Memang Badan Nak Pakai Lama Tapi Tak Guna Berpantang Ketat 44 Hari Kalau


Berpantang lazimnya dilakukan ibu-ibu selepas bersalin bagi menjamin kesihatan diri. Tidak dinafikan ia memberikan manfaat kepada tubuh & emosi ibu.
Namun amalan pantang esktrem boleh menyusahkan ibu. Terpaksa mengehadkan jenis makanan dan mengambil air dalam kuantiti minimum sekali gus boleh menjejaskan pemulihan ibu bersalin. Hanya dengan amalan pemakanan seimbang & gaya hidup sihat boleh membantu menyihatkan tubuh sepanjang hayat.
Perkongsian Dr Say Shazril ini menarik perhatian warganet. Dr Say yang juga pegawai perubatan turut memberikan pendapat kepada cara berpantang yang dijalani isteri sewaktu melahirkan cahaya mata mereka beberapa bulan lalu.

Berpantang tiada dalam istilah perubatan moden dan dia tidak mengamalkannya tetapi bapa muda ini tidak menolak berpantang tradisional sepenuhnya malah turut mendapatkan khidmat urutan untuk isterinya sebagai cara untuk rehatkan tubuh selepas bersalin.
Topik : Pantang Part 1 Smlm baru sy berkesempatan menonton Youtube Analisis TV Alhijrah mengenai topik yg hangat diperkatakan lately yakni “Perlukah Berpantang?”. Teringat kembali dlu masa bini tidak mengamalkan pantang, kami dikecam teruk siap ade yg ckp Ace warded hospital jangkitan paru2 berpunca drpd bini makan Mykori (shaved ice dessert) dlm tempoh pantang. Fuuuh libatkan Ace skali tp xpe Ace dh maafkan die maka arini mari kite sembang lebih mendalam mengenai isu panas ni k peeps?
HORMAT CARA BERPANTANG ADAT MELAYU
Terpulang atas kehendak & kepercayaan masing2 but lets keep an open conversation here k? Ditegaskan awal2 sy respect berpantang mengikut adat Melayu tp memandangkan sy belajar perubatan moden, sy decide lebih baik sy amalkan ape yg sy pelajari melalui pembacaan drpd amalkan ape yg sy dengari melalui pengalaman.

TIADA ISTILAH BERPANTANG DALAM PERUBATAN MODEN
To be honest sewaktu medical school even semasa bekerja sbgi doktor, tidak pernah sy terbaca/ terjumpa chapter on “what to do postpartum” which means tidak ada istilah berpantang dlm perubatan moden & that was what me & my wife did lepas dia bersalin, ABSOLUTELY NO RESTRICTIONS tp kami stick dgn basic medical knowledge kami.
LEPAS BERSALIN TIADA SEKATAN PEMAKANAN
Slalu medical ni detail, kalau baca psl satu penyakit, fuuh drpd definisinya, kuman ape penyebabnya, bagaimana kuman tu menyebabkan penyakit tu, bagaimana nk tau jenis kuman penyebab tu smpilah kpd bagaimana nk rawat kuman tu.
Tp bile smpi what to do postpartum, NOTHING which means lepas bersalin tiada sekatan dlm pemakanan (cuma harus sihat & seimbang), tiada sekatan dari pergerakan (ikut kemampuan & tahap kesakitan) dlm erti kata lain AMAT MEMUDAHKAN. .
Next part sy rungkaikan mitos makanan berpantang mengikut garis panduan Kementrian Kesihatan Malaysia sbgi cth “jgn minum air nnt urat kembang”, “jgn mkn buah yg sejuk nnt kejang otot”, “jgn mkn telur nnt bisa” & bnyk lg. Sabaq naa peeps bagi sy gomol Ace puas2 dlu.

