If You Don T Love What You Do Now Do What You Love


Assalamualaikum and salam ceria!


         Hari ini, macam nak share pasal self-love. Satistification diri sendiri. Of course ini semua hanyalah pandangan peribadi aku buat masa ini, dan mungkin berubah untuk masa akan datang, like who knows?  

Aku sekarang tengah belajar medic
Dan honestly, kepada adik-adik di luar sana yang tak minat perubatan, tak minat rawat orang / jumpa orang, saya seperti beribu-ribu medical students atau doktor lain memang TAK MENGALAKKAN anda ambil medic. 

Aku nampak realiti seorang doktor dengan lebih dekat masa clinical years. Kekadang aku terfikir, ada tak aku minat benda lain so aku boleh achieve benda tu instead of duduk kat medical school dan fikir kenapa aku masih kat sini? Tapi... realitinya, medic memang satu bidang yang aku minat sejak dulu lagi, jadi option untuk tukar bidang tu tak ada, sadly


Oh pasal self-love, Ada jugak classmates aku yang tukar course, Course yang dia betul-betul minat. Bukan sebab mak ayah suruh or whatever. I know sometimes, ada orang nak jadi doktor sebab dia rasa itu tuntutan agama (fardu kifayah) or like rasa yang kau perlu masuk bidang ni sebab kau nak tolong orang (tapi sebenarnya deep down kau minat accountancy, engineering ke, baking ke). Please think back, 

Rugi saja kalau kau dah masuk medic dan satu hari kau berjaya jadi doktor, kau rasa tak happy, kau lagi banyak merungut.. kan dah kurang pahala kat situ. But, kalau kau pursue something yang kau dah minat sejak dulu, yang kau rasa (ok, this is my calling), ada potensi besar yang kau akan satisfy (rasa puas) bila kau dah dapat achieve apa yang kau nak. Walaupun macam-macam halangan kau hadapi, tapi dengan minat kita tu, kita mampu bertahan berbanding buat benda yang kita tak minat


Jadinya, medic is my love-hate relationship
Bak kata lecturer saya, "You've made pack with the devils"

But, Pada yang rasa dia dalam path untuk capai apa yang dia minat, tapi.. macam tak disangkakan,Keep moving on, work hard.. Seorang akak (akhowat) pernah berpesan, apapun result atas kertas (lepas peperiksaan) yang kita dapat, itu bukan ukuran 'pahala' atau 'ganjaran' yang Allah bagi untuk usaha keras kita selama ini. Sebab boleh jadi kita dah kerja keras tapi result suam-suam kuku saja. Ada kawan kita, usaha tak keras, tapi result lagi perform. Kat sini, kita kena yakin, Allah tengok pada usaha. Boleh jadi apa yang kita usaha keras itu, Allah pandang dan itulah peluang yang Allah letakkan pada kita untuk bagi pahala yang lebih banyak untuk kita




Post ini acah motivasi untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri sebenarnya
Exam posting medicine next week T^T



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://kisahmissxyz.blogspot.com/2018/11/if-you-dont-love-what-you-do-now-do.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jason Aldean Love Me Or Don T

Jason Aldean Love Me Or Don T

papar berkaitan - pada 19/11/2018 - jumlah : 26 hits
Terjemahan Lirik Lagu Jason Aldean Love Me or Don t dalam Bahasa Indonesia Lagu Jason Aldean Love Me or Don t Lirik Terbaru Title Love Me or Don t Artist Singer Jason Aldean Song Writers Morgan Wallen Jordan Schmidt Tyler Hubbard Album Rear...
Presbyopia What You Should Know About This Eye Condition

Presbyopia What You Should Know About This Eye Condition

papar berkaitan - pada 7/11/2018 - jumlah : 28 hits
Do you have to squint your eyes to read or find yourself holding the phone screen further away from you than usual These are the common symptoms of far sightedness but the same symptoms are also true for an eye condition known as presbyopia...
Daripada Bilang I Love You Doang Tunjukkan Cintamu Padanya Lewat 8 Petikan Lagu Ini

Daripada Bilang I Love You Doang Tunjukkan Cintamu Padanya Lewat 8 Petikan Lagu Ini

papar berkaitan - pada 12/11/2018 - jumlah : 43 hits
Siap siap aja si dia senyum senyum sendiri Soalnya petikan lirik lagu ini bakal langsung ngena ke hati
15 Super Chic Diy Boho Decor Projects You Would Love To Craft

15 Super Chic Diy Boho Decor Projects You Would Love To Craft

papar berkaitan - pada 13/11/2018 - jumlah : 34 hits
Do you love having plenty of colorful accents in your home Then the bohemian style is perfect for you with its vivid color palette and soft material touch But where can you get it from The post appeared first on
What Happened To Tax Reforms You Once Championed Kj Asks Harapan

What Happened To Tax Reforms You Once Championed Kj Asks Harapan

papar berkaitan - pada 12/11/2018 - jumlah : 25 hits
PARLIAMENT Rembau MP Khairy Jamaluddin has suggested that Putrajaya introduce a wealth based tax among others as part of BN s commitment to tax reforms Our rakyat economy initiative is based on the Pakatan Harapan spirit while they were sti...
Buying Guide What Fees Should You Pay For A New Car

Buying Guide What Fees Should You Pay For A New Car

papar berkaitan - pada 21/11/2018 - jumlah : 29 hits
You may be shocked to find that you will be expected to pay more than you bargained for when buying a new car at the dealership Don t be quick to accuse them of being shrewd there are actual regional and state fees that the law requires you...
It S November You Know What That Means

It S November You Know What That Means

papar berkaitan - pada 10/11/2018 - jumlah : 60 hits
Finally it s November I survived After two month of running swimming struggling and juggling between my classes and freelance work it s coming down to another month now It s gonna be the third month and that s a record I don t think I can e...

Pengguna Twitter Kecam Syed Saddiq Pakai Kasut Converse Harga Rm4 000

Nak Termuntah Dok Dengaq Najib Kena Tangkap

Inilah Enam Janji Allah Kepada Orang Yang Rajin Bersedekah Rugi Kalau Tak Baca Rileks Media

Bukan Taknak Bayar Ptptn Tapi

Sebaik Apapun Orangnya Kalau Kafir Tetap Masuk Neraka

Kontraktor Binaan Potong Playstation Anaknya Guna Mesin Gergaji

Lagi Banyak Tembelang Umno Terbongkar Lagi Sayang Parti Tu Pada Umno

Bengang Dengan Kata Kata Mahathir Ini Respond Tmj Yang Sangat Mengejutkan



Resepi Sizzling Yee Mee Cantonesse Style

Jumlah Kutipan Mengagumkan Polis Evo 2 Selepas 17 Hari Tayangan

6 Hacker Awal Dalam Sejarah Sebelum Komputer Peribadi Dicipta

Sejarah Bagaimana China Mendapat Nama Negara Mereka

6 Fakta Menakutkan Tentang Bangunan Pencakar Langit Yang Ramai Tak Tahu


Pendeposit Tabung Haji Tak Panik Kata Ceo

Nombor Plat Malaysia Jana Lebih Pendapatan Untuk Kerajaan

Tabung Haji Pun Dinoda Apa Jenis Manusia Kadir Jasin Penasihat Media Pm Dr Mahathir

Pelancaran Sambutan Ke 10 Jualan Buku The Big Bad Wolf Book Sale 2018

Lepak Di Dal Komm Coffee Macam Dalam Goblin Tu

Kematian Kanggaru Sado Ditangisi