Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih


Resepi Masak Lemak Labu antara resepi pembuka selera ala kampung ni antara makanan kegemaran saya yang cukup mudah dan ringkas tapi sedap dan bertambah sedap kalau dipadankan dengan sambal belacan dan ikan kering mahupun ikan goreng. 

Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih
Masa penyediaan : 10 minit   Masa Memasak : 15 minit     Hidangan : 4 - 5 orang
Bahan-bahan
500 gram labu, dalam 3 - 4 ruas labu
seikat pucuk labu kuning, dibersihkan dan dibasuh
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 batang serai, dititik
3 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangkai cili kering, dikerat
1 helai daun kunyit dipotong lebar (jika suka)
1½ cawan air
garam secukup rasa


Nota :

sayur pucuk labu kuning tu hanya sampingan dan kalau kurang suka boleh masak tanpa tambahan sayuran.Kebanyakan orang menggunakan udang kering tapi saya lebih suka gula telurKalau suka bawang merah, bawang putih ditumbuk pun boleh
Resepi Labu Kuning Masak Lemak Putih
Lauk hari ni yang cukup ringkasCara penyediaan

Kupas kulit labu kuning, dipotong kepada bentuk kiub yang besar. Basuh bersih dan toskanMasukkan labu, bawang merah, bawang putih, serai, cili kering di dalam periuk dengan 1½ cawan air ke dalam periuk dan direnih hingga labu menjadi empuk dalam anggaran 5 - 10 minitKemudian masukkan daun labu kuning dan direnih dalam 5 minit hingga pucuk menjadi lembutMasukkan santan cair dan dikacau dengan perlahan supaya ketulan labu tidak hancurBila kuah agak mendidih, masukkan telur dan dikacau perlahan sebelum dimasukkan santan pekat.Tutup api dan masukkan garam secukup rasa.

Tips :
Kalau korang bimbang buah labu tu hancur kerana di kacau, boleh je angkat periuk dan goyangkan beberapa ketika supaya kuah serasi dengan buah labu dan diulang beberapa kali.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.iamfuzy.com/2020/02/resepi-labu-kuning-masak-lemak-putih.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Sayur Campur Masak Sos Tiram

Resepi Sayur Campur Masak Sos Tiram

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 32 hits
AssalamualaikumResepi Sayur Campur Masak Sos Tiram Bila dah siap masak udang masak lemak cili api nie haruslah kena makan dengan sayur supaya lengkap piramid makanan kita Haa gitu Aku pun apa lagi masak je sayur versi campak nie Mudah sanga...
Resepi Dan Video Tomyam Putih Sihat

Resepi Dan Video Tomyam Putih Sihat

papar berkaitan - pada 25/2/2020 - jumlah : 127 hits
Resepi Dan Video Tomyam Putih Sihat Tomyam segar dan sedap memang selalu jadi santapan kami bila makan di luar Ada yang buat tomyam putih guna santan air kelapa ada pula tomyam putih tu tomyam yang dikukus je Tak letak santan okay Resepi to...
Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa Paling Mudah

Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa Paling Mudah

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 83 hits
Resepi ikan siakap masak 3 rasa paling mudah Kalau makan di restoran menu ini dikatakan antara yang wajib ada di atas meja Kira menu popular jugalah kan Ikan siakap masak 3 rasa makan dengan nasi putih sahaja sudah cukup menyelerakan Hari i...
Resepi Ayam Masak Serai

Resepi Ayam Masak Serai

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 21 hits
Ayam masak serai sedapppppp Bawang besarCabai keringHaliaBwang putehSeraiSemua blenderAyam Goreng garam kunyit dulu Tumis serai dlm 3 4 btg3 sekawan Masuk bhan blenderTumis bg pecah minyakSos ciliTomato Sekeping Asam kpngGulaGaramSelamat me...
Masakmasak Daging Masak Merah Resepi Ibu Untuk Hidangan Rumah Terbuka