View this post on Instagram
Topik : Pantang Part 1 . Smlm baru sy berkesempatan menonton Youtube Analisis TV Alhijrah mengenai topik yg hangat diperkatakan lately yakni "Perlukah Berpantang?". Teringat kembali dlu masa bini tidak mengamalkan pantang, kami dikecam teruk siap ade yg ckp Ace warded hospital jangkitan paru2 berpunca drpd bini makan Mykori (shaved ice dessert) dlm tempoh pantang. Fuuuh libatkan Ace skali tp xpe Ace dh maafkan die maka arini mari kite sembang lebih mendalam mengenai isu panas ni k peeps? . Terpulang atas kehendak & kepercayaan masing2 but lets keep an open conversation here k? Ditegaskan awal2 sy respect berpantang mengikut adat Melayu tp memandangkan sy belajar perubatan moden, sy decide lebih baik sy amalkan ape yg sy pelajari melalui pembacaan drpd amalkan ape yg sy dengari melalui pengalaman. To be honest sewaktu medical school even semasa bekerja sbgi doktor, tidak pernah sy terbaca/ terjumpa chapter on "what to do postpartum" which means tidak ada istilah berpantang dlm perubatan moden & that was what me & my wife did lepas dia bersalin, ABSOLUTELY NO RESTRICTIONS tp kami stick dgn basic medical knowledge kami. . Slalu medical ni detail, kalau baca psl satu penyakit, fuuh drpd definisinya, kuman ape penyebabnya, bagaimana kuman tu menyebabkan penyakit tu, bagaimana nk tau jenis kuman penyebab tu smpilah kpd bagaimana nk rawat kuman tu. Tp bile smpi what to do postpartum, NOTHING which means lepas bersalin tiada sekatan dlm pemakanan (cuma harus sihat & seimbang), tiada sekatan dari pergerakan (ikut kemampuan & tahap kesakitan) dlm erti kata lain AMAT MEMUDAHKAN. . Next part sy rungkaikan mitos makanan berpantang mengikut garis panduan Kementrian Kesihatan Malaysia sbgi cth "jgn minum air nnt urat kembang", "jgn mkn buah yg sejuk nnt kejang otot", "jgn mkn telur nnt bisa" & bnyk lg. Sabaq naa peeps bagi sy gomol Ace puas2 dlu.
A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on Aug 20, 2019 at 2:31am PDT

Topik : Pantang Part 2 Ingt post kali ni nk bercerita psl mitos2 pemakanan dlm pantang tp memandangkan comments on last post bnyk yg sy rasa sy perlu addresskan maka sy addresskan dlu eh? Juga spt sebelum ni lets keep an open conversation here k peeps, xmo kondem2 k? Nak amalkan bergantung, xnk amalkan tergantung. Masing2 dh besar & boleh buat pilihan sendiri. Sy hny beri fakta mengikut sains & perubatan.
BADAN NAK GUNA LAMA
Satu, ade yg komen kata “badan nak guna lama” kalau xjaga pantang nnt mase umur 30-40an badan akan terjejas. Statement ni tiada basis scientifically. Sy tny balik, sekiranya dlm tempoh 44hari ni anda berpantang ketat2 den masuk hari ke 45 & ke atas anda indulge mkn fast food, xbersenam, xlead healthy lifestyle ikut logik akal, anda rasa badan anda akan tahan lama x?

JAGA PEMAKANAN & GAYA HIDUP SIHAT BARU BADAN TAHAN LAMA
Adakah dgn berpantang ketat selama 44hari tu anda jamin anda xkn kena darah tinggi, kencing manis, osteoporosis & pelbagai penyakit lain? Bg sy seseorang itu baik wanita mahupun lelaki seharusnya berpantang spnjng hidup yakni mengamalkan pemakanan & lifestyle yg sihat + seimbang baru lah “badan tahan lama”.
ASALKAN MAKANAN TIDAK MENIMBULKAN ALAHAN
Kedua, sebelum sy go specifically kpd jenis makanan yg katanya xboleh diambil sewaktu berpantang, rule of thumb ttg makanan ni TERAMAT SIMPLE. Any makanan yg tidak mengakibatkan alahan kpd seseorang itu BOLEH dimakan.
Sekiranya makanan tu xbuat badan anda merah2+gatal2, xbuat pernafasan anda semput, xbuat anda ttibe2 loya+muntah ia BOLEH & SELAMAT dimakan. Kirenya anda boleh makan apa jua lepas bersalin as long as ia sihat, seimbang & tidak menyebabkan alahan. Kan mudah berpantang tu dak?

