Permulaan Fb Ads Adalah Mengumpul Data


Salam semua. Hari ini admin hendak menerangkan tentang FB ADS untuk pemula yang baru nak berkecimpung di FB ADS ini. 
Admin menganggap anda tidak boleh membuat objektif conversion kerana anda tidak mempunyai e-commerce yang mempunyai add to cart atau purchase. Andaikan anda hanya mempunyai sebuah website blog yang biasa dan anda hendak membuat iklan dengan golongan sasaran anda iaitu yang minat dengan bidang online bisnis dan anda juga menjual Ebook pilihan anda.
Yalah takkan nak buat iklan di FB tak menjual..hehehehe. So anda akan menjual EBOOK  bisnis online dan pada masa yang same membina data dalam FB ADS  anda.
Perkara pertama ialah anda membuat iklan di FB Ads seperti di bawah ini dimana admin membuat iklan funnel.

Gamabr diatas admin membuat beberapa iklan dengan 3 funnel iaitu T1 ialah asas iklan untuk awareness dan T2 pula ialah penerangan produk dan T3 ialah admin membuat video tentang produk ini.
Pertama melalui T1 iaitu jumlah pembayaran terbesar dalam 80% kos iklan admin satukan dan membuat lookalike. Ia merupakan warm audience yang telah membuka iklan admin 50.
Dan dari T1 admin membawa penonton yang telah menonton iklan admin sebanyak 50% ke T2 . Dan admin membuat lookalike T2 iaitu hot audience.
Dari penonton T2 admin membawa mereka ke T3 dan dimana mereka yang menonton video sebanyak 50% di T2. Dan admin membuat lookalike T3 iaitu super hot audience.



Diatas ini melalui beberapa funnel admin membuat :
1) Lookalike T1
2) Lookalike T2
3) Lookalike T3 
Lookalike ialah satu program yang diberikan oleh FB dimana FB akan mencari audience yang hampir serupa dengan sampel setiap pihak yang menonton video anda dimana kit abesarkan sasaran sehingga 260 ribu orang di Malaysia atau 1% penduduk Malaysia.
Admin tak boleh guna custom audience kerana ia mempunyai jangka hayat yang admin tentukan iaitu 30 hari dan untuk ia releven iklan yang berterusan.

Untuk mengukuhkan kekuatan data, admin membuat facebook pixel dengan content web visitor dimana FB akan kutip data berapa ramai yang ke blog admin ini. 
Disebabkan admin membuat niche iklan bisnis online admin telah membuat beberapa artikel tentang bisnis Shopee. Tapi purata pageview admin tidak tinggi maka kini admin telah membuat program baru di blog admin membuat tutorial penuh tentang rahsia berniaga di Shopee secara percuma dengan tujuan mendapatkan pageview serta subscribe dari pembaca.
Tapi pada yang sama admin teruskan menjual EBook admin tersebut ditutorial tersebut. Anda kena pastikan menonton dan membaca setiap artikel yang admin susun tentang teknik berniaga di Shopee ini. Tutorial ini percuma beb dan banyak isi kandungan yang akan membuka mata anda tentang Shopee.
Apa yang anda dapat lihat ialah untuk pemula FB ads atau anda menjual beberapa niche anda terpaksa membuat iklan yang memerlukan kos dahulu. Kalau nasib baik dengan funnel yang betul maka anda akan memperolehi jualan yang baik dan jika tidak anggaplah sebagai permulaan anda kumpulkan data.
Dan langkah yang seterusnya dengan niche yang sama, admin akan membuat iklan Tutorial Penuh Shopee menggunakan ketiga-tiga lookalike dan website visitor lookalike untuk ilan asas T1.
Dan prosesnya sama seperti diatas admin akan kumpul data yang lebih mantap melalui iklan dari sumber lookalike dan kemudian membuat lagi lookalike dari video admin.dari iklan Tutorial Penuh Shopee ini. Dan seterusnya.......
Rasanya sampai bila admin akan mendapat data yang benar-benar mantap. Inilah masalah utama apabila beriklan di FB , anda perlu membuat data.
Benar, dengan funnel yang betul dan audience yang tepat, tanpa data anda boleh membuat sales tetapi jika anda sudah mula membuat FB ADS pastikan iklan anda tu anda simpan datanya dengan baik supaya anda boleh gunakan pada masa hadapan atau perkukuhkan lagi data anda dengan lapisan iklan dan iklan.
Bila berbicara tentang ini, kos permulaan FB ADS ini agak tinggi kan sebab nak dapatkan data tapi lama kelamaan ianya akan statik dengan sales yang baik jika anda kekal dengan niche yang sama.
Seba itu admin katakan anda jangan bimbang dengan rakan anda yang dah lama buat FB ADS dengan anda kerana mereka dah established data mereka. Yang penting setiap iklan yang anda buat pastikan data diambil dan diupgrade dari masa ke semasa.




