seluruh penduduk Melayu di selatan negeri Sabah seperti daerah Sipitang, daerah Kuala Penyu, daerah Beaufort dan daerah Papar serta Wilayah Persekutuan Labuan termasuk penduduk Melayu yang menetap di kawasan sebelah utara negeri Sarawak seperti daerah Limbang, daerah kecil Lawas dan bandar raya Miri adalah berketurunan Brunei.

Pada awal penempatan puak Melayu Brunei adalah di persisiran pantai di Brunei. Mereka membina binaan penempatan mereka di atas air iaitu rumah papan. Dan masyarakat Melayu Brunei sinonim dengan perkampungan sejarah mereka seperti Kampung Ayer yang masih wujud sehingga sekarang.

Puak DusunPuak jati ini dikatakan berasal dari keturunan bangsa cina oleh sesetengah ahli sejarah kaji manusia. Ini disebabkan beberapa factor iaitu persamaan dari warna kulit, bentuk mata, ukuran badan dan lain-lain sifat. Pada Am nya, Puak dusun berasal daripada satu keturunan yang sama, kemudian berpecah mencari kehidupan sendiri. 

sumber google
Kenapa mereka ini di gelar bangsa “Dusun”? ini kerana mereka mengusahakan dusun buah-buahan. Mereka juga bergiat dalam pertanian pindah randah, berkebun sayur, menoreh getah, berternak lembu, kerbau ayam dan itik. Walaupun sehingga kini masih lagi mengamalkan dan berpegang dengan kepercayan ‘animisme’ yang diwarisi dari datuk nenek moyang mereka namun Alhamdulliah jumlah yang memeluk agama Islam makin bertambah dari hari ke hari.
Puak Jati Belait
sumber google
Ia dikaitkan dengan sebuah sungai iaitu sungai belait. Pekerjaan utama mereka ialah menuai padi dan membuat sagu. Kalau nak memahami lagi tentang puak ini, Anda boleh ke Kampong Kuala Balai, kampong Mumong iaitu di Mukin labi, Kampong Rampayoh di ulu Belait dan di Kampong Mungkom di Mukim Kiudang, Tutong. Agama yang di pegang oleh puak jati ini kebanyakkannya agama Islam. 
Puak Jati MurutTerdapat banyak terma panggilan bagi merungkai satu puak jati bernama Murut kerana di Sarawak misalnya ianya dikenali dengan nama “Lun Bawang” manakala di Sabah dikenali sebagai “Lun Dayeh”. Dan Murut di Brunei sudah tentu bukan merujuk kepada etnik Murut di Sabah. Menurut sejarahnya nama “Murut” diberikan oleh Brunei bagi merujuk kepada satu komuniti yang mendiami kawasan berbukit bukau di Brunei.


sumber google
Menurut sejarah juga menyatakan bahawa puak Murut di Brunei, dikenali sebagai etnik Lun Bawang di Sarawak dan etnik Lundayeh di Sabah ini merupakan satu kumpulan masyarakat yang berasal daripada satu kawasan yang terletak di tengah-tengah Pulau Borneo yang dikenali sebagai Dataran Tanah Tinggi Kerayan Kelabit. Dan mereka juga dikatakan telah membuat penghijrahan ke seluruh Borneo yang meliputi Sabah, Sarawak dan Brunei sejak dari kurun ke-17 hingga 18 Masihi lagi.Suatu waktu dahulu, sumber ekonomi mereka adalah bertani iaitu menanam padi dan mengamalkan pertanian nomad bagi mencari tanah-pamah yang subur. Dan atas aktiviti ini adalah difahamkan populasi puak Murut di Brunei juga bertebaran iaitu berbeza-beza perkampungannya serta tidak mengkhusus di satu tempat sahaja.Jika dahulu nenek moyang mereka mengamalkan kepercayaan animism namun sekarang puak Murut ramai yang sudah memeluk agama Kristian sebagai pegangan penghidupan mereka.
Puak Jati BisayaPuak Bisaya? Macam pernah dengarkan? Ia bukan sahaja ada di Brunei malah turut ada di Sarawak dan Sabah sehingga ke hari ini.

