I Bita Penang 2022 Semakan Permohonan Bantuan Ipt


Perhatian bagi bakal pelajar yang akan melanjutkan pelajaran ke IPTA, IPTS atau Politeknik di seluruh Malaysia, anda boleh memohon bantuan i-Bita oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
iBita adalah sebuah sistem atas talian Sistem Bantuan Pendaftaran Pelajar Ke Institut Pengajian Tinggi (IPT) oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
BANTUAN I-BITA PENANG: PENDAFTARAN PELAJAR KE IPT BAGI TAHUN 2022 Permohonan atas talian Bantuan Pendaftaran Pelajar ke Institut Pengajian Tinggi (iBita) dibuka mulai 1 September 2022 sehingga 30 September 2022 bagi sesi kemasukan Diploma atau Ijazah
Surat tawaran ke IPT (Jan – September 2022)
Ibu / Bapa / Penjaga (salah seorang) mestilah merupakan pengundi berdaftar di Pulau Pinang
Pendapatan isi rumah (ibu/bapa/penjaga) tidak melebihi RM8,000.00
Permohonan hanya boleh diproses selepas dokumen & bukti lengkap diterima (hardcopy) 
Pemohon WAJIB mengisi borang permohonan secara atas talian (ONLINE).
Syarat-syarat Permohonan Bantuan Pelajar Ke IPT Syarat-syarat permohonan Bantuan Pelajar ke IPT oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang (iBita) adalah seperti berikut:
Pendapatan isi rumah (gaji pokok termasuk elaun tetap) tidak melebihi RM8,000.00.Ibu / Bapa / Penjaga (salah seorang) mesti merupakan pengundi berdaftar di Pulau Pinang.Pelajar yang ditawarkan ke Program Sepenuh Masa sahaja yang layak memohon.Pelajar yang ditawarkan Program Luar Kampus, Program Pendidikan Jarak Jauh, Program Kejururawatan dan Program Asasi / Matrikulasi adalah tidak layak memohon. Senarai Nama IPT / Kolej Yang Boleh Memohon i. Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA (UIAM)UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA (UKM)UNIVERSITI MALAYA (UM)UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN (UMK)UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG (UMP)UNIVERSITI MALAYSIA PERLIS (UniMAP)UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS)UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS)UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU (UMT)UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS (UPSI)UNIVERSITI PERTAHANAN NASIONAL MALAYSIA (UPNM)UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (UPM)UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA (USIM)UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (USM)UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN (UniSZA)UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA (UteM)UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM)UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UiTM)UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA (UTHM)UNIVERSITI UTARA MALAYSIA (UUM) ii. Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) UNIVERSITI TUNKU ABDUL RAHMAN (UTAR)UNIVERSITI TERBUKA WAWASAN (WOU)UNIVERSITI AIMST (AIMST)KOLEJ UNIVERSITI TUNKU ABDUL RAHMAN (KTAR)KOLEJ UNIVERSITI KOMUNIKASI HAN CHIANG (KUKHC)MSU COLLEGE PENANG iii. Politeknik POLITEKNIK METRO KUALA LUMPUR (PMKL)POLITEKNIK METRO KUANTAN (PMKU)POLITEKNIK METRO JOHOR BAHRU (PMJB)POLITEKNIK METRO BETONG (PMBS)POLITEKNIK METRO TASEK GELUGOR (PMTG)POLITEKNIK UNGKU OMAR (PUO)POLITEKNIK SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH (PSA)POLITEKNIK IBRAHIM SULTAN (PIS)POLITEKNIK KOTA BHARU (PKB)POLITEKNIK TUN SYED NASIR ISMAIL (PTSN)POLITEKNIK BESUT (PBT)POLITEKNIK BAGAN DATUK (PBD)POLITEKNIK PORT DICKSON (PPD)POLITEKNIK SULTAN HAJI AHMAD SHAH (POLISAS)POLITEKNIK SULTAN ABDUL HALIM MU’ADZAM SHAH (POLIMAS)POLITEKNIK SEBERANG PERAI (PSP)POLITEKNIK MELAKA (PMK)POLITEKNIK KUALA TERENGGANU (PKT)POLITEKNIK SULTAN MIZAN ZAINAL ABIDIN (PSMZA)POLITEKNIK MERLIMAU (PMM)POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH (PSAS)POLITEKNIK TUANKU SULTANAH BAHIYAH (PTSB)POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH (PSIS)POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN (PTSS)POLITEKNIK MUADZAM SHAH (PMS)POLITEKNIK BALIK PULAU (PBU)POLITEKNIK JELI (PJK)POLITEKNIK NILAI (PNS)POLITEKNIK BANTING (PBS)POLITEKNIK MERSING (PMJ)POLITEKNIK HULU TERENGGANU (PHT)POLITEKNIK TAWAU (PTS)POLITEKNIK KOTA KINABALU (PKK)POLITEKNIK SANDAKAN (PSS)POLITEKNIK KUCHING SARAWAK (PKS)POLITEKNIK MUKAH SARAWAK (PMU) Jumlah Bantuan i-BITA Penang Jumlah bantuan (berbentuk cek) akan diterima oleh pemohon adalah seperti nilai yang berikut:
Universiti di Semenanjung = RM1,000.00 ;Universiti Sabah dan Sarawak = RM1,200.00Politeknik Malaysia = RM300.00 Cara Permohonan Bantuan iBita Berikut adalah langkah untuk membuat permohonan Bantuan iBita.
1. Layari Laman Web i-Bita Layari laman web berikut:
https://ibita.penang.gov.my/
Manual-Permohonan-Pengguna-i-BitaDownload
2. Lengkapkan Borang Permohonan / Pendaftaran Online Pemohon WAJIB mengisi borang permohonan secara atas talian.
Manual-Pendaftaran-i-BitaDownload
3. Hantar Borang Manual & Dokumen Sokongan Ke PDT Pemohon atau ibu atau bapa atau penjaga atau wakil boleh menghantar borang ke Pejabat Daerah dan Tanah (Bahagian Khidmat Pengurusan) yang berhampiran untuk memproses borang permohonan.
4. Dokumen Yang Diperlukan Senarai dokumen sokongan yang perlu dikemukakan bersama borang permohonan yang telah dicetak melalui portal i-BITA :
Salinan surat tawaran ke IPT.Slip bayaran yuran pendaftaran IPT.Salinan Kad Pengenalan Pelajar.Salinan Kad Pengenalan Ibu dan Bapa atau Penjaga.Salinan Penyata Gaji terbaru/ Kad Persara/ borang pengesahan pendapatan Ibu/ Bapa/Penjaga. Ibu/Bapa/ Penjaga yang tiada pendapatan tetap perlu membuat akuan di hadapan Pesuruhjaya Sumpah. (Bagi pesara, penyata pencen wajib dikemukakan). Salinan borang EA (penyata gaji tahunan) sekiranya bekerja sendiri. *Semua dokumen sokongan di atas perlu disahkan oleh Pegawai Daerah / Guru Besar Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan / Pensyarah / Profesor / Pendaftar Universiti / Jaksa Pendamai / Ahli Parlimen / Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan / Pegawai Kerajaan Kumpulan Pengurusan dan Profesional / Penghulu-Penghulu Kerajaan sahaja.
NOTA:
Kegagalan menghantar dokumen sokongan selepas tarikh tutup penghantaran borang akan ditolak.Permohonan bantuan ini hanya diberikan sekali seumur hidup sama ada permohonan dibuat bagi Pengajian Peringkat Diploma atau Ijazah Sarjana Muda sahaja. Sekiranya pelajar telah diluluskan bantuan bagi Pengajian Peringkat Diploma, pelajar adalah tidak layak lagi memohon bantuan jika menyambung pengajian ke Peringkat Ijazah Sarjana Muda.Pemohon boleh terdiri daripada pelajar, ibu, bapa, penjaga.Keputusan pemberian bantuan adalah muktamad.Sebarang rayuan tidak akan dipertimbangkan.Hanya 20 buah IPTA, 6 buah IPTS dan 36 buah Politeknik Malaysia seperti yang disenaraikan di atas sahaja yang layak memohon. 5. Semakan Status Permohonan Pemohon boleh memuat turun Perkhidmatan Aplikasi Mudah Alih PgGOV iBITA di Google Playstore atau IOS.
Semakan status permohonan adalah selama satu bulan selepas tarikh permohonan ditutup.
Kemukakan nombor kad pengenalan pemohon untuk membuat semakan atau kemaskini maklumat butiran mengenai permohonan tersebut.
MANUAL SEMAKAN STATUS I-BITA
Manual-Semakan-Status-Permohonan-i-bitaDownload Baca juga: Bantuan JKM 2022: Daftar & Semak Status Pembayaran Online
Maklumat Lanjut Pemohon boleh menghubungi Pejabat Daerah dan Tanah yang memproses borang permohonan mengikut daerah masing-masing di portal I-BITA:
Kemukakan nombor kad pengenalan atau menghubungi Pentadbiran di talian berikut :
Bahagian/ DaerahDBDDTLSPUSPSSPTNama Pegawai1.Noor Mahdini Izzatie binti Mohd Sabri
2.Nor Haslina binti Ishak
3.Mohd Idris bin Ismal Dennie
4.Nurul Syahirah binti Mohd Sakir1. Siti Mariam
2.Nur Syahira binti Badri
3.Najiha Nabila Binti Yusree1.Nor Zurina binti Abdullah
2.Haslyn Binti Hassan
3.Noor Faezah binti Adenan1.Aida Sofiah Bt Rusmahini
2.Rozaid bin Ali1.Nur Amira binti Azmi
2.Hilmi bin Mohd YusofNo Tel04-8689428/429
04-8689431/43204-6505528
04-650553304-5776505
04-5776515
04-577650004-585780004-5488818
04-5488814AlamatPejabat Daerah dan Tanah, Daerah Barat Daya
11000 Balik Pulau, Pulau PinangPejabat Daerah Dan Tanah Timur Laut Pulau Pinang
Tingkat 50 & 51 KOMTAR,
10000 Pulau PinangPejabat Daerah Dan Seberang Perai Utara,
Bertam, Kepala Batas,
Seberang Perai Utara, 13200, Pulau PinangPejabat Daerah & Tanah,Seberang Perai Selatan, 14200,
Sungai Jawi,
Pulau Pinang.Pejabat Daerah dan Tanah
Seberang Perai Tengah
Jalan Betek, Sg Rambai
14000 Bukit Mertajam Pulau PinangMasa Untuk Dihubungi9.30 pagi – 12.30 tengah hari
2.30 petang – 4.30 petang9.30 pagi – 12.30 tengah hari
2.30 petang – 4.30 petang9.30 pagi – 12.30 tengah hari
2.30 petang – 4.30 petang9.30 pagi – 12.30 tengah hari
2.30 petang – 4.30 petang9.30 pagi – 12.30 tengah hari
2.30 petang – 4.30 petang Masa Untuk Dihubungi:
9.30 pagi – 12.30 tengah hari
2.30 petang – 4.30 petang


