Sama Sama Kita Muhasabah Diri


Sama Sama Kita Muhasabah Diri | Semalam aku rasa marah sangat kat anak aku. Boleh pulak dia tak tutup lampu kereta malam tu. Sampai ke pagi lampu tu menyala

Pagi ni bila aku nak start kereta aku perasan lampu tu tak tutup. Mujur bateri kereta tak kong. Marah betul aku

Bila anak masuk kereta senyum-senyum, aku terus buat muka serius. Tarik muka semasam mungkin. Aku tanya dia 'Kenapa Syafi tak tutup lampu kereta malam tadi?!.. Bla.. Bateri boleh kong.. Bla.. Bla..' Panjang aku bebel pagi tu

Dia terperanjat. Dia menangis. Marah betul aku pagi tu. Dalam perjalanan aku senyap je. Dia pun senyap. Tiba-tiba dia datang kat aku, 'Papa, Syafi minta maaf, malam tadi Syafi masuk kereta, gelap. Syafi bukak lampu. Syafi nak ambil barang dalam kereta. Papa lupa bawak masuk rumah. Mintak maaf Papa..' Dia kata kat aku

Aku terus rasa bersalah. Istighfar panjang aku time tu. Memang semalam aku ada beli barang kat Tesco dan aku terlupa bawak masuk rumah. Aku terus cium pipi dia. Benar aku belajar sesuatu hari ini

Hari tu bila ada seorang bapak pukul dan dera anak dia sampai meninggal, kita bukan main marah lagi. Macam-macam kita kata kat dia, bapa durjanalah, bapak tak bertanggungjawablah. Tapi, dalam masa yang sama, samada kita sedar ataupun tak, kita pun hari-hari tengah 'mendera' mental anak-anak kita

Kita kena ingat dera ni bukan setakat fizikal je, tapi penderaan mental jauh lebih mendalam dan kesannya sangat panjang. Mungkin sampai akhir hayat anak-anak akan ingat penderaan mental ni. Mungkin ada yang tak tahu bahawa penderaan kanak-kanak ini, kita boleh dikelaskan kepada beberapa jenis, iaitu: penderaan fizikal kanak-kanak, penderaan mental kanak-kanak dan penderaan seksual kanak-kanak

Kadang-kadang pagi-pagi buta, bila anak bangun lewat kita marah dia. 'Itulah papa dah kata tidur awal malam tadi!'. Anak kita bangun dalam keadaan mood yang tak best sebab pagi lagi dia dah kena marah dah. Lepas tu, bila dia siap lambat, kita marah lagi. Sekali lagi dia kena marah. Kat sekolah pulak kita pun tak tahu apa yang berlaku kat sekolah. Mungkin cikgu-cikgu kat sekolah marah dia, bukan kita tahu pun kan? So, 3 kali dah dia kena marah

Balik sekolah petang-petang, anak kita penat dah, entah macamana boleh pulak dia tertumpah air. Kita terus marah dia. Kenapa tak pegang betul-betullah, mata letak manalah. Terkapai-kapai anak kena marah time tu. So, 4 kali dah dia kena marah

Setelah penat satu hari kat sekolah, Maghrib tu boleh pulak anak kita tertidur kejap. Bila kita dapat tahu, apa lagi membebellah kita 'tak baik tidur lepas Asarlah, kenapa tidur maghrib-maghriblah'. Macam-macam kita bebel

Bila malam menjelang, anak kita nampak kita free, so dia pun datang nak berbual dengan kita, nak cerita pasal apa yang dia dah buat kat sekolah. Ada kawan barulah, ada cikgu barulah. Punyalah excited dia nak cerita dengan kita

Yang kita pulak. Bila anak datang nak sembang, kita buat acuh tak acuh je. Henset kat tangan tak lepas. Dari pagi sampailah nak tidur henset jadi 'teman setia' kita, sampai anak nak cakap pun kita tak pandang. Hiduplah kita 'bertuhankan' henset 24 jam

Lepas tu bila anak kita cakap ayat 'lebih baik aku jadi henset, mak ayah aku lebih menghadap henset berbanding aku anak dia. Tahu pulak kita nak marah kat dia, sedangkan hakikatnya itulah yang sebahagian kita dok buat hari-hari

Sehari kita ada 24 jam, apa kata kita peruntukkan sedikit masa, contohnya waktu makan atau waktu senggang lepas maghrib atau lepas anak siap buat kerja sekolah, kita buang sekejap henset dan luangkan 'quality time' bersama anak dan keluarga. Detik masa bersama mereka adalah lebih penting berbanding berjam-jam masa yang kita bazirkan menghadap henset. Ye tak

Diakhirnya anak ini penat dan tidur dalam keadaan dia tertanya-tanya, mak ayah dia ni sayang ke tak dia ni sebenarnya. Setiap hari, ada je yang tak kena kat mata mak ayah dia. Mesti ada saja salah dan silap mereka