Namun ada yang ura-ura bahawa Puak ini berasal dari Negara Filipina iaitu merujuk kepada bangsa Visaya. Apa yang boleh dikatakan, pernyataan ini 100% salah. Ini kerana ianya tidak selari dengan sejarah bangsa Filipina malah bahasa juga langsung tiada persamaan. Puak Bisaya dikatakan berasal dari wilayah Kerajaan Barunai yang telah wujud seawal kurun 977 Masihi. Mereka berhijrah ke Sabah, Sarawak setelah berlakunya penindasan dan keadaan pada masa itu sangat Kucar kacir.
Berdasarkan laporan yang diterangkan oleh pakar sejarah antropologi seperti Bewsher (1958), Sandin (1971) dan Hussain & Newman (1987), kewujudan etnik Bisaya di bumi Borneo boleh disahkan seawal tahun 1370an lagi. Ini dapat dibuktikan apabila tahun 1370an Empayar Tanah Besar China telah menghantar satu misi ke Negara Barunai (Negara Brunei) yang mana ketika itu Chang Ching Tze telah membantu Maha Mokhsa, Raja Barunai bagi mengawal pemberontakan.


sumber googlePemberontakan itu telah menyebabkan ibukota Barunai pada masa itu telah terbakar teruk dan Maha Mokhsa hanya bersandarkan kepada 1,000 masyarakat tempatan Barunai yang dikenali sebagai Bisaya untuk tujuan pertahanan dan keselamatan. Bantuan daripada Maharaja Tembok Besar China telah dapat meredakan Kerajaan Barunai pada masa itu. Dan sebagai membalas jasa itu, maka Maha Mokhsa telah menghantar satu rombongan bagi misi penghormatan ke Negara China pada Ogos 1371.
Selain daripada itu dari segi pengkajian sejarahwan menyatakan bahawa etnik Bisaya yang menghuni bumi Borneo sekarang menurut laporan Beyer H.O pada 1926, Hester E.D pada 1954 dan Harrison pada tahun 1956 sependapat menyatakan bahawa etnik Bisaya merupakan kumpulan masyarakat yang berasal daripada Kerajaan Srivijaya melalui panglima mereka yang bernama Sri Bisaya. Pendapat ini juga disahkan oleh seorang pengkaji sejarahwan iaitu Sonza pada tahun 1972.

Sekarang, puak Bisaya di Brunei sudahpun memeluk agama Islam sepenuhnya.
Puak Jati TutongNak jumpak puak jati tutong? Pergilah di daerah Tutong. Ini kerana sebahagian besar dari daerah ini, diduduki oleh puak Tutong. Bahasa yang di guna pakai puak ini adalah Bahasa tutong dan mereka menganuti agama Islam. Puak Tutong ini mempunyai keunikkannya yang tersendiri. Misalnya, bahasa yang dituturkan oleh orang-orang Tutong yang mempunyai latar belakang keturunan yang berbeza. Terdapat sebuah kajian tentang kewujudan puak ini berdasarkan dari dua sumber iaitu tradisi lisan orang-orang Melanau Mukah dan didalam Syair Awang Semaun.

