Pendaki Maut Terjatuh Dari Gunung Ketika Cuba Ambil Gambar
Pendaki Maut Terjatuh Dari Gunung Ketika Cuba Ambil Gambar
Seorang pendaki berusia 31 tahun maut akibat terjatuh dari puncak gunung setinggi 18,000 kaki di Nama Peak, Wilayah Sichuan, China pada 25 September lalu.
Memetik laporan The Sun, pendaki tersebut dipercayai terjatuh selepas membuka tali keselamatannya untuk merakam gambar rakan-rakannya di puncak gunung bersalji itu.
Saksi berkata mangsa tidak menggunakan kapak ais dan gagal mengawal keadaan apabila terjatuh di situ, sebelum hilang dari pandangan.
Rakaman video yang tular juga menunjukkan detik-detik ketika lelaki itu terjatuh dan rakan-rakannya hanya mampu menjerit meminta tolong.
Sementara itu, pegawai dari Biro Pendidikan dan Sukan Perbandaran Kangding berkata kumpulan pendaki itu tidak memaklumkan rancangan pendakian mereka atau mendapatkan permit mendaki.
Bagaimanapun, pihak berkuasa tempatan melancarkan operasi kecemasan segera selepas menerima laporan.
Pasukan penyelamat termasuk pegawai daerah, polis dan anggota komuniti digerakkan ke lokasi bagi mengesahkan kejadian serta memberi sokongan, selain berhubung dengan keluarga mangsa.
Mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian dan mayatnya telah dibawa ke Bandar Gunung Gongga untuk diuruskan oleh keluarga.

Kredit: Video Tular
BACA: Terjatuh Pada Ketinggian 1,000 Kaki, Juruterbang Air France Maut Ketika Mendaki Gunung Whitney
Menurut sepupunya, ini adalah cubaan pertama mangsa mendaki gunung berkenaan.
Difahamkan, dia menanggalkan tali keselamatan untuk membantu rakan-rakan mengambil gambar, namun ketika berdiri, crampon (besi pemaku yang dipasang pada kasut mendaki untuk berjalan di atas ais) yang dipakainya tersangkut lalu menyebabkannya tergelincir.
Mangsa meluncur lebih 200 meter sebelum jatuh ke kawasan berbatu pada ketinggian sekitar 5,300 meter dari aras laut.

Kredit: Video Tular

Kredit: Video Tular
Dengan ketinggian 5,588 meter (18,333 kaki), Nama Peak adalah puncak satelit Gunung Gongga dan menjadi tarikan pendaki yang mahukan pemandangan indah untuk bergambar walaupun berisiko tinggi.
Kes ini berlaku tidak lama selepas seorang Ketua Pegawai Eksekutif teknologi dari Argentina turut maut akibat terjatuh ketika mendaki di sebuah gunung di California.
Matias Augusto Travizano sedang menuruni puncak Gunung Shasta ketika tragedi itu berlaku. Lelaki berusia 45 tahun itu sebelumnya berjaya menawan puncak setinggi 14,162 kaki.
Namun, dia tersasar daripada laluan penurunan yang lebih mudah dan terperangkap di Wintun Glacier, pada ketinggian kira-kira 13,500 kaki.
Mangsa terperangkap di kawasan curam dan licin itu bersama seorang individu yang tidak dikenali yang turut berjalan bersamanya.
Sumber: The Sun
The post Pendaki Maut Terjatuh Dari Gunung Ketika Cuba Ambil Gambar appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/10/01/pendaki-maut-terjatuh-dari-gunung-ketika-cuba-ambil-gambar/