Menu Sahur Ringkas Resepi Udang Goreng Nestum Yang Sedap Cukup Masin Manis Lemak Dan Pedas


Menu Sahur Ringkas Resepi Udang Goreng Nestum Yang Sedap Cukup Masin, Manis, Lemak Dan Pedas || Salam semua, alhamdulillah selamat berpuasa semua untuk tahun 1440 Hijrah ini. Dah sahur apa tadi hii, kita goreng telur mata kerbau makan dengan nasi, berkuah kicap, yang simple - simple dulu, tak boleh lagi nak fikir menu yang sedap - sedap. Sebab sahur ni , tak berapa nak lalu makan jugak ni huu.


Sebelum tu, kita nak ucap terima kasih buat yang sudi singgah blog. Semalam pageviews mencanak naik dalam 7K lebih. Terkejut kita. Ramai ni yang cari resepi. Musim orang cari resepi. Rezeki bulan puasa memang macam tu blog kita tiap -tiap tahun, kalau hari - hari syok jugak. :D

Kita pun nak share resepi ini, rasanya boleh buat lauk sahur sebab nak masaknya tu simple la jugak. Ini gambar dah lama ni time sebelum puasa lagi buat. Udang besar sangat fresh dari laut. Akhirnya jadi menu udang goreng nestum.

Banyak - banyak resepi, resepi yang ini berkenan jugak sebab tak letak bawang putih, lagipun dah banyak kali dah guna resepi ni. Nestumnya yang rangup dan nampak berderai tu kita suka, memang a keeper lah resepi ni. Seingat dulu, first time buat, nestum tak nampak cantik macam ni ia jadi melekit.

Terfikir la kenapa jadi macam melekit nestum nya, selepas jumpa resepi ni baru tahu ada bahan rahsia nak jadi nestum tu berderai dan rangup jerr. Rupanya ada susu tepung, itu lah bahan rahsianya ya. :D.


Kalau udang goreng macam ni, bagi kita sedap ratah hii tapi makan dengan nasi pun sedap jugak. Buat siapa yang tak ada idea menu sahur untuk hari - hari seterusnya, boleh lah plan masak udang goreng nestum.

Rasa pun dah cukup masin, manis, lemak dari susu dan pedas. Nestum pun rangup jerr. Memang memikat selera kalau nak buat untuk menu sahur.

Kalau boleh guna udang besar isi pun banyak sikit nak gigit, tapi nak guna udang sederhana boleh jerr. Selamat mencuba. Kalau nak tonton video kat bawah dulu silakan. Jemput subscribe ya.. Terima kasih. :)


Menu Sahur Ringkas Resepi Udang Goreng Nestum Yang Sedap Cukup Masin, Manis, Lemak Dan Pedas

Bahan - Bahan

10 - 12 ekor udang saiz XXL ( guna udang saiz besar )
1/2 dari 1 biji telur yang telah dipukul
Garam
Serbuk lada putih
3 sudu besar tepung jagung
2 tangkai daun kari
2 tangkai lada burung merah dihiris serong
1 cawan nestum
3 sudu besar susu tepung
1/2 sudu teh gula halus
3 sudu besar butter

Cara - cara

1. Mula - mula sekali,siang udang buang segala najis belah butterfly, nanti goreng cantik. Kemudian basuh dan sejatkan.
2. Kemudian dalam satu mangkuk, masukkan tepung jagung, garam secukup rasa, serbuk lada putih. Masukkan udang tuang kan telur yang telah dipukul, gaul rata dan perap sekejap.
3. dalam mangkuk lain, satukan nestum, susu tepung dan juga gula halus. Kacau rata ketepikan sekejap.
4. Goreng deep fry udang sampai garing sebab suka garing.
5. Dalam kuali lain, masukkan butter, setelah butter cair masukkan daun kari dan juga lada burung.
6. Dengan api kecil, kacau sampai daun kari naik bau dan nampak crispy.
7. Masukkan campuran nestum dan terus kacau sampai nampak keemasan dan rangup.
8. Kemudian, baru masukkan udang dan gaul rata.
9. Siap dan boleh hidangkan terus.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.wanisukarno.com/2019/05/menu-sahur-ringkas-resepi-udang-goreng-nestum-yang-sedap-cukup-masin-manis-lemak-dan-pedas.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Udang Masak Buttermilk Gerenti Sedap Bila Cukup Lemak Manis Pedasnya

Udang Masak Buttermilk Gerenti Sedap Bila Cukup Lemak Manis Pedasnya

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 135 hits
Resipi udang dengan kuah pekat yang kaya dengan pelbagai rasa enak Rasa berlemak dari susu serta mentega dan diseimbangkan dengan pedas cili padi Aroma daun kari menambahkan lagi kesedapannya Hidangan menyelerakan untuk berbuka UDANG MASAK ...
Resepi Udang Masam Manis Penambah Selera Makan Sahur