sumber google
Lagi satu yang patut korang tahu adalah asal usul nama Tutong ini. Terdapat banyak cerita mengenai asal usul nama puak Tutong ini. Antara cerita yang diperkatakan sehingga sekarang ialah nama Tutong berasal dari nama seorang puak Murut yang banyak membantu orang-orang yang tinggal di Kampong Lurah Saban dari gangguan ayau (pemburu kepala) yang dilakukan oleh orang-orang Kayan. Megenangkan jasa orang Murut yang bernama Tutong itu, akhirnya tempat tinggalnya berhampiran dengan sungai itu maka iapun diberi nama Sungai Tutong. Di sungai itulah timbulnya asal gelaran Tutong dan juga menjadi perkampungan terawal puak Tutong.
Puak Jati KedayanSalah satu Puak yang menetap di kepulauan Borneo ialah Puak Kedayan. Puak ini dipercayai berasal dari Negara Brunei, kemudian berhijrah ke Sabah, Sarawak dan Labuan. Di Miri Sarawak, kebanyakan puak ini menetap di daerah Bekenu selain boleh ditemui di sekitar daerah Limbang dan Lawas, Sarawak; Sipitang dan Kuala Penyu, Sabah; dan Labuan. Bahasa pertuturan harian yang digunakan oleh puak Kedayan ialah Bahasa Kedayan ("bahasa de facto" Brunei)

Mungkin yang kita tahu puak Kedayan semuanya merupakan orang pantai namun rupanya tidak sama sekali. Sebahagian daripadanya iaitu di Labuan bukannya orang pantai, dan lebih enderung menetap di kawasan pedalaman. Manakala sebahagian yang lain lagi menetap berhampiran pantai. Rumah-rumah di kampung dibina agak dekat antara satu sama lain, mengikut pola kelompok, dengan taman-taman bercabang. Kaum Kedayan-Brunei menjadi penduduk majoriti dan memegang kuasa politik di pulau bebas cukai itu

Wah!!! Banyaknya kisah sejarah puak-puak Jati Di Brunei kan? Kebanyakkannya ada terhubung kait antara satu sama lain. Malah, puak-puak Jati ini bukan sahaja terdapat di Negara Brunei, tapi terdapat di Malaysia juga khususnya di Sabah, Sarawak dan Labuan. So, korang nak tahu apa lagi pasal Brunei? Boleh email atau comment di bawah ye!

Sumber :7 puak jati brunei / puak jati brunei
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.kisahrissaziela.com/2018/04/eknik-eknik-puak-di-brunei.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tulahan Lambang Ph Semasa Pru 15 Logo Ph Atau Pkr

Tulahan Lambang Ph Semasa Pru 15 Logo Ph Atau Pkr

papar berkaitan - pada 2/6/2021 - jumlah : 100 hits
Assalam Penulis ada menerima satu dapatan kajian daripada sebuah pusat kajian di Malaysia berkaitan kecenderungan pengundi terkini Setakat ini dapatan kajian masih belum dibentangkan kepada media Baru baru ini O2 Research Malaysia telah mem...
Bagaimana Mahu Mengekang Covid Jika Semua Syarikat Dibenarkan Beroperasi Duit Tak Tau Nak Cari Atau Macamana

Bagaimana Mahu Mengekang Covid Jika Semua Syarikat Dibenarkan Beroperasi Duit Tak Tau Nak Cari Atau Macamana

papar berkaitan - pada 2/6/2021 - jumlah : 46 hits
SHAHBUDIN HUSINSemalam kita telah didedahkan dengan laporan bahawa 95 142 syarikat telah diberi kebenaran beroperasi dalam tempoh apa yang disebut kononnya total lockdown Dengan permohonan daripada syarikat syarikat terus meningkat sehingga...
Video Polis Bohong Atau Khairuddin Temberang

Video Polis Bohong Atau Khairuddin Temberang

papar berkaitan - pada 2/6/2021 - jumlah : 50 hits
Beliau ada diperiksa ketika melalui SJR itu pada 16 Mei lalu dan Unit Siasatan Jenayah Terkelas Bukit Aman sedang melakukan siasatan berhubung kes ini kata Roslee seperti dipetik Beliau menjelaskan persoalan lain mengenai siasatan itu perlu...
Tips Memilih Sunblock Atau Sunscreen Yang Tepat

