2018 In The Nutshell


finally, dah masuk minggu kedua tahun baru 2019 baru ada mood nak menaip kat blog. tengah feel tahun baru sambil nak throwback apa yang terjadi pada tahun 2018. kalau yang memang follow update kat blog nie memang dah tau dah pasal life aku sebab mostly aku cerita kat blog. especially bila tiap bulan ada aku ada buat monthly summary gitu. tujuannya, supaya aku lebih menghargai setiap benda yang terjadi dalam kehidupan. ewahh~
assalamualaikum dan salam sejahteraaaaa

nie nak cerita konklusi 2018 bagi seorang BV. 

did i achieve my 2018 resolution? yes, i did get a job. finally. something related (a bit) to my course and something that is unexpected. lol
bagi aku, as a full time working adult, ada masa aku rasa macam tak cukup masa. terkejar2 buat semua benda especially berkaitan life. entah kenapa. kekadang rasa free sangat

pada tahun 2018, aku belajar beberapa skills baru dan i'm really proud of it. - Improvement in my problem-solving skills (IT related)- AutoCAD and Rhino (2D and 3D software)- Keyshot (for 3D rendering)
mostly aku belajar sendiri melalui internet masa kerja, sebab aku introvert dan rasa malu2 nak tanya benda. tapi ada masa aku beranikan diri jugak. hahahhahhaa tu je la problem aku. yang lain okay, just bila part nak mintak tolong rakan sekerja tu ambik masa sikit untuk aku. bila tiap masa kerja, hadap benda sama, terasa jugak beberapa improvement, dari tak pandai langsung guna autocad, sekarang dah pandai. dari acah2 guna 3D, akhirnya dah boleh buat drawing 3D berdasarkan drawing 2D. semua atas arahan boss. hahahhaha
masa mula2 dulu, terasa susah jugak benda nie, tapi takkan nak cakap 'i can't' dengan boss kan, so mostly kalau ada arahan baru yang aku taktau, aku akan jawab 'i'll try'. nasib baik boss jenis yang sangat memahami. sekarang pun masih rasa susah jugak tapi dah tau selok belok sikit. paling aku bangga, aku discover software Keyshot untuk 3D rendering, sebab masa tu boss suruh cari software untuk buat 3D tu nampak real sebab dalam Rhino, tak berapa banyak material untuk rendering. so, bila dah tau wujudnya software tu dan mudah gila nak guna. apa lagi, happy laaaa boss. kot. part 3D rendering jugak part paling aku suka. hahahhaha
banyak pulak cerita part kerja
aku ada buat draft (belum habis taip) tentang pengalaman cari kerja, interview and etc, patut ke aku habiskan dan publish


financial management- paying for student loan monthly - failed in saving money for emergency (rasa susah sangat benda nie)- always have a plan to buy unnecessarily stuffs hahahhaha- download an app to track my financial (money manager)
paling gembira bila dah boleh bayar ptptn setiap bulan dengan jumlah yang tetap. tapi aku rasa susah sangat nak saving sebab gaji cukup2 untuk bajet bulanan macam transport, foods, mom and etc. yes, jujur aku kata, gaji aku sekarang adalah di tahap minimum untuk diploma fresh grad. sebab aku sendiri mintak macam nie dulu sebab aku sedar aku kurang experience dan desperate for a job. hahahhaaha serious bukan mudah nak cari kerja kat tempat aku especially bila majority chinese and mandarin is a prequisite for some jobs. tapi tu la, aku percaya rezeki ada dimana2 dan kena selalu ikhlas dalam buat kerja. :)
i'm still struggling in managing my financial because, ONLINE SHOPPING and nafsu nak makan semua benda. wakakakakkaa. 
am i being too personal? yeah. idk, i really hope people can learn from this lol. 
banyak pulak cerita pasal kerja. hahhahahhaa