Resepi Udang Masam Manis Penambah Selera Makan Sahur

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 131 hits
RESEPI UDANG MASAM MANIS PENAMBAH SELERA MAKAN SAHUR Resepi ini agak ringkas saja tak ada sukatan yang khusus Sesedap rasa tekak korang sendiri Tapi power sedap dia tu boleh tambah nasi dua kali hehe Tak percaya korang kena cuba sendiri Bus...
Resepi Ikan Bilis Goreng Berlada Campur Petai Sesuai Untuk Sahur

Resepi Ikan Bilis Goreng Berlada Campur Petai Sesuai Untuk Sahur

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 138 hits
Hi korang Bercerita bab sahur adakala tekak kita agak payah nak terima makanan kan sendu je nak makan bagi berselera pada SA kalau waktu sahur nak makan laju dengan berselera kena la gigih masak lauk pembuka selera SA ada je beberapa lauk s...
Resepi Asam Pedas Sardin Yang Sedap Dan Mantap

Resepi Asam Pedas Sardin Yang Sedap Dan Mantap

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 134 hits
Nak masak yang simple dan sedap masaklah lauk asam pedas sardin Rasanya sedap dan mantap apabila di masak likat dan pekat Ini antara lauk kegemaran aku sekeluarga jugalah Kali ini masak bersama ikan sardin dengan sos tu Tapi bukan ikan sard...
Resepi Sahur Anak Kecil Belajar Puasa Dengan Menu Mengenyangkan 9 Jam

Resepi Sahur Anak Kecil Belajar Puasa Dengan Menu Mengenyangkan 9 Jam

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 72 hits
Tu Abg Qi kena belajar sahur tau sedia tak heheMacam mana nak ajar anak kecil puasa dan bersahur Bukan senang nak mulakan langkah pertama banyak ragam anak anak kecil yang kita sendiri kena bersabar Lagi lagi nak gerak bangun sahur dengan k...
Kari Ayam Ringkas Dan Sedap Menu Bersahur Paling Disukai

Kari Ayam Ringkas Dan Sedap Menu Bersahur Paling Disukai

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 254 hits
Kari Ayam Ringkas Dan Sedap Menu Bersahur Paling Disukai Dah siap bersahur Atau ada yang tak terbangun kerana keletihan berbuka semalam Haha saja mengusik anda semua Macam saya juga pagi pertama bersahur dah terlajak bukanlah lewat sangat t...
Menu Bersahur Atau Berbuka Puasa Resepi Sup Telur

Menu Bersahur Atau Berbuka Puasa Resepi Sup Telur

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 275 hits
Menu Bersahur Atau Berbuka Puasa Resepi Sup Telur Salam Ramadan buat semua masuk bulan Ramadan ni memang ramailah yang pening dok pikir nak masak apa untuk bersahur mahu pun berbuka puasa nanti Okey aku share satu resepi yang mudah dan cepa...
Asap Seluruh Bumi Dan Peristiwa Ad Dukhan

Perghh Selepas 5 Tahun Tanduk Di Kepala Lelaki Ini Akhirnya Berjaya Dibuang

Kemelut Rumah Tangga Lufya Nafi Suami Gay

Lelaki Cina Susunkan Kasut Jemaah Masjid

Sarapan Pagi Yang Sihat Bantu Kurangkan Berat Badan

Isham Jalil Mana Zuraida Kamaruddin Belajar Mengenai Ekonomi

Kenapa Cik Nor Berhenti Kerja

Travel Backpacker Biarkan Anak Baru Lahir Isteri Tidur Di Lapangan Terbang Ustaz Tampil Cerita Kejadian Sebenar



Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Eina Azman

Kisah Hujan Ikan Paus yang Berlaku Pada Tahun 1970

Biodata Jaja Iliyes Pelakon Drama 7 Hari Mencintaiku 2

Pendedahan Senarai Peserta Gegar Vaganza 6 2019 Bermula

Mengapa Kita Berbohong Dan Cara Untuk Mengesan Pembohong Kajian


Apa Salah Kempen Halal

Syarat Utama Doa Dimakbulkan Allah

Waran Tangkap Dr Zakir Naik

Jadwal Seminar Petugas Kesehatan Haji Indonesia Untuk Persiapan 2020

Ant Man 3 Mungkin Dibatalkan Bakal Menjadi Rancangan Terbaru Disney

Memahami Lima Langkah Penting Ahli Jualan Kenapa Enggak