Reality Vs Expectation Belum Kerja Vs Dah Kerja



Assalamualaikum and What's up guys! :)
Alhamdulillah, akhirnya sampai juga seru Seorang Syed untuk membersihkan sawang-sawang dekat blog dia yang terbiar ni. Aku seriously banyak juga idea nak update apa dekat blog ni tapi macam biasa (alasan cliche aku bagi untuk setiap kali dah lama tak update blog) aku malas nak menghadap laptop. It's okay, so apa kita punya topik harini

Harini aku ingat nak tulis expectations aku masa aku belajar dulu-dulu sebelum bergelar sebagai seorang guru. Aku rasa normal lah kan, setiap orang ada expectations dia sendiri la before dia melangkah ke alam pekerjaan.Samalah macam aku pun, aku banyak juga berangan masa belajar dulu. Berangan nak buat apa dengan gaji yang aku akan dapat masa dah bergelar seorang guru dan juga sebagai seorang DEWASA haha. So dekat entry ni aku akan tulis la aku punya expectations and realitinya (samada benda yang aku expect tu terjadi ataupun tidak KAHKAH). Kalau rasa tajuk ni menarik, boleh baca. Kalau rasa bosan nak arwah, boleh pergi baca wikipedia ke apa hehe
#1 SETIAP BULAN AKU AKAN BELI PAKAIAN BARU 
Aku ni bukanlah dari keluarga yang mewah pun. So, waktu zaman belajar dulu nak beli barang-barang untuk diri sendiri pun kena limitkan perbelanjaan. Selalunya tukar baju and beli barang-barang keperluan diri masa raya sahaja. Kiranya bila dah kerja nanti aku nak rewardkan diri aku dengan beli barang-barang untuk diri aku sendiri at least 1 pasang pakaian la sebulan haha (kemain ambitious kau Syed)
Realiti : Of course tak berjaya! haha. Mula-mula tu agak berjaya jugaklah. Every time dapat gaji wajib la ulang alik pergi KL tu menghabiskan duit. Tapi bila lama-lama rasa macam tak worth it pulak. Lepastu bila dah beli kereta baru, ha lagilah kelaut aku punya angan-angan tu. Jadilah sekadar angan-angan Mat Syed hihi
#2 RAMAI KAWAN-KAWAN BAHARU(eh ini kawan lama hahaha okay okay)
Aku selalu imagine yang bila aku dah start kerja, aku akan jumpa dengan ramai orang. Especially bila kau masuk sekolah dekat KL or Selangor (biasa ramai yang posting sekali dekat KL and Selangor ni. Chances to make new friends are higher if you're posted at these places. Siap berangan lagi after school ke apa, aku akan pergi la lepak Starbucks ke or somewhere especially bila stress. Lepastu nanti boleh la story pengalaman sekolah masing-masing and asking for advices

Realiti : ha ha ha, hidup aku penuh kesenduan ya di sini anak-anak. I don't really have friends pun kat sini. Posting pula dekat sekolah yang 99% dah berkahwin. Daerah aku ni pun cikgu-cikgu yang baru posting tak ramai. Walaupun hidup aku sendu, aku bersyukur juga la in a way that aku tak perlu bazirkan a lot of money untuk hiburan. Kalau kau nak tahu rutin hidup aku, aku cuma main phone ja waktu lapang. Tambah pula rumah aku mana ada TV. Kalau aku nak tengok wayang ke apa, biasanya aku ajak housemate aku ataupun kadang-kadang aku bawa anak murid aku. Tapi since aku ajar Year 6, aku selalu buat kelas. Alhamdulillah dapat la buat amal sikit haha.#3 MENJALANI KEHIDUPAN YANG SIHAT
Kau pernah tak berangan bila kau dah bekerja, balik daripada kerja tu kau akan pergi bersenam, jogging dekat taman tasik and jaga makanan kau semua? (since kau dah ada duit sendiri kan so kau mesti jaga apa yang kau nak makan haha). Most of the time, aku akan imagine kalau aku dah kerja, balik kerja tu aku akan mandi lepastu buat kerja apa yang patut dan petang tu pergi la jogging ke apa. Malam pula aku akan pergi gym la dalam sejam dua (sebab nak badan sedap katanya huhu). Makan pula aku akan ambil makanan yang berkhasiat. Contohnya pagi-pagi tu breakfast cereals and lengkap la semua sampai ke malam. (sebab waktu aku belajar dulu biasanya aku skip breakfast and selalu makan lunch dengan dinner ja, kalau waktu miskin makan megi jelah the whole day)

