13 Platform Ecommerce Baru Produk Muslim Muncul Dari Kempen Bmf


Secara tiba-tiba, cetusan dari kempen #BMF atau utamakan produk Muslim ini kelihatannya berjaya mewujud dan melahirkan beberapa platform eCommerce atau platform online baru yang khusus samada untuk membuat listing direktori atau emarketplace produk Muslim. 
– IslamicTunes.net Antara produk-produk Muslim yang tidak dapat memasuki pasaran pasaraya besar di Malaysia. eCommerce khusus untuk pasaran Muslim atau halal tidak begitu mendapat perhatian sebelum ini kerana terdapat saingan dari gergasi-gergasi eCommerce sedia ada yang sudah bertapak kukuh di negara ini serta mendapat keyakinan dari pengguna seperti AliBaba, Shopee, Amazon, Lazada dan lain-lain selain platform eCommerce pasaran halal yang sedia ada yang diketahui setakadat adalah 2 iaitu https://www.gohalal.com.my dan https://www.daganghalal.com yang berpusat di Malaysia.
Walaupun kedua platform ini (GoHalal dan DagangHalal) berkualiti dan dibuat untuk menarik pasaran halal global, namun menghairankan, pengeluar dan pengguna Muslim tempatan tidak semarak menggunakan eCommerce Halal ini!
Justeru kami berpendapat kempen #BMF lah yang telah menghasil pertambahan pasaran untuk produk Muslim ini dan muncullah permintaan samada dari pihak-pihak yang menganjurkan #BMF sendiri seperti pihak Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Persatuan Ekonomi Muslim Malaysia, Penyatuan Ummah dan pihak-pihak lain yang mempunyai kepakaran merekabentuk dan membuat platform seperti ini bagi memudahkan pengguna mencari dan membeli secara online.
Dari tinjauan kru radio BMF.fm (yang diasaskan oleh IslamicTunes Netword PLT dan Metronews Sdn. Bhd. dengan kolaborasi bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia) yang membuat lawatan dan carian ke beberapa laman marketplace dan platform online ini mendapati terdapat 13 platform eCommerce yang baru muncul (akan diupdate jika ada yang lebih terbaru atau di luar dari pengetahun admin!)  dan kebanyakkannya masih baru di peringkat permulaan. Namun terdapat juga satu-dua platform yang telah mula mendapat perhatian samada dari pengeluar dan juga pengguna.
Adalah diharapkan cetusan #BMF ini agar dapatlah kiranya semua pemilik platform ini bersatu dan bersama-sama mewujudkan platform eCommerce Muslim bertaraf global yang setaraf dan sehandal AliBaba, Amazon, Shoppe, Lazada dan lain-lain kerana kami yakin modal yang besar adalah diperlukan bagi menzahirkan idea ini.
Rantaian sub-sektor ‘offline’ seperti pengangkutan, stor penyimpanan produk dan sistem penghataran belian perlu dirangka dan dimulakan sekarang. Kewujudan platform eCommerce ini hanya akan dapat menyelesaikan masalah ‘visibilties’, ‘awareness’ dan seterusnya pembelian tetapi apabila tiba ke peringkat kepada penghantaran, stok bekalan dan mudah-tunai untuk pengeluar, diharap harus ada sikap ‘to complete each other’ dan tidak ‘to compete each other’ barulah cabaran ‘route to market’ ini tidak akan jadi masalah.
Preview 13 platform ini (setakat artikel ini ditulis) adalah seperti berikut: – https://produkmuslim.site https://produkmuslim.site Kelemahan ketara adalah user signup dan login untuk memasuki direktori ini (atau pun masih belum ada listing!) jadi ianya akan jadi terhad kepada members saja. Kelemahan lain adalah masih tidak mempunyai halaman siapa kami, atau siapa saya. Masih baru dan tidak diketahui siapa pemiliknya ataukah dimiliki oleh pembuat marketplace ini iaitu anak muda Azizi Dahlan. https://hijrah.com.my https://hijrah.com.myTagline – Jom Hijrah! – Sokong Produk Muslim.Milik Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang masih dalam peringkat mengumpul data-data untuk langkah seterusnya mewujudkan Direktori Peniaga Muslim. Dijangkan