Masakmasak Daging Masak Merah Resepi Ibu Untuk Hidangan Rumah Terbuka

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 14 hits
Hidangan istimewa keluarga saya Saya tidak pasti nama sebenar masakan ini Hanya memanggil dengan nama daging merah bila di minta kepada ibu saya sejak daripada saya kecil lagi Masakan tradisi Jadi saya sekadar namakan resepi Daging Merah Re...
Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari

Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari

papar berkaitan - pada 20/2/2020 - jumlah : 112 hits
AYAM MASAK KICAP PEDAS DAUN KARIBAHAN BAHAN Kayu manisBunga lawangBuah pelagaCili kering blenderBwg beso Bwg Putih Halia Cili padi ijau merah Daun kariAir Asam jawaKicapAir ckit utk kuahGaram CARA PENYEDIAAN Ayam Tumis kayu manis bunga lawa...
Mat Saleh Jual Nasi Lemak Rm3 Habis Licin Dalam 2 Jam Siap Kongsi Resepi Sambal Nasi Lemaknya

Mat Saleh Jual Nasi Lemak Rm3 Habis Licin Dalam 2 Jam Siap Kongsi Resepi Sambal Nasi Lemaknya

papar berkaitan - pada 15/2/2020 - jumlah : 179 hits
Jarang kita lihat mat salih berniaga nasi lemak tapi hakikatnya situasi itu berlaku di negara ini Itulah rutin warga Amerika Syarikat Michael White selama dua jam dekat Taman Tun Dr Ismail Park atau lebih dikenali sebagai TTDI Park di ibu n...
Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sedap

Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sedap

papar berkaitan - pada 14/2/2020 - jumlah : 87 hits
hai assalammualaikumAyam Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Nad tau ramai dah pakar masak ayam masak lemak cili padi ni setiap orang masak ada pelbagai cara Yang penting rasa kena warna kuning menawan dan pedas yang sedap Kalau masak lemak cil...
Masak Lemak Cili Api Ayam Bergandingan Dengan Rebung Madu Pergh Lazattt

Masak Lemak Cili Api Ayam Bergandingan Dengan Rebung Madu Pergh Lazattt

papar berkaitan - pada 26/2/2020 - jumlah : 87 hits
Masak lemak cili api lagi Macam biasa dah jadi macam makanan ruji masak lemak ni Tak boleh tinggal selang sehari dua mesti masak ini dan yang ini juga Kali ini aku buat masak lemak ayam bergandingan dengan rebung madu Buat pedas meletup mac...
Aku Menangis 10060

China Tutup Semula Pawagam

Ada Kementerian Luluskan Cuti 8 000 Penjawat Awam Cuti Ke Luar Negara

Bantuan Kebajikan Ibu Tunggal

Cara Dapat 1gb Data Percuma 1 April Pakej Rangsangan Ekonomi

Berlaku Adil Jugalah Kepada Orang Kaya

Belanja Anak Kek Sedap Buatkan Kek Marble Nestum Sedap Lembut Terlajak Gebu

Semakan Status Bantuan Persekolahan Ipt Yapiem



Virus Menyerupai SARS CoV 2 Virus Covid 19 Ditemui pada Tenggiling Malaya

5 Jangkitan Penyakit Yang Mempunyai Kadar Kematian 100

Resepi Dalgona Coffee Viral Paling Lengkap

7 Imej Positif di Seluruh Dunia Sekitar Wabak COVID 19

Biodata Faliq Khan Adik Pelakon Neelofa


Yoursay Oversight Needed On How Stimulus Package Is Spent

Old Folk S Homes Out Of Food And Money Says Geriatrician

A Quick Money Making Idea By A Pas Minister

Resepi Donut Sedap Confirm Jadi Kalau Follow

Ini Ph Pelingkup Petronas

30 Eksperimen Sains Mudah Buat Di Rumah Untuk Musim Pkp Covid 19