Realiti : OKAY SERIOUSLY GUYS, ini memang aku failed teruk! Bukan failed yang sikit-sikit haha tapi failed yang banyak nak mampus. Aku balik dari kerja ja memang aku tak tidur tapi aku main phone ja sampai ke petang. Petang tu nak jogging punyalah malas macam kena tindih dengan bulldozer kot! Aku tetiba akan berjogging kalau berat badan aku dah mencecah tahap peti ais dua pintu. Kalau aku rasa aku tak cukup gemuk lagi, aku rela bermalas-malasan dalam bilik. Ya Allah makhluk apalah yang malas sangat ni. Sebenarnya aku boleh ja kalau nak menulis blog ke apa, sebab memang literally petang-petang aku bosan gila tapi AKU TAK TAHU APA YANG AKU BUAT.
KESIMPULANSebagai kesimpulannya, aku berpendapat bahawa waktu kau muda (maksud aku zaman belajar la) dan masih belum bekerja, kau memang nak macam-macam. Kau rasa macam semua benda tu penting untuk kau dapat dan kau realisasikan. Tapi, bila kau dah masuk ke alam perkerjaan ni, pada aku kau akan tahu prioritize kan benda dalam hidup kau. Certain things tu kau akan rasa macam tak perlu kot. Semakin lama kau bekerja, semakin nampak la flow dan apa perancangan kewangan kau. Jangan risau kalau kau macam boros gila waktu mula-mula dapat gaji. Bagi aku itu normal, sebabnya itu first time kot kau dapat duit seumur hidup kau. Apa salahnya nak gunakan duit tu untuk beli barang yang kau nak. Bila dah lama bekerja, nanti kau rasa macam tak tahu nak beli apa dah sebab semua dah ada haaa. Cuma apa yang kena fikir ligat sikit ialah macam mana nak beli rumah lah.

Setakat ni perancangan aku cuma nak beli tanah and buat rumah atas tanah tu. I want my own space! dah lama membesar dekat taman perumahan rasa macam bosan pula. Teringin nak mendalami cara hidup orang kampung haha walaupun menebas apa semua satu habuk pun aku tak pandai! Okay lah kan asalkan kita punya matlamat tu ada. 


Akhir kata, mohon bantuan semua yang membaca blog aku ini untuk mendoakan kejayaan murid-murid aku dalam peperiksaan UPSR. Dengar kata result keluar 21 November ni. Semoga mereka semua beroleh kejayaan yang cemerlang setimpal dengan usaha mereka sendiri InshaAllah.See you on the next blog post! :) 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.seorangsyed.com/2019/11/reality-vs-expectation-belum-kerja-vs.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Wamenhan Trenggono Mengaku Belum Ada Pembagian Tugas Kerja Dengan Prabowo

Wamenhan Trenggono Mengaku Belum Ada Pembagian Tugas Kerja Dengan Prabowo

papar berkaitan - pada 31/10/2019 - jumlah : 8 hits
Mantan Bendahara Umum Tim Kampanye Nasional Joko Wododo Maruf Amin pada Pilpres 2019 ini pun menuturkan komunikasi dengan Prabowo berjalan dengan lancar dan tak adanya hambatan
Anggota Ilo Miliki Kesamaan Prioritas Kebutuhan Dunia Kerja

Anggota Ilo Miliki Kesamaan Prioritas Kebutuhan Dunia Kerja

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 61 hits
Pemerintah Indonesia melalui Kemnaker menghadiri sidang Governing Body International Labour Organization di Jenewa Swiss yang berlangsung 28 Oktober hingga 7 Nopember
Menkop Teten Undang Undang Umkm Cipta Lapangan Kerja Bakal Dilebur Jadi Satu

Menkop Teten Undang Undang Umkm Cipta Lapangan Kerja Bakal Dilebur Jadi Satu

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 18 hits
Teten mengatakan penyederhanaan tersebut akan membuat integrasi antar satu aturan dengan aturan yang lain semakin bagus Meski demikian ke depan masih ada beberapa poin yang harus dibahas agar tidak mengabaikan kepentingan antar usaha
Langgar Remaja Kerja Part Time Sampai Mati Pemandu Bas Mengaku Tidak Bersalah