TIDAK MENOLAK 100% PANTANG TRADISIONAL
Sy tau mesti ramai yg xpuas hati dengan pndngn sy mengenai pantang modern ni. Sy xmenolak 100% pantang tradisional, in fact lpas bini bersalin sy carikan org tuk tlg urut dia tuk 3hari tuk relaxkan bdn die.
Cume xdela sy suruh die berlipas, bertangkas, bergelumas tu. Kalau anda rase aktiviti2 itu memberi ketenangan kpd anda silakan sb tujuan utamany mmg nk relaxkan & galakkan peredaran darah. Ok next part sy crite in detail mengenai mitos pantang pemakanan k peeps? Btw, Ace bedak tebai kirim salam semua.

View this post on Instagram
Topik : Pantang Part 2 . Ingt post kali ni nk bercerita psl mitos2 pemakanan dlm pantang tp memandangkan comments on last post bnyk yg sy rasa sy perlu addresskan maka sy addresskan dlu eh? Juga spt sebelum ni lets keep an open conversation here k peeps, xmo kondem2 k? Nak amalkan bergantung, xnk amalkan tergantung. Masing2 dh besar & boleh buat pilihan sendiri. Sy hny beri fakta mengikut sains & perubatan. . Satu, ade yg komen kata "badan nak guna lama" kalau xjaga pantang nnt mase umur 30-40an badan akan terjejas. Statement ni tiada basis scientifically. Sy tny balik, sekiranya dlm tempoh 44hari ni anda berpantang ketat2 den masuk hari ke 45 & ke atas anda indulge mkn fast food, xbersenam, xlead healthy lifestyle ikut logik akal, anda rasa badan anda akan tahan lama x? Adakah dgn berpantang ketat selama 44hari tu anda jamin anda xkn kena darah tinggi, kencing manis, osteoporosis & pelbagai penyakit lain? Bg sy seseorang itu baik wanita mahupun lelaki seharusnya berpantang spnjng hidup yakni mengamalkan pemakanan & lifestyle yg sihat + seimbang baru lah "badan tahan lama". . Kedua, sebelum sy go specifically kpd jenis makanan yg katanya xboleh diambil sewaktu berpantang, rule of thumb ttg makanan ni TERAMAT SIMPLE. Any makanan yg tidak mengakibatkan alahan kpd seseorang itu BOLEH dimakan. Sekiranya makanan tu xbuat badan anda merah2+gatal2, xbuat pernafasan anda semput, xbuat anda ttibe2 loya+muntah ia BOLEH & SELAMAT dimakan. Kireny anda boleh makan apa jua lepas bersalin as long as ia sihat, seimbang & tidak menyebabkan alahan. Kan mudah berpantang tu dak? . Sy tau mst rmi yg xpuas hati ngn pndngn sy mengenai pantang modern ni. Sy xmenolak 100% pantang tradisional, in fact lpas bini bersalin sy carikan org tuk tlg urut dia tuk 3hari tuk relaxkan bdn die. Cume xdela sy suruh die berlipas, bertangkas, bergelumas tu. Kalau anda rase aktiviti2 itu memberi ketenangan kpd anda silakan sb tujuan utamany mmg nk relaxkan & galakkan peredaran darah. Ok next part sy crite in detail mengenai mitos pantang pemakanan k peeps? Btw, Ace bedak tebai kirim salam semua.
A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on Aug 22, 2019 at 5:20am PDT