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://ecentral.my/i-bita-penang/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=i-bita-penang

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Mohon 25 Bantuan Pendidikan Tinggi Bagi Pelajar Ipt Tahun 2022 L Permohonan Kini Dibuka

Cara Mohon 25 Bantuan Pendidikan Tinggi Bagi Pelajar Ipt Tahun 2022 L Permohonan Kini Dibuka

papar berkaitan - pada 23/9/2022 - jumlah : 120 hits
Cara Mohon 25 Bantuan Pendidikan Tinggi Bagi Pelajar IPT Tahun 2022 l Permohonan Kini Dibuka Sudah tiba masanya kemasukan para pelajar ke IPT bagi tahun 2022 Untuk kemasukan tahun ini dijangka IPTA dan IPTS mendapat sambutan hangat daripada...
Terkini Semakan Permohonan Rayuan Upuonline Lepasan Stpm Tahun 2022

Terkini Semakan Permohonan Rayuan Upuonline Lepasan Stpm Tahun 2022

papar berkaitan - pada 22/9/2022 - jumlah : 129 hits
Terkini Semakan Permohonan Rayuan UPUOnline Lepasan STPM Tahun 2022 Makluman baharu khas kepada pelajar lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia yang telah membuat permohonan kemasukan ke IPT bagi sesi 2022 2023 anda boleh membuat semakan...
Rayuan Bkm 2022 Semakan Status Jumlah Bayaran

Rayuan Bkm 2022 Semakan Status Jumlah Bayaran

papar berkaitan - pada 20/9/2022 - jumlah : 427 hits
SEMAKAN STATUS PERMOHONAN RAYUAN BKM ONLINE TARIKH BAYARAN Masih ada rakyat yang layak menerima BKM tetapi masih belum didaftarkan di dalam pangkalan data Kerajaan Oleh itu sukacita diingatkan bahawa tempoh rayuan bagi permohonan BKM telah ...
Kerajaan Umumkan Bantuan Suri Rumah Rm480 Bermula September Tahun 2022