akan dilancarkan tidak lama lagi. http://www.muslimbrands.com.my http://www.muslimbrands.com.my Ini adalah aplikasi mobile yang terdapat di atas peranti iOS dan Android. Tagline – Empower Muslim Economy. Ianya dicipta sebagai YellowPages bagi menyenaraikan produk, perniagaan dan perkhidmatan milik muslim dari pelbagai negara bermula di Malaysia.https://apps.apple.com/us/app/muslimbrands/id1479067080?ls=1https://play.google.com/store/apps/details?id=com.muslimbrands Diasaskan oleh Tencent Resouces namun tiada maklumat di mana pejabat atau siapakah pemilik direktori ini namun pada peranti iOS tercatat akaun apps ini dibuat atas akaun Muhammad Azizi Zaid. https://industrimuslim.com https://industrimuslim.comTagline – Direktori Industri Muslim.Sudah ada yang mendaftar tetapi kebanyakkannya di bawah kategori farmasi. Terdapat juga listing dari dari pengeluar tetapi baru cuma 4 pengeluar (setakat review ini ditulis) dan umumnya direktori ini adalah baik tetapi amat kurang lagi pengeluar, pemborong, pengedar dan pemamer atau kedai tidak lagi berdaftar.Rasanya belum dapat dipastikan samada direktori ini mempunyai masalah slow loading atau ok sbb masih baru dan jumlah listing masih belum banyak.Satu kelemahan ketara adalah tidak mempunyai menu Siapa kami atau ‘about us’, oleh itu tidak diketahui siapa yang memiliki Direktori ini.  https://www.mukminbrands.com/ https://www.mukminbrands.com/tentang-kami/Laman web yang simple dan agak terkebelakang dari segi trend website atau marketplace terkini namun mempunyai keistimewaan iaitu dapat memberikan informasi kepada user untuk mengetahui jenama muslim ataupun bukan.Tagline yang mempunyai skop yang besar iaitu ‘Memperkasa Ekonomi Ummah’ dan setakat ini ada ruang iklan klasified yang FREE! Kelemahan juga terdapat pada ketiadaan keterangan siapakah pemilik laman web ini. https://zalika.my/ https://zalika.my/Zalika adalah e-commerce platform yang baik dan sudah mempunyai banyak seller yang bergabung. Tidak dapat dipastikan samada ianya sudah boleh berjual-beli dengan sistem pembayaran atau masih lagi di peringkat testing sebab dari pop up Zalika akan dilancarkan tidak lama lagi.Mempunyai speed optimizing yang baik namun tidak dapat dipastikan samada bila produk sudah banyak, adakah speed ini akan berterusanMempunyai informasi yang baik bila meletak nama pengasas e-commerce ini iaitu Zalika Entreprise dan juga terdapat alamat pemilik yang lengkap beserta telefon serta email. https://www.cmasa.my https://www.cmasa.my CMASA.my adalah satu inisiatif pasaran atas talian (online) yang diperkenalkan oleh Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) melalui YaPEIM Entrepreneur Centre (YEC) bagi menyediakan kemudahan pasaran atas talian kepada pihak-pihak yang berminat terutamanya ahli Kelab Maya Sahabat Ar-Rahnu YaPEIM (CMASA). CMASA diperkenalkan sebagai usaha mewujudkan komuniti Ar-Rahnu yang benar-benar memanfaatkan Ar-Rahnu YaPEIM sebagai saluran mendapat modal bagi menjayakan perniagaan secara kecil-kecilan dan seterusnya berusaha memajukan diri dan keluarga.Kedai atau marketplace yang baik dan sesuai dengan kedudukan yang teguh pihak YaPEM dalam sektor Ar Rahnu. https://www.buymuslimfirst.com https://www.buymuslimfirst.comTidak diketahui siapa yang memiliki atau di mana operasi direktori ini berjalan, namun yang baiknya adalah ideanya dibuka kepada pengiklan atau pengusaha bukan saja dari Malaysia, malah Indonesia, Singapore dan Brunei. https://www.123makan.com
BMF ini juga telah mencetuskan beberapa aplikasi baru khusus untuk pasaran Muslim dan ini adalah salah satunya. Bersifat niche hanya untuk perkara cari makan, ianya amat berpotensi namun ianya memerlukan kerjasama yang baik juga daripada e-hailing provider.