Topik : Pantang Last Part Memandangkan pantang part 2 semua dok focus kat bedak setepek & pose maharaja Ace & xtau baca ka dak isi kandungan post tu maka last part ni Ace xdak sb dia tlg amik gmba kami haha. Last part ni tuk debunk mitos makanan sewaktu berpantang.
MINUM AIR TAK PERLU RISAU URAT KEMBANG
Paling femes once upon a time wlpn dh rmi xamalkan (tp harus ditekankan) “jgn minum bnyk air nnt urat saraf kembang”. Ibu dlm pantang perlu minum air secukupnya, 6-8 gelas sehari tuk keseimbangan electrolyte, pulihkan kecergasan bdn & paling penting for milk production.
MINUM MASA DAHAGA
Cara lg snang, minum air bile terasa dahaga. Sy perasan each time bini susukan Ace mesti die dahaga gile maka tiap2 kali nk feed die sediakn sbotol air. No such thing as saraf (nerve) kembang sb minum air bukan lalu saraf pun, mengarut.

BOLEH MAKAN TELUR, AYAM, IKAN ASALKAN BUKAN ALERGI
Next yg rmi masih amalkan “jgn mkn telur/ayam/ikan nnt gatal + luka bentan”. Mcm sy crita dlm part 2 kalau anda tiada alahan kpd mknan yg sy listkan tadi xkn berlakunya gatal2.
PROTEIN PENTING MEMBINA SEL BARU
In fact luka akn lmbt sembuh sekiranya anda menolak mknan ni sb they r rich in protein yg membina sel2 baru lantas memulihkan luka bersalin. Lpas bersalin dlu hari2 sy msk telur tuk bini & aftr 1week tertutup elok luka czernya. Tmbhn, mknan ni provide zat besi yg pnting tuk pembentukan sel darah merah menggantikan darah yang hilang semasa kelahiran mengelakkan anemia.

‘KEJANG OTOT BUKAN DISEBABKAN SAYUR ‘SEJUK’
Paling ultimate, “jgn mkn bayam, timun, tembikai sb mknan ni sejuk nnt kejang otot”. Rmi ibu komen kt previous post apsal diorg kne mengigil & rata2 salahkan termakan mknan “sejuk” ni.
Well peeps mengigil tu kalau bukan disebabkan puerperal pyrexia (demam dlm tmpoh 6minggu slps bersalin) adlh NORMAL. Ini disebabkan slps uri keluar, darah sbnyk 800ml/min yg disalurkan kpd rahim akan dialirkn kpd organ penting spt jantung & otak gradually maka drh ke peripheries yakni kaki & tgn akn kurang maka sb itu kbnykn ibu brasa sejuk. Mknan ni penting cz mslh paling common among ibu lpas bersalin adlh sembelit & fiber dr mknan ni melancarkan pembuangan.

