Tanam Pokok Bunga For Beginners


selama aku hidup pernah la beberapa kali aku bercucuk tanam tak kira lah aku tanam sayur ke pokok buah ke atau pokok bunga semua akan mati. orang tua-tua cakap tangan aku ni panas betul ke atau hanya mitos semata-mata? korang boleh bagi jawapan x?
setiap wanita mesti nak laman rumah ada mini garden dan sama juga dengan aku. perasaan nak menanam bunga sangat menebal sejak aku kecik lagi tetapi bila aku tanam sesuatu mesti tak menjadi dan mati.

kat bawah ni aku copy paste dari mr google dan blog ni. untuk tatapan aku dan rakan2 blogger yang nak sama2 belajar menanam... hehehe

kat bawah ni gambar bunga aku oginal tau.. 






Langkah-langkah nak tanam pokok for beginners.

 

1. Find a kickstarter. 

Nak buat something baru ni, kena ada inspirasi/minat/kickstart/kawan/ orang atau benda yang nak push supaya kita teruskan. 

 

2. Cari info

Caranya is buat or berlagak makciks, kemudian p kedai-kedai jual pokok punya. Tengok bunga yang kita berkenan. Sembang dengan orang yang menjual. Tanya cara-cara nak jaga pokok. Apa kena ada. I started with zero knowledge, now dah tau sikit. Sebab sembang macam makciks. hehehe. Ok antara soalan nak tanya is 'Berapa ringgit bunga ni sepokok bang?' (intro :P). Kemudian, 'Susah tak nak jaga? Saya ni baru nak mula. Malas lagi bang' or 'Saya kerja tapi baru nak minat-minat pokok bunga'. 'Dalam tanah ni letak apa bang?'. 'Ni nampak tumbuh elok ja, abang letak apa?'.  'Kalau saya guna baja tu, banyak mana kena letak?'

Pendek kata, korang tanya je lah segala benda yang korang taktau. Kalau tak berkenan nak beli, cakap pulak 'Takpa dulu bang. Saya datang kemudian. Terima kasih' (senyum).

 

3. Survey kedai yang jual barang-barang tanaman murah. 

Sambil survey boleh tanya lagi. Biar selalu masuk ilmu. Jangan malu. Dah betul kita bukan dalam bidang tu, memang la tak tahu. Sebab tu la kita nak belajar kan.

 

4. Pilih/beli pasu

Ada banyak  warna pasu-pasu ni pon.Ada warna common macam brown, dark brown, white and green. Ada warna rare (susah nak dapat), pink, yellow, etc.

Harga: bawah RM3. So far aku dapat paling murah RM2.20, paling mahal RM2.70.

Tips: Kalau minat bunga gantung (which is lagi lawa kalau gantung) beli tali penggantung tu RM0.50 setiap satu. Senang je. Click je kat pasu kita. Ada jenis plastik and dawai besi.

 

5. Pilih/beli baja

Rupa-rupanya ada je campuran baja/tanah/kompos tu dijual di kedai. Kita tanya je orang kedai tu. Ada yang tanah sahaja. Ada yang baja sahaja. Ada campuran baja/sabut/tanah. Untuk most pokok bunga campuran pertama tu lebih baik. Sebab dah siap kan. Boleh tanya orang kedai tu pokok yang kita minat tu letak baca apa. Kalau malu, p godek-godek pasu kat kedai tu (make sure tuan kedai tak nampak ok :P)

 

6. Tanam. 

Mudah je tanam pokok ni. Awai-awai tak payah la buat susah. Macam aku buat, ambik je anak pokok/pokok yang kecik-kecik tumbuh tepi pokok bunga tu (datang dari biji pokok tu juga. Biji tu pecah, jatuh atas tanah, tumbuh la kat tepi-tepi pokok ibu tu) Letak campuran tanah/baja/kompos tu sikit. Lebih kurang 1/3 daripada saiz pasu. Dirikan anak pokok yang kita cabut dari tepi-tepi pokok bunga yang sedia ada tu. Penuhkan/isikan je campuran tanah/baja tu bagi penuh dan menutupi akar pokok bunga kita tadi. Tekan-tekan sikit. Lepas tu siram.
7. Gantung kat tempat yang teduh (Ada matahari tapi tak terik).

 
8. Tunjukkan kesungguhan. 
Macam aku kalau awal-awal nak start ni memang semangat lebih. Buat rumah untuk pokok-pokok bunga tu. Cat warna putih nak bagi naik sikit warna bunga tu nanti. Lepas tu letak jala warna hitamnak bagi redup. Pulun la sikit tapi bila dag siap sedia camtu baru aku semangat sikit. Paling-paling pon bertahan la sebulan semangat ni. hehehehe. Takpa. At least dah belajar benda baru n gotta say 'i've spent my month well!' (dengan lagaknya)



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://penulisanyus.blogspot.com/2021/02/tanam-pokok-bunga-for-beginners.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Nak Tanam Pokok Bendi Yang Sihat Banyak Buah Boleh Cuba Tip Ini