https://hayib.com/ https://hayib.com/ Marketplace ini baru diwujudkan oleh Coach Fadzil Hashim CEO Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysa (KoPPIM) yang baru dijenamakan semula. Ianya merupakan ‘support tools’ kepada ideanya yang berhasrat melancarkan marketplace fizikal iaitu MALAKAT MALL.Selepas sehari diaktifkan, maketplace ini mengalami kadar peningkatan bandwith yang tinggi dan sukar di login, namun kini telah diatasi namun ianya masih mengalami masalah ‘slow loading. Mungkin setelah dibuat proses ‘speed optimizing’ dan meningkatkan kadar kadar bandwith hosting, masalah ini rasanya akan selesai. https://muslimpreneurs.com/ https://muslimpreneurs.com  Ini binaan kami lama sebelum kempen #BMF lagi, tapi tiada tenaga penggerak untuk meneruskannya. Pada sesiapa yang berminat boleh menghubungi kami samada untuk meneruskan secara JV atau ambil-alih terus. https://carihal.com/ https://carihal.com 
Sebuah platform yang baru juga muncul dan tidak diketahui siapakah pemilik atau pengurusannya.


https://www.sooq.my 
Sebuah platfrom direktori usahawan muslim dengan tagline “Lets explore the nearest muslim businesses around you”.
Mempunyai rekabentuk yang menarik dan simple dan mempunyai menu ‘About us’ yang memberi maklumat siapakah di belakang pembinaan pembinaannya, namun masih belum terperinci. Maklumat yg terperinci dalam ruangan About us ini amat penting untuk membina keyakinan users menggunakan platform ini.
Bintang-bintang yang diberikan adalah menurut pandangan dan penilaian kami semasa membuat carian dan cubaan melayari dan login (yang mana boleh) dan sudah tentulah tidak menggambarkan potensi atau prestasi sebenar kerana kami yakin pastinya dalam seminggu banyak kerja-kerja teknikal boleh menaik-taraf platform ini menjadi bertambah baik.
BMF.fm
Sebuah radio online komuniti untuk kempen #BMF ini baru saja diwujudkan oleh IslamicTunes dan Metronews Sdn. Bhd. bersama kolaborasi Persatuan Pengguna Islam Malaysia dan Koperasi Pembangunan PPIM. Radio ini masih di dalam tempoh siaran percubaan.
Platform Pengiklanan Klassified Percuma dan Bisnes Chat yang diperkenalkan oleh BMF.fm https://classified.bmf.fm Sekiranya masih ada lagi platform yang kami tidak terjumpa atau terlupa, silalah beritau kami. Sokong #BMF, 
#utamakan produk Muslim,  #buyMuslim First, #jihadekonomi, #sokong peniaga pembayar zakat (SPPZ), #penggunapemilikekonomi
The post 13 Platform eCommerce Baru Produk Muslim Muncul dari Kempen BMF appeared first on IslamicTunesNews.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.islamictunesnews.com/13-platform-ecommerce-baru-produk-muslim-muncul-dari-kempen-bmf/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=13-platform-ecommerce-baru-produk-muslim-muncul-dar

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
33 Senarai Kategori Produk Muslim Bmf Kempen Sokong Beli Produk Muslim

33 Senarai Kategori Produk Muslim Bmf Kempen Sokong Beli Produk Muslim

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 84 hits
33 Senarai Kategori Produk Muslim BMF Kempen Sokong Beli Produk Muslim Salam semua sekarang ni kan naik balik isu kempen sokong produk muslim Bukan isu baru sebenarnya isu dah lama tapi bila naik balik menjadi isu sekarang semua bercerita p...
Norcy Beautylab Berjaya Melahirkan Founder Produk Baru Di Karnival Usahawan Desa Putrajaya

Norcy Beautylab Berjaya Melahirkan Founder Produk Baru Di Karnival Usahawan Desa Putrajaya

papar berkaitan - pada 6/11/2019 - jumlah : 125 hits
Karnival Usahawan Desa merupakan program pemasaran di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar bagi memartabatkan produk dan perkhidmatan usahawan usahawan luar bandar melalui perluasan akses pasaran serta peningkatan aktiviti pemasaran KU...
Prktgpiai Peraturan Baru Kempen Ph Peralat Spr Sekat Jentera Bn Di Prk Tanjung Piai

Prktgpiai Peraturan Baru Kempen Ph Peralat Spr Sekat Jentera Bn Di Prk Tanjung Piai