Budak-budak ni sampai keliru pada siapa mereka nak meluahkan perasaan, nak bercerita, nak mengadu. Bila nak bercerita kat mak ayah, mak ayah pulak buat acuh tak acuh

Kalau nak tahu, ini adalah rutin yang dilalui oleh kebanyakkan kanak-kanak kat Malaysia. Dan kita sebagai ibu bapa perlu sedar tentang perkara ni

Dalam diam sebenarnya kita tengah dera batin anak-anak kita. Ingatlah bahawa anak adalah anugerah Tuhan, bukan tempat melempias marah kita 24 jam. Jom, kita sama-sama muhasabah dan ubah sikit tabiat sikit-sikit asyik nak marah, sikit-sikit asyik nak maki anak-anak kita. Bukan tak boleh nak marah anak. Sebab marah pun adalah salah satu proses pembelajaran

Cuma apa kata selepas kita marah kita rasionalkan pada anak kenapa kita marah pada mereka. Ini basic parenting skills yang perlu setiap mak ayah ada. Anak takkan berdendam pada kita kalau kita pandai rasionalkan mereka lepas kita marah mereka. Rasional ni bahasa mudahnya ialah kita pi pujuk anak kita lepas kita marah dia

Kita tengok contoh mak ayah kita tahun 80an, 90an dulu. Lepas mereka marah atau tibai anak mereka dengan getah paip, malam-malam mereka datang senyap-senyap pi urut atau sapu minyak gamat kat anak dia, ye tak

Yes, macam yang aku cakap kita kena buat alternatif untuk rasionalkan anak-anak kita. Hukuman atau apa yang kita marah adalah untuk kebaikan masa depan mereka

Mak bapak kita dulu tak belajar tinggi-tinggi pun boleh faham parenting skills ni berbanding parent zaman sekarang yang belajar sampai PHD tapi tak boleh nak hadam benda asas ni

Ok, mulai esok apa kata kita cuba ubah tabiat suka nak marah kita. Kalau anak bangun lambat, apa kata kita suruh mereka tidur awal dan buat persiapan awal agar tak kelam kabut esoknya

Sebagai mak ayah, kita kena ada pelan kontingensi pada anak-anak kita. Kalau anak tak boleh guna plan A, kita guna plan B. Sebagai ibu bapa, kita adalah 'pencorak' kepada kain putih, iaitu anak-anak kita

Berjaya kita mendidik di rumah, InsyaAllah di sekolah, di universiti ataupun dimana sahaja anak itu berada, dia akan menjadi yang terbaik, hasil didikan pertama ibu bapa mereka di rumah

Mana-mana parent yang suka maki-maki anak, apa kata kita tukar makian itu kepada doa yang baik-baik kepada anak-anak

Kalau kita suka maki anak b*d*h, ba**ang, apa kata kita tukar makian tadi kepada perkataan yang baik dan positif. 'Pandai betullah anak papa!' atau 'bijak betullah anak ayah ni!' walaupun time kita tengah marah. Kan doa ibu bapa adalah antara doa yang mustajab. Betul tak

Jom kita sama-sama berubah. Status ini relevan buat diri saya dan sahabat semua. Sharelah kalau hangpa rasa status ni bermanfaat, ye

Kredit: Muhammad Yusof

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.akifimtiyaz.com/2019/04/sama-sama-kita-muhasabah-diri.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Malaysia Tarik Diri Dari Statut Rome Kata Dr M

Malaysia Tarik Diri Dari Statut Rome Kata Dr M

papar berkaitan - pada 5/4/2019 - jumlah : 139 hits
Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengumumkan Malaysia menarik diri daripada menyertai Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa yang telah dimeterai negara Kami menarik balik penyertaan dalam perjanjian itu kerana rakyat mudah terpesong ...
Statut Rome Malaysia Tarik Diri Kerana Rakyat Mudah Terpesong Dan Emosi Kata Perdana Menteri Viralhancing

Statut Rome Malaysia Tarik Diri Kerana Rakyat Mudah Terpesong Dan Emosi Kata Perdana Menteri Viralhancing

papar berkaitan - pada 5/4/2019 - jumlah : 153 hits
Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengumumkan Malaysia menarik diri daripada menyertai Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa yang telah dimeterai negara Kami menarik balik penyertaan dalam perjanjian itu kerana rakyat mudah terpesong ...
Faizal Tahir Bantu Peminat Berniat Bunuh Diri

Faizal Tahir Bantu Peminat Berniat Bunuh Diri

papar berkaitan - pada 4/4/2019 - jumlah : 109 hits
Faizal membuat pendedahan tersebut menerusi sebuah video yang dimuat naik dalam akaun Instagramnya sebentar tadi Tindakan penyanyi Faizal Tahir mendedahkan nombor telefon peribadinya dalam sebuah video yang dimuat naik menerusi aplikasi Ins...
Malaysia Tarik Diri Dari Statut Rome Kerana Pm