Nak Tanam Pokok Bendi Yang Sihat Banyak Buah Boleh Cuba Tip Ini

papar berkaitan - pada 18/2/2021 - jumlah : 108 hits
Kalau anda suka makan bendi boleh cuba tanam sendiri pokok bendi di rumah Nak tanamnya tidaklah susah mana bezanya cuma banyak buah atau tidak Jika anda nak tanam pokok bendi yang sihat serta banyak buah dan cabangnya boleh cuba tip yang di...
Gerakan Taken Aback By Demand For Pas Kota Lama Seat

Gerakan Taken Aback By Demand For Pas Kota Lama Seat

papar berkaitan - pada 17/2/2021 - jumlah : 86 hits
Gerakan is distancing itself from its Kelantan assistant secretary Gan Thuan Bun s statement that the party should be allowed to contest the Kota Lama state seat in the next general election The seat has been held for several terms by its n...
Checklist For A Well Decorated Hallway

Checklist For A Well Decorated Hallway

papar berkaitan - pada 17/2/2021 - jumlah : 194 hits
The corridors are no longer mere passageways to become one more space in the house that should be pampered Get inspired by these ideas and take your hallway out of anonymity to make it another decoration The post appeared first on
Netflix Original Series Love Alarm S2 Confirmed For 12 March Release With Love Alarm 2 0

Netflix Original Series Love Alarm S2 Confirmed For 12 March Release With Love Alarm 2 0

papar berkaitan - pada 17/2/2021 - jumlah : 95 hits
Netflix Original Series Love Alarm S2 released first look stills of the romance between the main leads along with the announcement of the series being released on 12 March Based on the popular webtoon of The post appeared first on
Don T Blame Dr M Alone For Ph Collapse Says Daim

Don T Blame Dr M Alone For Ph Collapse Says Daim

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 57 hits
Veteran politician Daim Zainuddin has sought to defend Dr Mahathir Mohamad from a perceived attempt to show the former prime minister as the person solely responsible for the fall of Pakatan Harapan from power Referring to Tommy Thomas rece...
No Food Aid During Cmco Except For Longhouses Areas Under Lockdown Uggah

No Food Aid During Cmco Except For Longhouses Areas Under Lockdown Uggah

papar berkaitan - pada 17/2/2021 - jumlah : 104 hits
Uggah presents the data during the Covid 19 update in Kuching SIBU The government will not be distributing food aid during the Conditional Movement Control Order except for the longhouses and areas that have been placed under lockdown s
7 Tips For Making Your Home Safer As You Grow Older

7 Tips For Making Your Home Safer As You Grow Older

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 112 hits
Falls are one of the main causes of injury in elderly people and 30 of people over the age of 65 will take a fall this year To a younger person this may not seem The post appeared first on
Najib Fails In Bid To Halt 1mdb Trial For Us Hearings

Najib Fails In Bid To Halt 1mdb Trial For Us Hearings

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 67 hits
The High Court here has rejected Najib Razak s bid to have the ongoing 1Malaysia Development Bhd trial postponed pending a legal bid in a US court Najib s lawyer Muhammad Shafee Abdullah had earlier told the court that his client was seekin...
16 Superb Diy Projects For Your Living Room

16 Superb Diy Projects For Your Living Room

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 114 hits
It won t be a far guess to say the living room is the social hub of your home It is the place in which you spend most of your off time and it is the The post appeared first on
Hampir 600 Cawangan Bank Di Malaysia Dijangka Tutup

Permohonan Rayuan Bpr Fasa 2 Bermula 15 Hingga 30 Jun 2021

Geran Filem Angel Of Sandakan Kena Reject Sebab Pengarah Sertai Pembangkang

Maggi Cooks Up 130 000 Bowls Of Nutritious Bubur Lambuk For Frontline Heroes And Communities In Need

Mara Corp Saga Continues

Gu Hyesun Kongsi Sudah Maafkan Bekas Suami Minta Orang Ramai Maafkan Juga Kesilapan Ahn Jaehyun

Sejarah Kota A Famosa Dibina Dari Runtuhan Batu Masjid Makam Dan Istana

Google Assistant Now Can Say Difficult Names



Kisah Raja Ponteng Kerja Itali 15 Tahun Ponteng Tapi Gaji Jalan

Maxis Tawarkan Subsidi Sehingga RM300 60GB Internet Prihatin Sebulan Menerusi Kempen KauBoleh

5 Faedah Utama Beli Belah Dalam Talian Yang Jarang Diperkatakan

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Cukup Derita Itu Slot Samarinda TV3

7 Undang Undang Pelik Yang Hanya Wujud di Belanda


Belum Tentu Mca Boleh Menang Di Kawasan Cina

Tertinggal Bas Selepas Perlawanan Pemain Bola Berkejar Tengah Jalan

Roket Long March 5b Dijangka Terhempas Ke Bumi 8 Mei 2021

Agnes Monica Matahariku Chord

Krisdayanti Cobalah Untuk Setia Chord

Mencari Nur