JANGAN KETERLALUAN MUDARATKAN DIRI
In a nutshell, jgnla keterlaluan dlm berpantang sehingga memudaratkan diri krn berpantang should be fun & easy cz bile mommy happy scr tidak langsung baby pun akan happy & healthy.
Para follower bersetuju dengan pendapat yang dikongsikan oleh Dr Say. Kebanyakannya menolak berpantang yang ekstrem yang terlalu menyekat pemakanan.
View this post on Instagram
Topik : Pantang Last Part . Memandangkan pantang part 2 semua dok focus kat bedak setepek & pose maharaja Ace & xtau baca ka dak isi kandungan post tu maka last part ni Ace xdak sb dia tlg amik gmba kami haha. Last part ni tuk debunk mitos makanan sewaktu berpantang. . Paling femes once upon a time wlpn dh rmi xamalkan (tp harus ditekankan) "jgn minum bnyk air nnt urat saraf kembang". Ibu dlm pantang perlu minum air secukupnya, 6-8 gelas sehari tuk keseimbangan electrolyte, pulihkan kecergasan bdn & paling penting for milk production. Cara lg snang, minum air bile terasa dahaga. Sy perasan each time bini susukan Ace mesti die dahaga gile maka tiap2 kali nk feed die sediakn sbotol air. No such thing as saraf (nerve) kembang sb minum air bukan lalu saraf pun, mengarut. . Next yg rmi masih amalkan "jgn mkn telur/ayam/ikan nnt gatal + luka bentan". Mcm sy crita dlm part 2 kalau anda tiada alahan kpd mknan yg sy listkan tadi xkn berlakunya gatal2. In fact luka akn lmbt sembuh sekiranya anda menolak mknan ni sb they r rich in protein yg membina sel2 baru lantas memulihkan luka bersalin. Lpas bersalin dlu hari2 sy msk telur tuk bini & aftr 1week tertutup elok luka czernya. Tmbhn, mknan ni provide zat besi yg pnting tuk pembentukan sel darah merah menggantikan darah yang hilang semasa kelahiran mengelakkan anemia. . Paling ultimate, "jgn mkn bayam, timun, tembikai sb mknan ni sejuk nnt kejang otot". Rmi ibu komen kt previous post apsal diorg kne mengigil & rata2 salahkan termakan mknan "sejuk" ni. Well peeps mengigil tu kalau bukan disebabkan puerperal pyrexia (demam dlm tmpoh 6minggu slps bersalin) adlh NORMAL. Ini disebabkan slps uri keluar, darah sbnyk 800ml/min yg disalurkan kpd rahim akan dialirkn kpd organ penting spt jantung & otak gradually maka drh ke peripheries yakni kaki & tgn akn kurang maka sb itu kbnykn ibu brasa sejuk. Mknan ni penting cz mslh paling common among ibu lpas bersalin adlh sembelit & fiber dr mknan ni melancarkan pembuangan. . In a nutshell, jgnla keterlaluan dlm berpantang sehingga memudaratkan diri krn berpantang should be fun & easy cz bile mommy happy scr tidak langsung baby pun akan happy & healthy.
A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on Aug 27, 2019 at 2:22am PDT

Hormati cara orang lain
“Mak saya siap masak rendang ayam time pantang makan kuih muih mcm biasa siap ada makan burger jgk ikan ayam makan je everyday mkn buah dan sayur tknk bg sembelit you and ur pattner open mata masyarakat kita boleh tgk rancangan dr emilda tu byk info. Lain org lain cara so hormati cara masing masing jgn mudah melatah.”@nurulainothman313
Sembelit ekstrem
“Haha baru smlm dr.say ngan dr.azura masuk mimpi saya. Korg bukak klinik sblh pejabat saya ( sah mimpi biler lak saya ada pejabat hahahah ) siap ajak korg lepak minum boba. Uiii. Ok back to pantang. .. yes tembikai disalahkan…in fact tumbuhan menjalar diharamkan makan.. pastu sy ritu sawi pon x di kasi makan sbb katanya baby kembung sbb sawi tu …dah la ikan rebus je kosong takdak sayur lak. Hanya pegaga je bleh tp sy jemu gak. Ada la skali tu sy curi2 makan telor. Alhamdulillah elok je xde pon seperti dikata.maybe like u said, kalo mmg xde alah maka xkan ada apa apa …sbb tu juga advise doktor pakar yg discharge sy pas beranak dlu. Siyes laaaa sume xleh kalo ikotkan pantang. Mmg mendaatangkan stress…dah la masalah sembelit extreme lg.” @mima_asmiera
Makan apa yang tidak alergi
“Hehehe..SY kn doc bersalin czer mmg X mkn telur DN ayam sbb bila mkn jadi gatal..jdnya SY mkn apa yg X gatal la..berpantang ni pilihan msg2 nk ikut yg mna..jnji sesuai DH la..msg2 Ada Cara Sdri cuma MCM doc ckp la jangan la keterlaluan.”@dyanaqazriena86
Penerangan jelas
“Thank you doctor for your good and clear explanation..”@ameliaazreena
Sumber: say_shazril
Artikel berkaitan:[ Nafas Mencungap, Badan Sangat Lemah. Airmata Dr Say Menitis, Anak Terkena Jangkitan Paru-Paru] [“Goodbye Tidur Straight 8 Jam.” Jadi Ayah, Hidup Dr Say Berubah. Hari Ke-25 Baru Faham Tangisan Anak]

