Urus Anak Seorang Diri Bagaimana Untuk Terus Gagah Bertahan


Assalamualaikum buat semua yang wanita seluruh dunia yang bergelar ibu. How was your day? Ada ke yang tengah rasa down gila sekarang ni? Kalau iya, jemput baca secebis coretan dari Mamy Syu yang mungkin tak banyak, sikit, boleh membawa you guys berfikir jauh melangkaui apa yang kita sedang berhadapan

Mommies pernah menempuh tak pengalaman menguruskan anak-anak seorang diri?  Syu bukan bercakap tentang pasangan suami isteri jarak jauh, atau pasangan yang sudah bercerai. Tapi lebih kepada mommies yang suaminya out-station atau menghadiri apa-apa kursus jangka pendek. Pernah


Kalau belum berpengalaman, hmm beruntung lah awak. Tapi bagi yang pernah merasa, Syu faham sangat bagaimana rasanya berada dalam keadaan ini. Ada ketikanya memang kita akan rasa terlalu letih dan 'pancit', baik dari segi fizikal apatahlagi jiwa dan emosi. 
Syu sendiri sebenarnya boleh dikatakan hampir setiap minggu pasti akan ada hari yang amat-amat mencabar. Contohnya hari ini, dalam suasana PKPB ini, Syu tetap perlu hadir berkerja

Dan dalam masa yang sama perlu guide homework si Naufal (darjah 1) dan Nufael (pra-sekolah) yang diberikan on daily basis. Homework tu perlu dihantar setiap jumaat, which is today! Huwaaa tak sempat kejar! 

Rutin setiap hari hampir sama je. Awal pagi, sebelum mandi dan bersiap untuk pergi kerja Syu bersilat di dapur menyediakan makanan untuk anak-anak dulu. Kejutkan budak-budak bangun itu dah satu hal. Liat kemain

Belum cerita lagi bab budak Araa yang asyik moody je pagi-pagi tu.Budak Araa ni baru je 2 tahun umurnya tapi dah reti bad mood macam orang besar pula. Sentiasa nakkan perhatian dan asyik nak berdukung je. Jadi ibu nya kenalah buat rutin pagi sambil berkelek anak di tangan. 
Boleh bayangkan tak
Rasa nak tercabut bahu, terpatah pinggang

Ok la. Ok la. Selesai la bab di rumah, dan semua anak dah naik kereta. 
Normally, masa sedang memandu hantar anak-anak ke rumah pengasuh itu la automatik air mata terjun dengan laju sebagai refleks terlalu penat handle everything seorang diri. Dan sebab ini jugalah pagi-pagi Syu bawak kereta tak pakai air-cond, sebab angin dari luar boleh tolong wipe my tears away. huu~
Yerrr. tak dinafikan sepanjang 8 tahun Syu menjadi ibu ini, ada je orang yang melabel Syu tak bijak dalam pengurusan masa, sebab itu hidup jadi kelam kabut. Syu abaikan je kata-kata macam tu

Kisah hidup kita tak sama. Jadi tak ada sebab untuk Syu panas hati bila ada orang judge hidup I hanya berdasarkan apa yang dia lihat di depan mata dia. Dia tidak duduk dalam kasut kita, jadi dia tak tahu apa rasanya bersepatu duri dan kaca. Dia cuma tahu keadaan bersepatu sutera dan baldu. Selesa. Tenang. Aman

Syukur pada Tuhan buat kalian yang memang direzekikan dengan keberadaan suami di sisi. 
Tapi keberadaan suami di sisi juga ada banyak 'sisi' tau. 
Akhir zaman ini, betapa ramai lelaki memilih untuk menjadi suami tanpa kualiti. Banyak keluhan dari isteri yang zahirnya bersuami tetapi hakikatnya tidak

Perhatikan betul-betul dalam media sosial. Sebenarnya ramai orang perempuan berpotensi sakit mental kerana pelbagai tekanan. 
Ada yang suaminya selalu ada di rumah tapi kaki PUBG atau kaki judi online. Ada yang si isteri diasuh berdikari semacam ibu tunggal sejak mengandung, sampai lah kesudah lelah menguruskan keluarga sendirian. 
Suami
Ada je. Dia cuma siapkan diri sendiri. Lepak minum kopi sambil main PUBG. Cukup time makan, dia makan. Lepastu sambung lagi PUBG. Yang Si isteri pula dah macam mak lampir. Meroyan setiap hari menguruskan itu ini. Tak percaya, pergi baca sendiri luahan para isteri dekat facebook Kisah Rumah Tangga nuu
 Baca sekadar baca je la