Malaysia Tarik Diri Dari Statut Rome Kerana Pm

papar berkaitan - pada 6/4/2019 - jumlah : 145 hits
Malaysia menarik diri daripada menyertai Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa yang telah dimeterai negara kerana rakyat mudah terpesong dengan perasaan dan emosi kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad lapor Untuk pengetahuan umum ICC...
Dr M Terpaksa Tarik Diri Dari Statut Rom Kerana Seseorang Mahu Bebas Pukul Orang Lain

Dr M Terpaksa Tarik Diri Dari Statut Rom Kerana Seseorang Mahu Bebas Pukul Orang Lain

papar berkaitan - pada 6/4/2019 - jumlah : 105 hits
Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata kerajaan tidak mempunyai pilihan selain menarik balik perakuan Statut Rom mengatakan penentang perjanjian itu cuba melaga lagakan raja raja Melayu dengan kerajaan Perdana menteri berkata Malaysia akan me...
Berbekal Kunci T Residivis Gasak 16 Motor Seorang Diri Di Samarinda

Berbekal Kunci T Residivis Gasak 16 Motor Seorang Diri Di Samarinda

papar berkaitan - pada 6/4/2019 - jumlah : 67 hits
Dia mendekam di penjara keempat kalinya gara gara pencurian 16 unit motor Dalam melancarkan aksinya pelaku hanya memakai kunci T
Malaysia Akan Tarik Diri Daripada Statut Rom

Malaysia Akan Tarik Diri Daripada Statut Rom

papar berkaitan - pada 6/4/2019 - jumlah : 102 hits
KUALA LUMPUR Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan Malaysia akan menarik diri daripada ratifikasi Statut Rom kontroversi yang dikritik pelbagai pihak termasuk istana Johor Perdana menteri berkata Kabinet membuat keputusan menarik diri da...
Jangan Guna Nama Sebenar Di Facebook Dan Instagram Bagi Mengelakkan Diri Jadi Mangsa Santau

Jangan Guna Nama Sebenar Di Facebook Dan Instagram Bagi Mengelakkan Diri Jadi Mangsa Santau

papar berkaitan - pada 4/4/2019 - jumlah : 92 hits
Kenapa tidak digalakkan guna nama sebenar di Facebook terutamanya bagi orang perempuan Bukan mahu bercerita tentang perkara tahyul apatah lagi mahu menakut nakutkan Tetapi hanya orang yang pernah mengalaminya sendiri akan betul betul faham ...
Whatsapp Kini Membolehkan Anda Menghalang Daripada Diri Anda Ditambah Ke Sesuatu Whatsapp Group Secara Rawak

Whatsapp Kini Membolehkan Anda Menghalang Daripada Diri Anda Ditambah Ke Sesuatu Whatsapp Group Secara Rawak

papar berkaitan - pada 4/4/2019 - jumlah : 112 hits
Salah satu perkara yang tidak begitu disukai ramai pengguna adalah apabila ditambah ke sesuatu WhatsApp Group tanpa kebenaran dan rasa bersalah untuk meninggalkannya Kini untuk mengatasi masalah berkenaan WhatsApp telah menambah sebuah ciri...
Amar Baharin Kongsi Keputusan Tak Lulus Mohon Bpn

Cara Buat Mee Bandung Lebih Sedap Dan Terbaik

Hiburan Kau Nak Gaduh Dengan Semua Orang Sampai Bila Zarina Anjoulie Maafkan Amyza Aznan

Lirik Lagu Bomba Sonaone

Lori Najis Meletup Pejalan Kaki Bermandikan Najis

Gambar Terbaru Gal Gadot Sebagai Diana Prince Dalam Promo Art Wonder Woman 1984

Cukai Arak Buat Bayar Gaji Menteri

Cara Semak Baki Akaun Bsn Melalui Online Dan Sms Dengan Mudah



Info Dan Sinopsis Drama Lelaki Kiriman Tuhan Slot Tiara

10 Filem Pandemik Wajib Tonton Ketika Perintah Kawalan Pergerakan Covid 19

Bolehkah Haiwan Peliharaan Dijangkiti Virus Covid 19 Boleh

Memahami Asal Usul dan Makna Istilah Wabak dan Plague

Kisah Kejatuhan dan Kebangkitan Semula NOKIA


Resepi Paru Berlada Mco By Suria Amanda

Axa E Medic Card Immediate Quotation And Hassel Free Purchase Process

Fadh Majid Lancar Single Di Media Sosial

Jd Sports Stay Home Sale Up To 50 Off

Nanti Bila Covid 19 Sudah Pergi

Kegiatan Manusia Terkunci Antara Kesan Covid 19 10139