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 66 hits
Ternyata Pakatan Harapan memperalat Suruhanjaya Pilihan Raya untuk menyekat strategi kempen Barisan Nasional dengan harapan untuk mengelakkan kekalahan teruk parti kerajaan itu dalam Pilihan Raya Kecil Tanjung Piai kali ini kata Ahli Majlis...
Intensitas Hujan Rendah Tiga Titik Panas Muncul Di Ibu Kota Baru Indonesia

Intensitas Hujan Rendah Tiga Titik Panas Muncul Di Ibu Kota Baru Indonesia

papar berkaitan - pada 20/11/2019 - jumlah : 17 hits
BPBD Kabupaten Penajam Paser Utara kata Nurlaila telah menelusuri titik panas yang ditemukan oleh BMKG dan Lapan tersebut satu titik panas di antaranya akibat kebakaran lahan
Dms360 Produk Keluaran Bumiputera Muslim

Dms360 Produk Keluaran Bumiputera Muslim

papar berkaitan - pada 19/11/2019 - jumlah : 101 hits
Assalamualaikum gelombang sokong produk muslim sangat mengkagumkan Kita melihat fenomena celik mata setiap rakyat Malaysia beragama Islam Kita memerhatikan dari mana kita membeli siapa penjualnya siapa pengasasnya siapa pengilangnya Subhana...
Jom Viralkan Al Hana Mart Kedai Runcit Menjual Produk Muslim

Jom Viralkan Al Hana Mart Kedai Runcit Menjual Produk Muslim

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 86 hits
Al Hana Mart menjual produk Muslim teeletak di perkarangan Masjid Al Hana Pekan Kuah Langkawi perasmian oleh Dato Ustaz Badaruddin Hj Ahmad Mantan Mufti KedahUntuk maklumat lanjut sila hubungi 0133085426 ATAU terus melalui WhatsApp
Hanwha Life Luncurkan Produk Bancassurance Premi Dasar Hanya Rp200 000

Hanwha Life Luncurkan Produk Bancassurance Premi Dasar Hanya Rp200 000

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 46 hits
Dengan membayar premi dasar mulai dari Rp200 000 per bulan atau Rp1 juta per tahun nasabah bisa mendapatkan proteksi jiwa hingga usia 100 tahun serta dapat mempersiapkan dana warisan untuk keluarga
Cetak Design Sendiri Lagi Mudah Di Custom My Dengan Lebih 200 Jenis Produk

Cetak Design Sendiri Lagi Mudah Di Custom My Dengan Lebih 200 Jenis Produk

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 79 hits
Cetak Design Sendiri Lagi Mudah Di Custom my Dengan Lebih 200 Jenis Produk Salam semua Baru baru ini Wani dicadangkan oleh seorang kawan kalau minat nak design sendiri cuba guna servis dari custom my ni Kawan cakap macam macam pilihan yang ...
Hanya Kerna Isteri No 2 Aku Dihina Isteri Kedua Encik Farhan Luah Perasaan Terkilan

Mengapa Pesakit Diabetes Harus Jauhi Buah Buahan Ini

Majlis Akikah Rayyan Bakal Menjadi Trend Majlis Akikah Tahun 2020

Awie Erra Dedah Punca Putus Cinta Di Konsert Awie Romantika

Kepada Wanita Jangan Luahkan Ini Kepada Lelaki

Travel Korea Balik Hari Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Cara Lengkap Tukar Syiling Di Mesin Coin Deposit Sehingga Duit Masuk Akaun

Cukup Kesakitan Ayah Tanggung Selama Ini Luahan Anak Arwah Nassier Wahab Undang Sebak Ramai



Bahaya Simbol Peace Penggodam Boleh Curi Cap Jari Anda

Info Drama Adellea Sofea Slot Akasia

Ini Sebab Mengapa Dunkin Donut Gagal Di India

10 Negara yang Pernah dan Masih Mengharamkan Sambutan Krismas

Bukan Sebab Nak Kahwin Tapi Akhirnya Neelofa Dedah Punca Sebenar Tinggalkan Meletop


Negaraku Bahasa Cina Sila Pantau Sjkc Sarang Komunis

Doa Yang Diajarkan Malaikat Jibril Kepada Rasulullah Untuk Mengusir Jin Ifrit

Kak Seto Usul Ke Nadiem Makarim Sekolah Cukup 3 Hari Saja

Pendamaian Palsu Azmin Anwar

Zahid Tidak Dipelawa Samada Pintu Belakang Or Depan

Ahli Umno Tak Sokong Zahid Jadi Presiden Dan Pm Malaysia Boleh Berambus