Jangan pula you all join membawang, kutuk dan kecam-mengecam kat sana. Bila kita baca kisah keperitan hidup orang lain, kita insafinya. Muhasabah diri. Cuba jadikan ia point untuk kita bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang ni

Memang takdir yang menimpa kita ni kita tak mampu nak ubah pun. 
Tapi doa. Senjata kita adalah doa. Syu rasa doa ini perkara paling mudah, tak perlu bayar dan tak melelahkan pun. Dalam hati, tanpa suara pun boleh

Tapi kenapa kita selalu sangat putus doa kepada Allah? Tak kata pun kat orang lain, Syu kata diri Syu sendiri. Padahal kunci kepada setiap permasalahan adalah doa. Sebab hanya Allah yang boleh pegang hati manusia dan mengubahnya pada bila-bila masa yang dikehendaki Nya. Betul

Selain berdoa, minta bantuan Allah, minta Allah pinjamkan kekuatan kepada kita, kita juga kena hidup secara bersistem dan terancang. Pengalaman Syu la. 
Bila datang sesuatu perkara adhock, mesti akhirnya akan habis koyak rabak mental Syu. Masa tu lah mak kau ni akan terlanjur membuat kesalahan demi kesalahan menempik, membentak-bentak anak macam tarzan dalam hutan. Seterusnya dengan penuh emosi, kita akan terdorong untuk sebat anak, 'hanger' kan anak, tak sedar ke diri! (siapa faham, faham lah maksud hanger tu)
So sad! We lost our control
Situasi macam ni adalah situasi yang sangat menyedihkan buat anak

Satu yang kita lupa, anak-anak pun ada emosi mereka. isk~ Rasa kurang disayangi, insecure, rindu waktu gembira bersama ayah, rindu kasih dan perhatian ibu yang selalu saja sibuk. 
Jadi jangan tanya kenapa emosi mereka selalu kelaut setiap kali bangun pagi. Kena faham, those tiny little human, are the human too. Mereka bukan hanya perlukan akademik, mereka juga perlu kemahiran insaniah (softskill)


Orang kata Syu sejenis kolot, semua nak ada timeline, semua nak kena detail. Sebab tu aku stress. Buat rilex sudah la. Ikut saja flow. kan lebih tenang katanya

Syu memang dilatih untuk menjadi seorang yang particular dan buat kerja secara bersistem sejak remaja. Jadi kebiasaan itu Syu bawak sehingga ke alam perkahwinan. 
Cara kerja ni kalau Syu tak ikut, at the Syu sendiri akan tertunggeng sedih dan penat tak ketahuan tah hape-hape. 
Jadi, melalui perjalanan Syu selama lapan tahun menguruskan anak-anak sendirian sebab suami tak selalu ada, Syu cuba bariskan beberapa tip dan panduan bagaimana untuk terus gagah bertahan urus anak seorang diri


Perancangan Awal akan menyelamatkan hari. Syu cukup alah dengan perkara adhock dan last minute. Selalunya Syu merancang seminggu lebih awal aktiviti yang nak dibuat. Bahagi siap-siap aktiviti weekdays dan weekend. Plan bila nak mengemas, bila nak berdobi, bila nak menggosok baju, bila nak riadah dengan anak-anak. 
Waima nak berhobi pun I rancang juga tau. Yerr. my hobby adalah berkebun dan membelek pokok-pokok herba yang sekangkang kera belakang rumah tu la. 
Bila semuanya sudah disusun, esok pagi dah tak kalut. Contohnya untuk makanan anak esok pagi. Syu siapkan semua rencah dan bahan masakan ikut portion yang bisa Syu masak, dan bekukan dalam peti sejuk. 

