Masalah Keutamaan Bahasa


Oleh : Ahmad Bin Abdul

Masalah Keutamaan Bahasa

Saya sempat menonton Debaton Parlimen 2019 yang menghimpunkan anak-anak muda untuk sesi perdebatan ala Parlimen yang dipengerusikan sendiri orang Speaker Dewan Rakyat Malaysia, Tan Sri Ariff Yusof. Bagus.
 

Namun salah satu perkara yang mengecewakan dari pihak saya adalah kelonggaran dari segi penggunaan bahasa. Semudah-mudahnya bahasa Inggeris dibenarkan menjadi medium untuk perdebatan (jika di Dewan Rakyat, tidak dibenarkan kecuali untuk terma-terma tertentu). Idea ini sungguh celaru dan membuatkan hilang satu prinsip atau pegangan yang menjadikan bahasa kebangsaan sebagai keutamaan di Malaysia dalam peranannya dalam urusan rasmi negara.

Kecelaruan seperti ini memang sudah lama berlaku, termasuklah yang saya pernah lihat semasa perdebatan pilihanraya kampus UM 2014 di mana bahasa Inggeris diletakkan sebagai salah satu syarat. Tidak masuk akal. Untuk apa?

Jadi sekarang ini bahasa Melayu sudah semakin "dicairkan" fungsinya oleh pihak-pihak tertentu, dan orang yang dipertanggungjawabkan untuk mengurus bahasa Melayu (baca: DBP) serta pihak yang berkaitan pula tidak langsung progresif dan tegas (dari segi kata-kata dan tindakan) untuk memastikan martabat bahasa Melayu terpelihara. Sila kecam saya kalau saya salah.

Kita sudah sedia maklum memang ramai Ahli Parlimen Malaysia yang lemah berbahasa kebangsaan. Kemudian saya lihat pula unsur-unsur untuk menormalisasikan penggunaan bahasa Inggeris dalam urusan penggubalan dasar negara dalam bentuk Debaton Parlimen ini. Mereka sedang mencuba lah ni.

Ada komen orang yang mengatakan:

"It doesn't make us less Malaysian if we use English."

Betul. Saya komen:

"But It does make you less Malaysian when you are unable to master the national language and not even into prioritizing it."

Apabila saya lihat siapa penganjur Debaton ini, saya tidak lagi hairan. Sekarang saya dah tahu tangan tersembunyi yang menjalankan agenda ini.

Malaysiakini.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://laiyeker.blogspot.com/2019/09/masalah-keutamaan-bahasa.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Diduga Masalah Asmara Seorang Remaja Di Surabaya Disabet Senjata Tajam

Diduga Masalah Asmara Seorang Remaja Di Surabaya Disabet Senjata Tajam

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 231 hits
Kanitreskrim Polsek Sawahan Iptu Ristitanto membenarkan peristiwa tersebut Ia mengatakan korban dianiaya hingga disabet dengan senjata tajam oleh seorang remaja yang diduga seumuran dengan korban
Dipicu Masalah Kecelakaan Warga 2 Desa Di Maluku Terlibat Bentrokan

Dipicu Masalah Kecelakaan Warga 2 Desa Di Maluku Terlibat Bentrokan

papar berkaitan - pada 1/9/2019 - jumlah : 280 hits
Bentrok antarwarga ini dipicu masalah kecelakaan yang berujung penganiayaan terhadap Raja Negeri Iha
Obat Cacingan Tidak Masalah Untuk Dikonsumsi Anak Usia 1 Tahun

Obat Cacingan Tidak Masalah Untuk Dikonsumsi Anak Usia 1 Tahun

papar berkaitan - pada 1/9/2019 - jumlah : 327 hits
Bagi anak dengan kondisi sehat obat cacing bisa digunakan mencegah infeksi cacing Menurut dokter spesialis anak konsultan Ariani Dewi Widodo obat cacing yang diberikan pada anak cukup setahun sekali saja
Lipi 4 Akar Masalah Bikin Papua Bergolak

Lipi 4 Akar Masalah Bikin Papua Bergolak

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 232 hits
Peneliti Tim Kajian Papua Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia Aisah Putri Budiarti mengatakan ada empat temuan akar masalah konflik di Papua Penelitian dilakukan pada 2009 namun terkonfirmasi dengan peristiwa yang baru terjadi kemarin
Disleksia Masalah Pembelajaran Yang Tidak Patut Diabaikan

Disleksia Masalah Pembelajaran Yang Tidak Patut Diabaikan

papar berkaitan - pada 30/8/2019 - jumlah : 259 hits
Disleksia bukan masalah biasaDisleksia kebanyakan orang tahu apa yang dimaksudkan dengannya Ada yang faham sedikit saja penghidapnya hanya nampak huruf atau nombor seperti terbalik Benarkah itu saja Baru baru ini telefilem Silang ditayangka...
Wanbin Minta Kader Golkar Tak Sibuk Urus Internal Pikirkan Masalah Bangsa

Wanbin Minta Kader Golkar Tak Sibuk Urus Internal Pikirkan Masalah Bangsa

papar berkaitan - pada 30/8/2019 - jumlah : 127 hits
Partai Golkar harus lebih concern pada situasi negara daripada sibuk membicarakan masalah internal partai tegas Ical
Dia Tak Tidur 4 Hari Caprice Dedah Masalah Sebenar Zynakal Netizen Dakwa Ambil Dadah

Dia Tak Tidur 4 Hari Caprice Dedah Masalah Sebenar Zynakal Netizen Dakwa Ambil Dadah

papar berkaitan - pada 30/8/2019 - jumlah : 1466 hits
Baru baru ini kecoh di media sosial apabila penyanyi Zynakal memuat naik screenshot perbualan WhatsApp antara dirinya dan pengarah muzik stesen radio Era Eiz Era viral dan hangat diperkatakan oleh netizen BACA Artis BBNU Ditahan Polis Cekik...
Senarai Badan Berkanun Persekutuan

Glc Leaders Feeling The Heat And They Re Singing Anwar S Tune

New Android Features To Help You Stay Connected And Safe

Cops Perhilitan Arrest Wildlife Trader Rescue 40 Turtles

Umno Youth S Rice Monopoly Criticism Amuses Amanah Counterpart

Inilah Tv Terkecil Di Dunia Yang Juga Jam Tangan Buatan Epson

How To Find Undervalued Domains

Home Office In Tashkent A Harmonious Fusion Of Functionality And Warmth


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Ole Ole Dari Dubai

Lirik Lagu Jom Solat Unic Ft Aniq Muhai Naufal Isa

Hannah Delisha Tipu Helah Chord

Apa Itu Hoarding Disorder Adakah Ianya Gangguan Mental Atau Personalti

30 Pilihan Baju Raya Lelaki Murah Bawah Rm100

Pegawai Tribunal Kastam Ditemukan M Ti Dengan Leher Kaki Terjerut Pengikat Kabel