Pelan Vaksinasi Kebangsaan Dimuktamad Khamis Ini


Oleh NOR AINNA HAMZAH 
 
REMBAU: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin Covid-19 pada Khamis ini akan memuktamadkan Pelan Vaksinasi Kebangsaan yang bermula bulan hadapan supaya berjalan lancar.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, mesyuarat berkenaan dipengerusikannya secara bersama dengan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba.
Katanya, jawatan kuasa tersebut akan cuba memuktamadkan pelan itu selepas vaksin Covid-19 dijangka tiba ke negara ini Februari ini.
“Vaksin yang kita beli ini sudah diuji melalui ujian klinikal yang diberikan kepada puluhan ribu individu sebelum ia mendapat kelulusan. Jadi, bila sampai di Malaysia ia tidak perlu diuji lagi,” katanya.
Beliau yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagaian Rembau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Rembau Tahun 2020 dekat sini hari ini.
Sebelum ini, beliau berkata, Pelan Vaksinasi Kebangsaan yang dibentangkan Jemaah Menteriawal Januari 2021 yang melibatkan antaranya soal hospital mana yang rakyat boleh mendaftar untuk mendapatkan vaksin serta berhubung soal pengangkutan dan penyimpanan vaksin Covid-19.
Ahli Parlimen Rembau itu berkata, pihaknya sudah melaksanakan program rintis untuk membersihkan kawasan sesak bagi mengurangkan kes penularan Covid-19.
Malah menurutnya, aplikasi mySejahtera juga akan membantu untuk mengingatkan rakyat untuk bila dan di mana mereka mendapatkan vaksin berkenaan.
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini memberi jaminan kerajaan akan memastikan bekalan vaksin yang berkesan, selamat dan mencukupi untuk sekurang-kurangnya 80 peratus rakyat negara ini.
Beliau berkata, vaksin itu juga akan diberi secara percuma kepada rakyat melalui tiga fasa imunisasi dikendalikan Kementerian Kesihatan.
Semalam, Dr. Adham berkata, vaksin Covid-19 fasa pertama akan mula diagih dan disuntik kepada kira-kira satu juta rakyat negara ini bermula bulan depan. – UTUSAN ONLINE


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dialograkyat.blogspot.com/2021/01/pelan-vaksinasi-kebangsaan-dimuktamad.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anggota Dpr Khawatir Program Vaksinasi Covid 19 Jadi Bahan Kampanye Pilpres 2024

Anggota Dpr Khawatir Program Vaksinasi Covid 19 Jadi Bahan Kampanye Pilpres 2024

papar berkaitan - pada 3/1/2021 - jumlah : 240 hits
Kamrussamad meminta pemerintah bisa mempercepat proses vaksinasi dengan menargetkan penyuntikan 1 juta vaksin per hari Sehingga dalam 10 bulan bisa memvaksin 300 juta orang
Menkes Budi Gunadi Vaksinasi Butuh Waktu 3 5 Tahun

Menkes Budi Gunadi Vaksinasi Butuh Waktu 3 5 Tahun

papar berkaitan - pada 3/1/2021 - jumlah : 216 hits
Menteri Kesehatan Budi Gunadi Sadikin mengungkapkan untuk menciptakan herd immunity tidaklah sebentar Indonesia butuh 3 5 tahun untuk menyuntikkan vaksin Covid 19 ke penduduk Indonesia Budi Gunadi Sadikin menjelaskan untuk mencapai herld im...
Presiden Jokowi Vaksinasi Segera Dilakukan Pertengahan Januari 2021

Presiden Jokowi Vaksinasi Segera Dilakukan Pertengahan Januari 2021

papar berkaitan - pada 31/12/2020 - jumlah : 243 hits
Menkes bersama Menteri Luar Negeri Retno Marsudi menyaksikan kedatangan 1 8 juta dosis Vaksin Sinovac tahap kedua di Bandara Soekarno Hatta Tangerang Banten
Singapura Mulakan Kempen Vaksinasi Koronavirus Hari Ini

