Kedah Akan Hapus Ladang Ketum Tanpa Kebenaran


tyrazalhe Kalau hendak tanam perlu dapat kebenaran Menteri Kesihatan: MB
ALOR SETAR – Kedah akan mengambil tindakan tegas menghapuskan ladang tanaman daun ketum sekiranya ia ditanam tanpa memperoleh kebenaran daripada pihak berkaitan berikutan masalah penyalahgunaannya yang semakin teruk.
Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, tindakan yang akan menggunapakai undang-undang di bawah Kanun Tanah Negara itu akan membolehkan kerajaan negeri menghapuskan lebih 100 hektar ladang ketum yang ada di Kedah.
Katanya, berdasarkan rekod, lebih 80 hektar ladang yang menanam daun ketum dikesan di Padang Terap, Kubang Pasu (22) hektar, Yan (9), Sik (3) dan lain-lain daerah dalam jumlah yang sedikit.
“Kekangan undang-undang menyukarkan penguatkuasaan dalam negara, jadi di peringkat negeri kita akan gunakan Kanun Tanah Negara yang membabitkan syarat pertanian di mana penanaman ketum adalah salah di sisi undang-undang. Kalau hendak tanam perlu mendapat kebenaran daripada Menteri Kesihatan.
“Ini juga selaras dengan hasil Jawatankuasa Kabinet Membanteras Gejala Dadah (JKMD) sebelum ini yang bersetuju supaya akta berkaitan dipinda bagi memasukkan kesalahan menanam ketum tanpa kebenaran, bagaimanapun ia akan mengambil masa untuk membolehkan ia dilaksanakan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Terdahulu, Mukhriz menghadiri Mesyuarat Majlis Tindakan Membanteras Dadah bersama Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) , Datuk Seri Zulkifli Abdullah di Wisma Darul Aman, di sini.
Mukhriz berkata, apabila tindakan itu dikuatkuasa dalam masa terdekat, antara tindakan yang boleh diambil ialah dengan memberi amaran sebanyak dua kali terlebih dahulu, dan sekiranya arahan gagal dipatuhi kerajaan negeri tidak teragak-agak untuk menghapuskan terus tanaman berkenaan.
“Tindakan ini perlu diambil kerana kalau kita lihat dalam tempoh lima tahun sehingga Ogos 2018, seramai 13,296 orang penagih dikesan di Kedah termasuk 10,215 belia yang berusia antara 19 hingga 39 tahun. Daripada jumlah itu masalah besar yang dihadapi oleh Kedah berbanding negeri lain ialah penyalahgunaan daun ketum.
“Data tinjauan juga menunjukkan 81,028 kilogram (kg) daun ketum dirampas pada 2017 manakala sehingga Ogos 2018, sebanyak 87,564 kg daun ketum dirampas. Bagi cecair ketum pula, 89,060 liter dirampas bagi 2017 dan sehingga Ogos lepas 233,526 liter dirampas,” katanya.
Sementara itu, ditanya sama ada tanah yang dijadikan ladang daun ketum akan dirampas, Mukhriz berkata, perkara itu akan dibentangkan dalam Mesyuarat Exco esok dan sekiranya dipersetujui banyak tindakan susulan yang boleh dibuat bagi menangani masalah penyalahgunaan daun ketum negeri.- Bernama



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dialograkyat.blogspot.com/2019/01/kedah-akan-hapus-ladang-ketum-tanpa.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hampir 200 Orang Pelajar Sekolah Di Kedah Terlibat Dengan Ketum

Hampir 200 Orang Pelajar Sekolah Di Kedah Terlibat Dengan Ketum

papar berkaitan - pada 24/1/2019 - jumlah : 451 hits
ALOR SETAR Hampir 200 pelajar sekolah rendah dan menengah di Kedah dikesan terbabit dalam penyalahgunaan daun ketum sepanjang tahun lalu Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Sumber Manusia negeri Dr Salmee Said berkata jumlah itu sangat me...
Polri Kepala Staf Ketum Pssi Berpotensi Jadi Tersangka Mafia Bola

Polri Kepala Staf Ketum Pssi Berpotensi Jadi Tersangka Mafia Bola

papar berkaitan - pada 16/1/2019 - jumlah : 237 hits
Iwan Budianto dilaporkan manajer Perseba Super Bangkalan Imron Abdul Fattah atas dugaan suap dan penipuan terkait penyelenggaraan Piala Soeratin 2009
Mundur Dari Ketum Pssi Edy Rahmayadi Bakal Fokus Jadi Gubernur Sumut