Ini adalah contoh funnel yang admin gunakan. Tak power ler kalau boleh T1 tu guna traffic tapi admin guna video view sebab  nak dapatkan view tinggi dan murah..hehehe












Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://hanifidrus.blogspot.com/2021/05/permulaan-fb-ads-adalah-mengumpul-data.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Data Terkini Korban Virus Corona Di Indonesia Per Mei 2021

Data Terkini Korban Virus Corona Di Indonesia Per Mei 2021

papar berkaitan - pada 9/5/2021 - jumlah : 89 hits
Hingga Mei 2021 pandemi Covid 19 di Indonesia telah berlangsung lebih dari satu tahun Berikut perkembangan terkini kasus Covid 19 di Indonesia selama Mei 2021
Google Play Store Will Reveal User Data Taken By Applications

Google Play Store Will Reveal User Data Taken By Applications

papar berkaitan - pada 9/5/2021 - jumlah : 122 hits
Technology Portfolio Net The Google Play Store will display a privacy label containing the user data set recorded in the application The plan this label will be present starting next year This announcement comes after several months that Ap...
Cara Daftar Jaringan Prihatin 2021 Free Data Free Phone

Cara Daftar Jaringan Prihatin 2021 Free Data Free Phone

papar berkaitan - pada 8/5/2021 - jumlah : 133 hits
TERKINI PENDAFTARAN DIBUKA 5 MEI 31 JULAI UNTUK JARINGAN PRIHATIN KELAYAKAN Untuk 8 4 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat MANFAAT Bantuan perkhidmatan data internet atau pembelian peranti mudah alih NILAI MANFAAT RM3 5 bilion ADA ANAK 18 ...
Golongan B40 Tuntut Telefon Pintar Data Percuma Kasiupb40 Guna Cara Ni

Golongan B40 Tuntut Telefon Pintar Data Percuma Kasiupb40 Guna Cara Ni

papar berkaitan - pada 6/5/2021 - jumlah : 178 hits
Semua sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia di Kuala Lumpur dan Putrajaya ditutup harini dan lusa KPM menerusi kenyataan hari ini memutuskan demikian berikutan penutupan semua sekolah di bawah KPM di Selangor pada tarikh sama KPM...
Hide Poorly Designed And Assumptions Behind Data Misguided

Hide Poorly Designed And Assumptions Behind Data Misguided

papar berkaitan - pada 10/5/2021 - jumlah : 66 hits
Unless the Government intends to paralyse or permanent shut down retail malls and supermarkets it must suspend the use of the deeply flawed Hotspot Identification system with immediate effect Tony Pua The Government was well intentioned in ...
One Astrazeneca Dose Gives 80pct Lower Death Risk English Data

One Astrazeneca Dose Gives 80pct Lower Death Risk English Data

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 125 hits
Data from the rollout of AstraZeneca s Covid 19 vaccine shows one dose of the shot results in 80 percent less risk of death from the disease Public Health England said on Monday It also said protection against death from the Pfizer BioNTech...
Data Hingga 10 Mei Dinas Ptsp Terima 3 888 Permohonan Sikm Jakarta

Data Hingga 10 Mei Dinas Ptsp Terima 3 888 Permohonan Sikm Jakarta

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 112 hits
Sejumlah surat yang diajukan pemohon ditolak Setelah dilakukan penelitian administrasi dan penelitian teknis perizinan SIKM banyak ditemukan surat dokter dan dokumen lainnya yang ditempel dengan tulisan atau dipalsukan oleh pemohon
Data Wna Di Indonesia Positif Covid 19 Per 11 Mei 2021

Data Wna Di Indonesia Positif Covid 19 Per 11 Mei 2021

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 104 hits
Hari ini Selasa 1 898 WNA positif terjangkit virus SARS CoV 2 itu
Kafir Umno Datuk Nikah Kahwin Boleh Padam

Adakah Ada Kejujuran Di Antara Kita

Ujian Saringan Berkurangan Wujudkah Kes Covid Tidak Dilaporkan

Rindu Hendak Ke Sarawak Lagi

Tiada Idea Nak Tulis Apa

Lirik Cobalah Tuk Mengerti Mona Latumahina

No Statutory Declarations Please

Semak Bpr Tambahan Rm500 Sudah Mula Dikreditkan Secara Berperingkat Peringkat



Kenapa Ada Produk Cetak Rompak China 100 Sama Macam Barang Ori

7 Corak dan Warna Ikan Betta Paling Unik di Dunia

Kisah Presiden Burkina Faso Yang Dibunuh Rakan Karib Thomas Sankara

5 Perbuatan Bodoh Yang Buat Kita Rasa Pandai Dalam Media Sosial

Biodata Syarifuddin Azman Damok Pelumba Motosikal Malaysia


Gabungan Unik Dalam Mcflurry Mango

England Lacked Preparation To Play As A Unit Says Rob Green Realmeallyourfavourite

Top 10 True Scary Historical Events That Were Not Taught In School Part 3

Ingin Anak Lebih Tinggi Daripada Anda Cuba Tips Berkesan Ini

Perkahwinan Yang Gagal Ada 7 Persamaan Ini

Acer Switch 8 Abam Lejen Alive