Komunikasi sangat penting untuk perkembangan anak. Melaluinya mereka membentuk keyakinan diri dan bonding yang baik dengan mama dan papa. Adakah komunikasi yang anda amalkan kini sudah cukup untuk mencungkil potensi diri si kecil? Apakah saranan terbaik pakar? Ikutinya dalam rancangan TV Pa&Ma Musim Kelima Episod 9: Komunikasi Positif Dengan Anak bersama pengacara Mawar Rashid & Raf Yaakob pada 28 Ogos 2019, jam 9 malam di Astro Prima & Astro Prima HD!
The post Memang Badan Nak Pakai Lama, Tapi Tak Guna Berpantang Ketat 44 Hari Kalau… appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/memang-badan-nak-pakai-lama-tapi-tak-guna-berpantang-ketat-44-hari-kalau/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Suami Buta Terpaksa Jual Lemang Setiap Hari Sebab Nak Pakai Duit Untuk Isteri Sakit

Suami Buta Terpaksa Jual Lemang Setiap Hari Sebab Nak Pakai Duit Untuk Isteri Sakit

papar berkaitan - pada 29/8/2019 - jumlah : 133 hits
Kerana sayang kita sanggup buat apa sahaja demi insan yang kita cintai tu kan Itulah yang dilakukan seorang lelaki buta dari Thailand bernama Yom Homhuan ini yang membanting tulang setiap hari demi mendapatkan wang Menurut Yom 67 sudah bern...
Anak Berguling Di Lantai Menangis Nak Mainan Jangan Marah Atasinya Dengan Berlembut Tapi Tegas

Anak Berguling Di Lantai Menangis Nak Mainan Jangan Marah Atasinya Dengan Berlembut Tapi Tegas

papar berkaitan - pada 20/8/2019 - jumlah : 88 hits
Bila anak mula buat perangai menangis dan berguling guling di lantai kerana ingin mainan mak ayah mulalah naik berang dengan perangai anak Malu dengan orang sekeliling yang memandang Adakalanya anak memang tidak boleh dikawal bila dia berke...
Perlu Ke Pakai Stoking Untuk Elak Masuk Angin Masa Berpantang Ini Penjelasan Doktor

Perlu Ke Pakai Stoking Untuk Elak Masuk Angin Masa Berpantang Ini Penjelasan Doktor

papar berkaitan - pada 18/8/2019 - jumlah : 69 hits
Orang tua selalu berpesan kalau lepas bersalin mesti jaga pantang sekurang kurangnya 44 hari Antara pantang yang paling penting dilakukan adalah dengan memakai stoking Ya mengikut kepercayaan orang dulu dulu kalau tak pakai stokin boleh mas...
Patah Balik Nak Cari Selipar Tapi Terjumpa Jasad Kekasih Yang Sudah Tidak Bernyawa

Patah Balik Nak Cari Selipar Tapi Terjumpa Jasad Kekasih Yang Sudah Tidak Bernyawa

papar berkaitan - pada 20/8/2019 - jumlah : 96 hits
Kisah seorang lelaki yang mengejar kekasihnya dan akhirnya ditemukan meninggal dunia di pasar Sibu Sarawak Dinyatakan pasangan tersebut sempat bertengkar sebelumnya Lelaki tersebut berusia 35 tahun Yung Fei Kong diakui sempat bertengkar den...
Kereta Bergerak Je Nangis Bukan Anak Tak Nak Duduk Carseat Tapi Ini Puncanya