Mundur Dari Ketum Pssi Edy Rahmayadi Bakal Fokus Jadi Gubernur Sumut

papar berkaitan - pada 20/1/2019 - jumlah : 203 hits
Iya gagal dilarang ngatur skor terjadi ngatur skor ada perkelahian perkelahian itu kan gagal berarti saya ungkap Edy
Polisi Temukan Aliran Dana Rp 140 Juta Ke Kepala Staf Ketum Pssi

Polisi Temukan Aliran Dana Rp 140 Juta Ke Kepala Staf Ketum Pssi

papar berkaitan - pada 16/1/2019 - jumlah : 263 hits
Kepala Staf Ketua Umum PSSI Iwan Budianto alias IB dilaporkan ke Satgas Antimafia Bola Polri terkait penyelenggaraan Piala Soeratin 2009 Polri menemukan adanya aliran dana senilai Rp 140 juta kepada Iwan Budianto
Kumpul Dengan Ketum Parpol Jokowi Bahas Evaluasi Kerja Bukan Debat

Kumpul Dengan Ketum Parpol Jokowi Bahas Evaluasi Kerja Bukan Debat

papar berkaitan - pada 16/1/2019 - jumlah : 232 hits
Presiden RI yang juga maju sebagai calon presiden 2019 2024 Joko Widodo atau Jokowi berkumpul dengan para Ketua Partai politik Koalisi Indonesia Kerja Selasa Dia mengatakan hanya membahas soal evaluasi yang sudah dilakukannya
Ketum Golkar Kasih Masukan Ke Jokowi Soal Debat Capres Perdana

Ketum Golkar Kasih Masukan Ke Jokowi Soal Debat Capres Perdana

papar berkaitan - pada 16/1/2019 - jumlah : 304 hits
Ketua Umum Golkar Airlangga Hartarto mengatakan partainya sudah memberikan masukan kepada calon presiden petahana Jokowi terkait debat perdana 17 Januari 2019
Edy Rahmayadi Mundur Dari Ketum Pssi Karena Merasa Gagal

Edy Rahmayadi Mundur Dari Ketum Pssi Karena Merasa Gagal

papar berkaitan - pada 20/1/2019 - jumlah : 228 hits
Desakan Edy Rahmayadi untuk menanggalkan jabatannya sebagai Ketua Umum PSSI semakin nyaring terdengar seiring kegagalan Timnas Indonesia di Piala AFF 2018
Jokowi Jamu Ketum Parpol Pendukung Dengan Mendoan Dan Cumi Bakar

Jokowi Jamu Ketum Parpol Pendukung Dengan Mendoan Dan Cumi Bakar

papar berkaitan - pada 16/1/2019 - jumlah : 202 hits
Menu nusantara menjadi sajian Tempe mendoan ayam goreng cumi bakar dan kopi khas Indonesia imbuhnya
22 Januari Belum Mundur Dari Ketum Hanura Nama Oso Tak Ada Di Surat Suara

22 Januari Belum Mundur Dari Ketum Hanura Nama Oso Tak Ada Di Surat Suara

papar berkaitan - pada 21/1/2019 - jumlah : 239 hits
22 Januari Belum Mundur dari ketum Hanura Nama OSO Tak Ada di Surat Suara Saat disinggung tentang surat eksekusi dari Pengadilan Tata Usaha Negara Ilham mengaku KPU pun tetap menanti
Kisah Pokok Tumbang Depan Rumah

Single Use Plastic Bags Banned In Forest Reserves National Parks

Main Bunga Api Waktu Siang Pun Boleh

Loko Pemuda Chord

Send Unlimited Emails With 100 Delivery

Ketua Editor Pereka Grafik Akhbar Tempatan Ditahan Untuk Siasatan Sudah Dibebaskan

Hp Elitebook 840 G5 Randomly Disconnecting From Wi Fi

Malaysia Airlines A330 300 Takes To The Skies In Manchester United Livery


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Jauhkan Anak Dari Pedofilia Ajar Anak Sentuhan Tak Selamat

Geladangan

Rahsia Tulis Karangan Gempak

Custom Eyeshadow Box Cara Meningkatkan Nilai Eksklusiviti Produk

Jadikan Gambar Kepada Anime Gibli

Cinta Diri