Tips Memilih Sunblock Atau Sunscreen Yang Tepat

papar berkaitan - pada 1/6/2021 - jumlah : 102 hits
Sunblock atau Sunscreen adalah untuk melindungi kulit dari sinaran UV mungkin telah menjadi salah satu senarai runcit anda setiap bulan Walau bagaimanapun jumlah produk tersebut di pasaran boleh membuat anda bingung memilih produk yang sesu...
Vincenzo Cassano Dari Vincenzo Atau Kim Doki Dari Taxi Driver Siapakah Hero Gelap Lebih Baik

Vincenzo Cassano Dari Vincenzo Atau Kim Doki Dari Taxi Driver Siapakah Hero Gelap Lebih Baik

papar berkaitan - pada 31/5/2021 - jumlah : 114 hits
Tak dinafikan bahawa temah hero gelap semakin mendapat tempat dalam dunia K Drama Lihat saja kejayaan naskhah Vincenzo dan Taxi Driver yang baru sahaja menamatkan tayangan baru baru ini Mempunyai personaliti yang berbeza anti hero yang mana...
8 Aplikasi Edit Suara Yang Bisa Kamu Pakai Untuk Bikin Konten Video Atau Podcast

8 Aplikasi Edit Suara Yang Bisa Kamu Pakai Untuk Bikin Konten Video Atau Podcast

papar berkaitan - pada 1/6/2021 - jumlah : 89 hits
Bikin kualitas audio videomu lebih baik dengan rekomendasi aplikasi dari Hipwee ini Ada yang berbayar ada juga yang gratis lo
Kurus Untuk Sihat Atau Kurus Kerana Terpaksa

Kurus Untuk Sihat Atau Kurus Kerana Terpaksa

papar berkaitan - pada 2/6/2021 - jumlah : 84 hits
Baik kali ini aku nak ceritakan kenapa aku nak kurus Sebenarnya semua orang ingin kurus dan sihat Bagaimana kita semua boleh berubah bentuk badan apabila semakin meningkat usia Percaya atau tidak semasa umur kita dalam lingkungan belasan ta...
Bila Dah Habis Bayar Pinjaman Kereta Atau Motosikal Pada Bank Kena Buat Perkara Penting Ni Barulah Jadi Hak Sepenuhnya

Bila Dah Habis Bayar Pinjaman Kereta Atau Motosikal Pada Bank Kena Buat Perkara Penting Ni Barulah Jadi Hak Sepenuhnya

papar berkaitan - pada 2/6/2021 - jumlah : 93 hits
Lapang dan lega rasanya bila kita dapat tahu sekiranya bulan ini adalah bulan terakhir pembiayaan kereta atau motosikal yang perlu dilunaskan
Kisah Seram Penghuni Misteri Di Surau Lama

Kalau Betul Ada Diharap Naga Tasik Chini Bangunlah

Sekali Sekala Buatlah Kejutan Untuk Anak Isi Balik Lompong Yang Kita Tinggal Dalam Jiwa Mereka

Jisung Sebagai Ketua Hakim Misteri Penonton Teruja Lihat Klip Pendek The Devil Judge

Slot Xo

Lirik Waktu Dan Perhatian Rimar

Glove Maker Wrp Asia Found 838 Covid 19 Cases Among 2 838 Workers

Have A Heart When Vaccinating Those With DementiaMengapakah Setiap Negara Menggunakan Jenis Plug Yang Berlainan

Info Dan Sinopsis Drama Mr Drift Astro Citra

Kisah Atlet Ragbi Profesional Bertukar Pembunuh Bersiri Randall Woodfield

Adakah Orang Islam Yang Meninggal Dunia Akibat Pandemik Mati Syahid

Bolehkah Kita Mati Disebabkan Kebosanan


Cerekarama Gostan

Telefilem Mufariq Di Slot Panggung Rtm Tv1

Aktiviti Sehari Di Hulu Langat Selangor Jom Tengok Apa Yang Menarik

Lirik Cinta Hanya Sekali Nazia Marwiana

Keutamaan Infaq Bagi Yang Memberi

Jam Tangan Buruj Orian Untuk Solat Penunjuk Arah Kiblat Memudahkan Muslim Untuk Jaga Waktu Solat