bagi aku, tahun 2018 sama je macam tahun2 sebelumnya, cuma tahun 2018 macam umphh sikit sebab rutin harian bertukar sebab kerja. merasa jugak jadi dewasa. hahahhahaha. merasa jugak stress dan tetiba dapat merasa migraine. lol, inikah dewasa

apapun, baik buruk yang berlaku, tahun 2018 mengajar aku jadi lebih tabah dan jangan cepat putus asa. 
complication monthly summary pun aku berjaya buat setiap bulan kat blog. walaupun benda merepek je aku update, ada jugak yang membaca. tak kisah la silent reader, top commentor dan visitor, aku appreciate korang yang bukak blog nie dan baca blog post aku. tahun 2018, tahun yang agak slow bagi aku terutama part nak update blog. idea memang banyak, draft berketul2, tapi nak habiskan tu malas. (sama la macam post nie, sepatutnya awal bulan januari post, tapi nie dah nak hujung bulan wakakaka)

benda best yang terjadi pada tahun 2018
Dapat kerja dan bayar ptptn (JUNE 2018)alhamdulillah, struggle yang amat pergi interview dup dap. entah bila nak cerita. hahahhaa
Althea Angel (READ HERE)benefitnya banyak dapat produk kbeauty dan jadi ambassador Althea, serius sangat gembira bila terpilih. sebab tu la banyak blog post pasal kbeauty sekarang, terima kasih Althea, sebab pilih blog sendu nie

Menang Voucher RM600 Lazada 11.11 (CONTEST POST)yayy, menang bagi kategori creativity, tbh, semua benda yang aku wishlist tu aku tak beli. ada la beli satu, tu pun dengan duit sendiri. untuk voucher aku beli benda lain pulak. wakakkaka. nanti la aku share kalau rajin. lol
ok dah penat dan taktau nak taip apa dah. 
wahh baca sampai habis ke? thanks

jom sama2 teruskan kehidupan, fighting! :)





Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.budakvanilla.com/2019/01/2018-in-nutshell.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bmw And Mercedes Benz 2018 Sales Increase Against The Backdrop Of A Bankrupt Malaysia

Bmw And Mercedes Benz 2018 Sales Increase Against The Backdrop Of A Bankrupt Malaysia

papar berkaitan - pada 18/1/2019 - jumlah : 89 hits
Mercedes Benz Malaysia Sdn Bhd achieved record sales of 13 079 vehicles in 2018 on an expanding product portfolio At the company s 2018 performance media briefing today MBM president and chief executive officer Dr Claus Weidner described th...
Menang Anugerah Site Of The Month Di Mwa 2018

Menang Anugerah Site Of The Month Di Mwa 2018

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 129 hits
assalamualaikum and hello lads alkisahnya haritu aku ke Pulau Pinang bukanlah setakat untuk jalan jalan cari makan tetapi aku menerima anugerah Site of The Month untuk bulan Disember di Malaysia Website Awards 2018 yang berlangsung pada tah...
Does Harapan Have The Edge In Cameron Highlands

Does Harapan Have The Edge In Cameron Highlands

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 55 hits
As polling stations open their doors to the voters early this morning the mood among the small trickling crowd looks tired but hopeful Most did not expect to go back to the ballot box again so soon after the 14th general election last year ...
Dinner Perkep Selangor Know Your Role Rock The World

Dinner Perkep Selangor Know Your Role Rock The World

papar berkaitan - pada 27/1/2019 - jumlah : 43 hits
Rockyy Yeayyyhhh Gituu assalamualaikum semua apa khabaq Kali ini Un nak rekodkan memori indah bersama PERKEP Selangor dan PERKEP Kajang khasnya Kami PERKEP Kajang turut hadir meraikan YBhg Datin Farihah Bt Mohd Zamri Pengerusi PERKEP Selang...
The Message From Cameron Highlands Money Talks Bullshit Walks