Kereta Bergerak Je Nangis Bukan Anak Tak Nak Duduk Carseat Tapi Ini Puncanya

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 99 hits
Bayi menangis bila diletakkan di carseat Sebelum ibu ayah jangan kata anak tidak mahu duduk di carseat give up untuk letak ketahui faktor ini yang mungkin menjadi sebabnya Car seat atau kerusi keselamatan bayi amat penting untuk digunakan s...
Ditegur Pakai Tudung Tapi Muatnaik Status Lu Cah Shaheizy Sam Akhirnya Buka Mulut Tentang Isterinya

Ditegur Pakai Tudung Tapi Muatnaik Status Lu Cah Shaheizy Sam Akhirnya Buka Mulut Tentang Isterinya

papar berkaitan - pada 28/8/2019 - jumlah : 78 hits
Beberapa bulan lalu sebuah perkongsian gambar pelakon cantik Syatilla Melvin di Instagram beliau telah mendapat maklum balas neg4tif di kalangan netizen Ditegur Pakai Tudung Tapi Muatnaik Status Lu cah Shaheizy Sam Akhirnya Buka Mulut Tenta...
Di Hari Konstitusi Ketua Mpr Sebut Uud 1945 Memang Perlu Diamandemen Lagi

Di Hari Konstitusi Ketua Mpr Sebut Uud 1945 Memang Perlu Diamandemen Lagi

papar berkaitan - pada 18/8/2019 - jumlah : 52 hits
Perlu diketahui UUD 1945 memang sudah beberapa kali dilakukan amandemen Diantaranya pada 19 Oktober 1999 kemudian 18 Agustus 2000 Lalu 9 November 2001 dan 10 Agustus 2002
Nak Mengandung Anak Pertama Mudah Tapi Anak Kedua Bertahun Cuba Susah Pula Nak Lekat

Nak Mengandung Anak Pertama Mudah Tapi Anak Kedua Bertahun Cuba Susah Pula Nak Lekat

papar berkaitan - pada 25/8/2019 - jumlah : 97 hits
Kesukaran untuk anak kedua atau seterusnya sering dihadapi sesetengah pasangan Anak pertama berupaya hamil dengan mudah tetapi bila anak kedua ketiga atau seterusnya mama jadi sukar untuk hamil Kenapa ye Ada yang mengadu kitaran haid tidak ...
Ppbm Dibubar Sementara Kp Ros

Only One New Case In Penang Over Last Two Days As Nature Gets A Breather

Lelaki Melayu Ini Sudah Lama Dikenali Pemimpin Arab

Solat Terawih 8 Rakaat Dan Cara Caranya

Kelebihan Sabun Birdnest Merawat Segala Masalah Kulit Di Muka

10 Teka Teki Lawak Twitter Terbaik Buat Netizen Terhibur Tak Pernah Menngecewakan

Hiburan Tak Ambil Kisah Isu Bantuan Artis Fazura Sumbang Dana Untuk Kerja Amal Zarina Anjoulie

Fuh Ajay Devgan Nafi Kajol Dan Anak Perempuan Mereka Positif Covid 19



Resepi Daging Danok Paling Kecur Liur

Kenali Pangkat Pangkat Dalam Polis DiRaja Malaysia PDRM

Kenali 14 Rakyat Malaysia Yang Diiktiraf Forbes 30 Under 30 Asia 2020

3 Jenis Wabak Bakteria Yang Mampu Menyerang Seluruh Tamadun Manusia

Biodata Usahawan Vivy Yusof Isteri Fadza Anuar


Hukum Shalat Ghaib Untuk Jenazah Pasien Corona

5 Tanaman Herbal Untuk Jamu Asi Booster Agar Lancar Menyusui

Hanya Jenazah Ibu Yang Pulang Anak Sulung Arwah Mahu Si Pemandu Mabuk Dihukum

Covid 19 Iran Catat 151 Kematian Dalam Tempoh 24 Jam

10 Resepi Kek Gula Hangus Kek Sarang Semut

Teratai Cantik Berpenunggu Jangan Diganggu