Pm Anwar Rakam Penghargaan Kepada Pihak Berkuasa Bantu Lancarkan Himpunan Pembangkang
Datuk Seri Anwar Ibrahim merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua petugas pasukan keselamatan; dari polis, bomba, pasukan perubatan dan sukarelawan yang telah bertugas dengan ketangkasan, disiplin dan dedikasi yang tinggi semasa himpunan pembangkang pada 26 Julai 2025. Foto Facebook Anwar Ibrahim
KUALA LUMPUR, 26 Jul – Datuk Seri Anwar Ibrahim merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua petugas pasukan keselamatan; dari polis, bomba, pasukan perubatan dan sukarelawan yang telah bertugas dengan ketangkasan, disiplin dan dedikasi yang tinggi menjamin keselamatan dan ketenteraman awam serta memastikan kelancaran acara himpunan ‘Turun Anwar’ yang berlangsung hari ini.
Menerusi hantaran di Facebook, Perdana Menteri berkata, prinsip yang sama telah disemangati melalui Sesi Pertanyaan Perdana Menteri (Prime Minister’s Question Time, PMQT) di Parlimen di mana ahli-ahli Parlimen bebas bertanyakan terus apa sahaja soalan, mengangkat bangkangan kepadanya secara terus.
“Mohon kalian terus desak ahli-ahli Parlimen untuk terus hadir dan aktif mengambil bahagian di semua sesi terutamanya sesi PMQT.
Anggota polis membantu melancarkan aliran trafik sebelum bermulanya himpunan pembangkang di Kuala Lumpur pada 26 Julai 2025. Foto Facebook Anwar Ibrahim“Lantas, saya undang semua untuk terus berdialog dan berwacana, mencari titik temu, melakar serta membina negara ini bersama, tidak sekadar di jalanan tetapi bangkit telaah, menggapai dan menguasai lapangan-lapangan baharu agar negara ini dilonjak ke depan secara mantap dan bertenaga,” katanya.
Dalam pada itu, Anwar turut menegaskan beliau kekal dan konsisten berpegang pada prinsip yang demokratik yakni kebebasan bersuara dan menyatakan kritikan.
“Kritikan dan perbedaan pandangan tidak seharusnya dilihat dari lensa permusuhan, malah ia harus terus bercambah dan subur mekar menjadi denyut nadi negara bangsa yang matang, progresif dan berdaulat.
“Yang penting, ia harus berjalan dengan tertib, aman dan dalam semangat cintakan tanah air,” katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas himpunan anjuran parti pembangkang di ibu negara hari ini.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://wrlr.blogspot.com/2025/07/pm-anwar-rakam-penghargaan-kepada-pihak.html