The Message From Cameron Highlands Money Talks Bullshit Walks

papar berkaitan - pada 27/1/2019 - jumlah : 78 hits
Raja Sara Petra I was studying in Middlesex University when the 2010 UK general election was held Many who voted Labour in 2005 turned mainly because of excessive government spending in the public sector with no real benefit to the rakyat T...
Polling Ends Bn Leads The Race

Polling Ends Bn Leads The Race

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 32 hits
Live ReportsOrang Asli turnout higher majority vote for BN6 24pm Tanah Rata Based on preliminary results it appears that the turnout in voting districts where the Orang Asli form the majority will likely be higher than average Generally it ...
Lim Guan Eng Lied About The Cancellation Of The Ecrl

Lim Guan Eng Lied About The Cancellation Of The Ecrl

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 76 hits
So CCCC has got Guan Eng over a barrel Pay the amount of divorce settlement being asked or else the divorce cannot be completed and you cannot go marry another wife And the divorce settlement CCCC is asking for is not cheap especially now t...
2020 Cadillac Xt6 Enter The Goldilocks Zone

2020 Cadillac Xt6 Enter The Goldilocks Zone

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 104 hits
The 2020 Cadillac XT6 is a three row crossover with a laundry list of safety features Cadillac says thoughtful technology integration is central to the 2020 XT6 It s larger than the XT4 and XT5 but still smaller than a new Escalade The 2020...
Jjcm 3 Budak Gemok Sedap Malam Station Otak King Dekat The H Hartamas

Jjcm 3 Budak Gemok Sedap Malam Station Otak King Dekat The H Hartamas

papar berkaitan - pada 26/1/2019 - jumlah : 551 hits
JJCM 3 BUDAK GEMOK SEDAP MALAM STATION OTAK KING DEKAT THE H HARTAMAS Assalamualaikum Dan selamat petang Hai reader semua Bonde nak share dengan anda semua tentang tempat makan viral dekat The H At Hartamas yang baru ni keluar dekat Majalah...
2 Gadis Remaja Temui Aiskrim Negro Viral Di Laman Sosial

Lihat Bagaimana Aku Hasilkan Video Palsu Semburit Tak Sampai 24 Jam

Seorang Lagi Pemimpin Tidak Bermoral Dalam Parti Anwar Ibrahim

Mulut Tak Boleh Tutup Air Liur Meleleh Sampai Tak Cukup Tisu Tolong Buang Pokok Beracun Ni Kalau Nak Anak Selamat

Nak Sebenarnya Anak Makcik Tu Dah Mati Dua Bulan Sudah Aksiden Depan Upm Kisah Gadis Misteri Yang Menumpang Kereta Saya

Detik Cemas Pelancong Menggigil Lantai Kaca Tingkat 103 Tiba Tiba Retak

Kita Sayang Erra Fazira Dulu Kini Selamanya Abby Abadi

Main Sorok Sorok Dalam Peti Sejuk Dua Beradik Mati Tak Boleh Buka Pintu



Akhirnya Zamani Bakal Bertunang

Selepas Video Berpelukan Dengan Erra Ini Pula Kenyataan Terkini Umie Aida

Ini Penjelasan Reka Bentuk Dan Fungsi Rekaan Pelik Bangunan Wisma Angkasapuri

Asal Usul Dan Makna Setiap Bahagian Baju Melayu

Ramai Tertipu Dengan Video Gyro Drop Yang Viral Baru Baru Ini


Teknik Pembunuhan Kejam Kim Jong Un Guna Ikan Pirana

Tiba Tiba Dap Yang Dahulunya Galak Dedahkan Klip Video Dan Rakaman Skandal Seks Jadi Senyap Sunyi Dalam Isu Azmin Haziq

Iklan Rokok Di Medsos Resmi Diblokir Loh Bukannya Lebih Efektif Kalau Pabriknya Yang Diblokir

Elak Minum Susu Kambing Segar Dari Sebuah Ladang Di Pulau Indah

Haziq Abdullah Dibebaskan Dengan Jaminan Polis

Singgah Ke Ikea Untuk Menikmati Juadah Berasaskan Durian