Ikan sayur pun dah asingkan ikut portion sekali masak. Jadi ikan lain takkan rosak sebab kita thaw atau defrost dia secara berasingan. Bukan satu bekas

Anak lelaki perempuan sama je kena tolong kerja rumah Bab nak melatih anak membantu dalam kerja rumah harian ini merupakan kunci utama buat isteri dan mak-mak yang ketika ini perlu menjaga anak-anak seorang diri, kerana berjauhan dengan suami. Ajar anak-anak dari kecil buat kerja rumah, sebab kalau tak biasa dari kecil, dah besar nanti liat

Si Araa yang 2 tahun ni pun dah dilatih hantar botol susu ke singki, simpan semula mainan dan masukkan baju sendiri ke dalam bakul baju kotor. 
Yang sebesar Naufal & Nufael tu, ajar lap meja dan kutip nasi yang tertumpah atas meja, dan angkat pinggan ke singki. Si naufal dah 7 tahun, jadi dah boleh ajar basuh cawan sendiri sebaik selepas minum dari air tapis dan membantu tugas-tugas dapur yang lain dengan pemantauan rapat


Konsep reward bintang akan diberikan, dan sticker bintang yang cukup 10, akan dibawa ke kedai RM2 untuk dapatkan satu mainan pilihan mereka. Siapa yang gagal patuh peraturan, contohnya selepek tuala atas katil saja selepas mandi, tak disidai, bintang dia akan dicabut dari board, maka lambatlah nak cukup 10 bintang

Bukan mudah ye nak melatih anak lelaki supaya faham yang tanggungjawab menjaga rumah itu, adalah tugas lelaki. Sebab sekian lama kita diajar mengikut adat lelaki kerjanya bukan di rumah, tapi di luar rumah mencari duit

Ambil berat emosi anak dan cuba stabilkan emosi sendiriEmosi kita mak lah yang kena cantik molek terlebih dahulu, kemudian barulah boleh terpantul pada emosi anak. Amalkan setiap malam, selepas mereka mengaji, peluk-cium lah mereka. Berbual dan tanyakan perasaan mereka pada hari itu. 
Tanya dengan penuh empati, dan berikan perhatian sepenuhnya kepada cerita yang mereka sampaikan. Sebelum tidur, baca umul kitab dan doa bersama-sama dengan suara yang lantang, supaya yang si kecik boleh dengar dan belajar.. 
Time paling lewat mereka masuk tidur adalah 9.30pm. Tapi biasanya jam 8.45 budak-budak ni dah terlena sendiri. Dengan syarat, no gadget. InsyaAllah, awal lah mereka tidur


Policy no gadget bila dengan ibu Sorry kids, dengan ayah korang, ada chance la korang main phone. Tapi with me, no! Bukan limited screen time, tapi 100% none of screen time. Yer, I sejenis mak yang kolot, dan desa-desa sangat. But I don't care what people entitled me with! Ini rumah aku, jadi ini rules aku. Titik

Sebab? Pertama, mereka tak dapat kawal ketagihan mereka. Kedua, mereka cenderung menjadi perengus bila buat homework dan mengaji Iqra'. Terkejar-kejar nak habis cepat je, sebab nak main game. 
Tak kata anak-anak, Syu sendiri pun, mak hanak tigo ini pun tak tenteram emosinya bila berlebihan scroll TikTok, Youtube, Twitter bagai. Hallah hallah maknye pun


Latih anak solat seawalnyaKat rumah ni, Naufal la selalu jadi imam, si Nufael ikut. Imam pun berpandukan sejadah elektronik yang ada suara setiap bacaan solat tu. 
So maknya akan pantau saja lah kekdahnya. Bila ada masa senggang, umpanya duduk dalam kereta dalam perjalanan pergi ke mana-mana, Syu akan periksa balik sebutan dan perbetulkan mahkraj huruf tertentu dalam bacaan mereka


Jaga diri dan pulihkan mana yang terjejasPerempuan yang dah beranak pinak ni kena ambil la makanan tambahan untuk tampung nutrisi yang kurang. Bila hidup seorang diri, plus menguruskan anak-anak pula, waktu makan kita tu cenderung untuk terganggu. 
Kalau makan pun, orang kata tak tenang la. main cagut-cagut saja mana yang dan.huhu. Ketidakhadaman tu memang kerap lah berlaku, sekaligus mengurangkan penyerapan zat ke dalam badan

Kalau berkesempatan, Syu akan ambil cuti rehat sehari, dan anak-anak tetap dihantar ke pengasuh, kemudian keluar mencari makan dan minum yang Syu teringin makan. ambil masa, nikmati makanan dan minuman tu, chill sorang diri. 
Paling tidak pun, duduk je rumah, buat Nescafe ais segelas, layan sambil tengok Netflix. Bila dah cukup puas bermalas-malasan atas sofa, Syu akan berlama-lama dalam bilik mandi pula. Curi kesempatan ini untuk lulur atau scrub seluruh badan, buang daki-daki mana yang tak sempat nak belek sebelum-sebelum ni