Langgar Remaja Kerja Part Time Sampai Mati Pemandu Bas Mengaku Tidak Bersalah

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 43 hits
Pemandu bas membuat pengakuan tidak bersalah di Mahkamah Majistret di atas pertuduhan memandu di bawah pengaruh dadah sehingga menyebabkan kematian seorang pelajar lelaki berusia 16 tahun dalam kejadian Khamis lalu Tertuduh S Peter Paul 49 ...
Rapat Dengan Menhan Komisi I Dpr Ingin Tahu Rencana Kerja Prabowo 5 Tahun Ke Depan

Rapat Dengan Menhan Komisi I Dpr Ingin Tahu Rencana Kerja Prabowo 5 Tahun Ke Depan

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 63 hits
Komisi I DPR menggelar rapat kerja perdana dengan Menteri Pertahanan Prabowo Subianto di Kompleks Parlemen Senayan Jakarta Senin Rapat itu digelar untuk melihat rencana kerja Menhan selama lima tahun ke depan
Kena Razia Saat Cari Kerja Mualaf Ini Malah Diganjar Hadiah Hingga Bikin Haru

Kena Razia Saat Cari Kerja Mualaf Ini Malah Diganjar Hadiah Hingga Bikin Haru

papar berkaitan - pada 11/11/2019 - jumlah : 58 hits
Keesokan harinya Saut dan Meta diberangkatkan menuju Pulau Bengkalis dengan mobil anggota kepolisian Mulai 5 November Saut bekerja di musala itu dan mendapat tempat tinggal di Mess kepolisian Polres Bengkalis
Lima Bbplk Kemnaker Jalin Kerja Sama Dengan 32 Perusahaan

Lima Bbplk Kemnaker Jalin Kerja Sama Dengan 32 Perusahaan

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 21 hits
Sekjen Khairul mengatakan hingga saat ini pendidikan dan pelatihan vokasi terus meningkatkan dan mengembangkan skill skill baru sesuai perkembangan teknologi di industri yang nantinya mampu memberikan perlindungan terhadap tenaga kerja dan ...
Anies Soal Capres 2024 Masyaallah Kerja Di Jakarta Baru 2 Tahun

Anies Soal Capres 2024 Masyaallah Kerja Di Jakarta Baru 2 Tahun

papar berkaitan - pada 12/11/2019 - jumlah : 57 hits
Anies mengungkapkan pembicaraan soal pencalonan dirinya di tahun 2024 masih sangatlah panjang Dia bahkan menyinggung soal pelantikan Presiden yang baru saja belum genap sebulan
Saya Mula Tidak Keruan Terpancar Jelas Wajah Ustaz Farhan Erin

Demi Moore Pernah Dijual Dengan Harga Rm2000 Dan Dijadikan Hamba Seks

Saya Bangga Jadi Kidal Ini Kelebihan Dan Fakta Orang Kidal

Maharaja Lawak Mega 2019 Puteh Minggu 6

Terlalu Ketara Selepas Dap Berkuasa Semuanya Nak Dipelbagai Bahasakan Termasuklah Lagu Negaraku

3d Wallpaper Bedroom Mural Modern Embossed Scenery Tv Background Wall B911 Ebay

Rayu Kes Rafizi Ag Akan Ambil Tindakan Pegawai Ingkar

Wallpaper Scenery For Walls Custom 3d Background Wallpapers Bamboo Forest Road Background 3d



Biodata Pengacara Akhmal Nazri Kekasih Lisa AF 2015

Biodata Penyanyi Lisa AF 2015 Kekasih Akhmal Nazri

7 Individu Yang Mendakwa Diri Mereka Boleh Hidup Kekal Abadi

Neelofa Kecewa Anak Melayu Jatuhkan Melayu Ini Respon Amalina Bakri

6 Fakta Tentang Tidur Berjalan Sleepwalking


Isteri Jangan Buat Semua Simpan Sikit Kerja Rumah Untuk Suami Buat

Amat Menyeramkan Baby Pelik Yang Memakan Usus Ibunya Ketika Dalam Kandungan

Bikin Nangis Ini Adalah Curahan Hati Bekas Isteri Ustad Abdul Somad Sebelum Dan Sesudah Bercerai

Pengalaman Temuduga Bank

Bagaimana Cara Untuk Membuat Reseller Jualan Semakin Jago

Bila Masa Yang Sesuai Tukar Pad Brek Kenderaan Anda