Singapura Mulakan Kempen Vaksinasi Koronavirus Hari Ini

papar berkaitan - pada 30/12/2020 - jumlah : 184 hits
loading SINGAPURA Singapura memulakan kempen vaksinasi koronavirus hari ini dengan seorang jururawat menerima suntikan pertama sekali gus menjadikan pulau itu antara negara Asia pertama melakukan pelalian
Dki Alokasikan Rp1 65 Triliun Untuk Vaksinasi Covid 19

Dki Alokasikan Rp1 65 Triliun Untuk Vaksinasi Covid 19

papar berkaitan - pada 3/1/2021 - jumlah : 230 hits
Pengalihan anggaran BTT ke Dinas Kesehatan sebesar Rp1 65 triliun dan ke Dinas Sosial Rp1 55 triliun ujarnya
Dinkes 26 551 Tenaga Kesehatan Kalbar Akan Mendapat Vaksinasi Covid 19

Dinkes 26 551 Tenaga Kesehatan Kalbar Akan Mendapat Vaksinasi Covid 19

papar berkaitan - pada 4/1/2021 - jumlah : 254 hits
Pihaknya akan mulai menerima 18 360 vaksin Sinovac dari Kementerian Kesehatan yang akan dikirim melalui jalur udara
14 Januari Mulai Vaksinasi Sinovac Gubernur Sumsel Jadi Orang Pertama Divaksin

14 Januari Mulai Vaksinasi Sinovac Gubernur Sumsel Jadi Orang Pertama Divaksin

papar berkaitan - pada 5/1/2021 - jumlah : 252 hits
Sebanyak 30 ribu dosis vaksin Sinovac sudah tiba di Palembang Gubernur Sumatera Selatan Herman Deru akan menjadi orang pertama yang akan divaksin saat vaksinasi perdana 14 Januari 2021
Vaksinasi Covid 19 Dijangka Bermula Mac

Vaksinasi Covid 19 Dijangka Bermula Mac

papar berkaitan - pada 5/1/2021 - jumlah : 379 hits
PUTRAJAYA Kementerian Kesihatan menjangkakan program vaksinasi COVID 19 dilaksanakan pada Mac ini selepas mendapat kelulusan vaksin pada hujung Februari Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata selepas program vaksinasi itu ...
Vaksinasi Covid 19 Dimulai Pekan Kedua Januari Jokowi Yang Pertama

Vaksinasi Covid 19 Dimulai Pekan Kedua Januari Jokowi Yang Pertama

papar berkaitan - pada 4/1/2021 - jumlah : 318 hits
Pemerintah Indonesia sudah menjadwalkan vaksinasi covid 19 yang bakal digelar pada pekan kedua dan ketiga Januari 2021 Apakah Presiden Jokowi yang benar benar sebagai orang yang pertama yang menerima vaksin covid 19 Juru Bicara Vaksin Covid...
Jauhi Hubungan Toxic Sayangi Diri Pilih Jodoh Yang Sihat

Anda Siapa Chatgpt

Lexus Paints The Curtain For A Technological Shift With Its 2026 Es Model

Dinas Lingkungan Hidup Indonesia Pilar Utama Pelestarian Lingkungan Negeri

Panduan Ke Pusat Konservasi Gajah Kuala Gandah Tarikan Utama

Jjcm Cendol Retro Batu Kikir Matahari Heights Senawang

Cara Daftar Ahli Public Gold

Rumah Abang Jamil Batu Pahat


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Legendary Malaysian Jazz Family The Solianos Performed At Hard Rock Hotel Desaru Coast For Jazz Blues Tribute Series

Hard Rock Cafe Genting Highlands Opens Its Doors On 30th April

Resepi Talapia Masak Pedas Ala Thai

10 Essential Roles Of An Insurance Agent

Lapan Anggota Fru Maut Trak Bertembung Lori Muatan Batu Di Teluk Intan

Israel Bunuh Wartawan Palestin Ketika Dirawat Di Hospital