Dan biasanya waktu-waktu macam ni, Syu akan styling my own hair. Sejak dari anak dara lagi Syu dah biasa gunting rambut sendiri dalam bilik air. Siap potong rambut, I akan blow dan buat macam-macam gaya, dan akhirnya gaya rambut ketepi jua menjadi pilihan ahaks~
Paling penting, senaman jangan tinggal. kalau nak jaga mind, body and soul, kena bersenam. Syu kalau tinggal zumba, mesti emosi cepat je jadi tak ketahuan. Ala zumba dalam rumah saja pun, depan TV, buka youtube. 
Tapi biasanya Syu berzumba kalau musim hujan saja. Kalau cuaca okay, Syu suka berbasikal dengan anak-anak pusing-pusing taman je untuk keluarkan peluh. Lagi bermakna, dan anak-anak pun happy spend time dengan mak nye

Jadi sampai sini sajalah bingkisan kali ini. syu harap membantulah apa yang Syu share ni. Semua orang buat benda yang sama pun rasanya. I'm not a superwoman, nor a supermom. 
Cuma moralnya di sini, Syu nak kata, kalau you all rasa you all dah cukup susah, fikirlah insan yang jauh lebih susah. 
Kalau rasa penat diuji hidup tanpa suami di sisi, fikirlah mujur masih ada suami berbanding perempuan lain yang berstatus balu, ditinggalkan suami ke dunia lain. Hmm lagi lara

Lagipun, penat itu memang nature kita sebagai hamba. Di dunia ni memang tempat untuk berpenat lelah. Di Syurga nanti baru dapat rehat sepuasnya. 
Jadi, go for it! Usahakan untuk mencapai syurga Allah yang abadi


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.annursyuhadah.com/2019/11/suami-tak-selalu-ada-kekal-positif.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
5 Benda Ni Anak Belajar Daripada Seorang Ayah Walaupun Nampak Mereka Tak Tahu Apa Apa Anak Cepat Tiru

5 Benda Ni Anak Belajar Daripada Seorang Ayah Walaupun Nampak Mereka Tak Tahu Apa Apa Anak Cepat Tiru

papar berkaitan - pada 30/11/2020 - jumlah : 85 hits
Sebagai seorang ayah anda perlu berwaspada dengan tingkah laku anda bila berhadapan dengan anak anak Anak anak cenderung menjadikan ayahnya sebagai role model dalam hidupnya Pernah tak dengar bila cikgu tanya anak anak anda nak jadi apa bes...
Jangan Bersihkan Diri Mngsa Perlu Terus Ke Balai Bakal Peguam Jelaskan Kenapa

Jangan Bersihkan Diri Mngsa Perlu Terus Ke Balai Bakal Peguam Jelaskan Kenapa

papar berkaitan - pada 30/11/2020 - jumlah : 91 hits
loading Hari ini media sosial penuh dengan kisah Pendakwah selebriti dir3man lima hari bagi membantu sias4tan kes mer0gol seorang wanita pada September tahun lalu
Penjual Agama Mokhtar Anak Senik Mahu Berlepas Diri

Penjual Agama Mokhtar Anak Senik Mahu Berlepas Diri

papar berkaitan - pada 23/11/2020 - jumlah : 72 hits
Mokhtar Senik kata walaupun dia sokong kerajaan PN tetapi sebarang kemaksiatan kerajaan PN dia berlepas diri Ini standard lebai berhukum Bukankah dulu baca ayat Dan jangan kamu bersekongkol dengan kezaliman kelak di bakar api neraka dan baw...
70 Menteri Takkan Seorang Pun Tak Ada Jati Diri

70 Menteri Takkan Seorang Pun Tak Ada Jati Diri

papar berkaitan - pada 18/11/2020 - jumlah : 108 hits
Hanya seorang Timbalan Menteri yang melepaskan jawatan untuk sertai PEJUANG Semoga hidupnya diberkati Aamiin Ada yang lain dari awal menolak untuk ditawar jawatan dan bersama Tunggu kot kot ada yang lepaskan jawatan kerana rasa bersalah mak...
Walaupun Telah Ditegur Oleh Khalid Samad Mahathir Terus Serang Anwar Anwar Terus Bertahan

Walaupun Telah Ditegur Oleh Khalid Samad Mahathir Terus Serang Anwar Anwar Terus Bertahan

papar berkaitan - pada 21/11/2020 - jumlah : 73 hits
haaaa apanama Walaupun ditegur oleh Khalid Samad Mahathir tidak peduli serangan Mahathir terhadap Anwar semakin kuat dan terbuka Anwar masih bertahan Mengapa Menjelang penentuan nasib Muhyiddin di Parlimen Mahathir terpaksa menyerang Anwar ...
Terharu Lihat Video Perpisahan Seorang Anak Dan Pengasuhnya Baim Wong Bahas Pembantu Dan Majikan

Terharu Lihat Video Perpisahan Seorang Anak Dan Pengasuhnya Baim Wong Bahas Pembantu Dan Majikan

papar berkaitan - pada 4/12/2020 - jumlah : 86 hits
Baim merasa nggak setuju kalau ada majikan yang memandang rendah pembantunya apalagi mendiskriminasi mereka
11 Tanda Awal Anak Anda Seorang Anak Bijak Dari Kecil

11 Tanda Awal Anak Anda Seorang Anak Bijak Dari Kecil

papar berkaitan - pada 2/12/2020 - jumlah : 127 hits
Anda nak tahu tak tanda tanda yang menunjukkan anak anda merupakan seorang anak yang bijak sejak dari kecil Aha sebagai ibubapa tentu akan ada rasa ingin tahu kan Saya pun tidak terkecuali Setiap anak dilahirkan dengan kelebihan serta kepan...
Video Baru First Date Jumpa Bakal Jodoh Gadis Ini Sedih Ditinggal Seorang Diri Di Kedai

Video Baru First Date Jumpa Bakal Jodoh Gadis Ini Sedih Ditinggal Seorang Diri Di Kedai

papar berkaitan - pada 24/11/2020 - jumlah : 150 hits
Aplikasi mencari jodoh secara online menerusi media sosial semakin popular di kalangan masyarakat kita Bermula dengan bualan kosong biasanya perkenalan ini akan berterusan dengan pertemuan untuk lebih serius ke fasa seterusnya Namun begitu ...
Haru Nadif Ikuti Wisuda Virtual Seorang Diri Di Makam Sang Ayah Ini Ceritanya

Haru Nadif Ikuti Wisuda Virtual Seorang Diri Di Makam Sang Ayah Ini Ceritanya

papar berkaitan - pada 27/11/2020 - jumlah : 122 hits
Mochamad Nadif Nasrulla mahasiswa Jurusan Hukum Syariah IAIN Purwokerto mengikuti wisuda virtual seorang diri di makam sang ayah pada Selasa Makam sang ayah berada di TPU yang berjarak 1 kilometer dari rumahnya di Desa Karangsari Kecematan ...
Ternyata Syekh Ali Jaber Meninggal Dunia Saat Istri Sedang Hamil 4 Bulan

Di Kerat Di Rebus Roh Man Yee Merayau Dalam Apartment

Doktor Kagum Rawat Pesakit Kental Datang Minta Ubat Gatal Pkp 1 0 Hilang Kerja Pkp 2 0 Lebih Tragis Nasibnya

Pemurtadan Terang Terangan Risuli Lubis

Pemimpin Umno Ada Kes Mahkamah Perlu Berundur

Pkp Kasihan Rakyat Kelantan Sebab Exco Cerdik Sangat

23 Warga Emas Maut Beberapa Hari Lepas Terima Suntikan Vaksin Pfizer Di Norway

Istri Berikan Teguran Karena Merokok Di Samping Anak Sang Suami Malah Cekik Bayinya Yang Masih 40 Hari



Resepi Keropok Nasi Paling Mudah

Resepi Keropok Nasi Paling Mudah

8 Cara Dahsyat Apple Lindungi Produk Yang Belum Dikeluarkan

Berapa Berat Segumpal Awan

Kajian Terbaru Menunjukkan Kopi Decaf Tidaklah Sebagus Yang Disangka


Warung Sepahtu

Video Ac Mizal Kongsi Video Cikgu Maryam Ajar Lagu Bahasa Korea Buat Netizen Terhibur Lisa Doktor Join Sekaki

Kapal British Lama Dipercayai Tahun 1800 An Ditemui Di Sungai Lipis

Bihun Kuah Orang Kedah

Sesi Persekolahan 20 Jan Dibatalkan Murid Diarah Belajar Dari Rumah

Bedah Tulang Belakang Guna Laser