Kerajaan Umumkan Bantuan Suri Rumah Rm480 Bermula September Tahun 2022

papar berkaitan - pada 16/9/2022 - jumlah : 211 hits
Tahukah anda Golongan suri rumah kini boleh memilih untuk mencarum di KWSP dengan insentif khas di bawah i Suri Ini bertujuan bagi memastikan kesejahteraan golongan suri rumah serta mengiktiraf sumbangan mereka kepada ahli keluarga dan pemb...
Terkini Jawatan Kosong Pembantu Tadbir Di Sirim L Permohonan Dibuka Sehingga 20 Oktober 2022

Terkini Jawatan Kosong Pembantu Tadbir Di Sirim L Permohonan Dibuka Sehingga 20 Oktober 2022

papar berkaitan - pada 24/9/2022 - jumlah : 134 hits
Terkini Jawatan Kosong Pembantu Tadbir Di SIRIM l Permohonan Dibuka Sehingga 20 Oktober 2022 Berita baik kepada rakyat Malaysia Kini Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia telah membuka peluang kerjaya kepada rakyat Malay...
Permohonan Rumah Mesra Rakyat Tahun 2022 Kini Dibuka Mohon Sekarang

Permohonan Rumah Mesra Rakyat Tahun 2022 Kini Dibuka Mohon Sekarang

papar berkaitan - pada 13/9/2022 - jumlah : 126 hits
Syarikat Perumahan Negara Berhad merupakan sebuah syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan yang menawarkan Skim Rumah Mesra Rakyat Sejajar dengan Dasar Perumahan Negara SPNB diletakkan di bawah pengurusan Kementerian Perumahan dan Kera...
Program Biasiswa Umw 2022 Untuk Pelajar Ipt

Program Biasiswa Umw 2022 Untuk Pelajar Ipt

papar berkaitan - pada 25/9/2022 - jumlah : 116 hits
UMW mempelawa pelajar yang berkelayakan untuk memohon Program Biasiswa UMW yang akan dibuka permohonannya pada Oktober ini Biasiswa ini bertujuan untuk membantu pelajar muda di seluruh negara menampung yuran pendaftaran tuisyen dan peperiks...
Tawaran Bantuan Zakat Pelajar Uitm 2022

Tawaran Bantuan Zakat Pelajar Uitm 2022

papar berkaitan - pada 26/9/2022 - jumlah : 110 hits
PERMOHONAN ZAKAT PELAJAR ATAS TALIAN BAGI PELAJAR DIPLOMA IJAZAH SARJANA MUDA UITM Tawaran Bantuan Zakat Pelajar UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA kini dibuka mulai 26 September 2022 Sehubungan dengan itu semua mahasiswa adalah dialu alukan untuk m...
Bantuan I Belia Perantau Terengganu 2022

Bantuan I Belia Perantau Terengganu 2022

papar berkaitan - pada 26/9/2022 - jumlah : 85 hits
Bantuan i Belia Terengganu kini dibuka sehingga 6 Oktober 2022 Bantuan One Off ini akan dibuka kepada semua belia dan beliawanis serta mahasiswa yang berumur 18 39 tahun yang menetap di Terengganu dan juga perantau anak jati Terengganu yang...
Will Anwar Do The Inappropriate With Singapore

Sekadar Barua Paria Rupanya

Ini Baru Tindakan Yang Berani Bukan Elalak Depan Masjid Kutuk Di Sweden Sana Sapa Nak Dengar Hangpa Keh Keh

Mikha Tambayong Dan Deva Mehandra Menikah Di Bali Pakai Gaun Spesial Peninggalan Ibunda

Jake Paul Saya Akan Menjadi Juara Dunia Itu Seperti Mengatakan Babi Akan Terbang Jawab Tommy Fury Berita Tinju

Video Kakak Suka Us1k Adik Gelagat Fatima Ketika Di Taman Permainan Tarik Perhatian Ramai

Kj Shahril Terus Membidas Umno

Museum Of Illusions Kuala Lumpur Ansa Hotel5 Kesan Buruk Tabiat Suka Menyimpan Barangan Terpakai Hoarder

Drama Projek High Council Sinopsis Setiap Episod 1 Hingga 10 Astro Go Astro Ria

Kisah Anugerah Untuk Filem Paling Teruk Raspberry Emas

5 Pekerjaan Bukan Jurujual Yang Kini Terpaksa Buat Marketing

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod I Love You Mr Clown Slot Lestary TV3


Jika Bersalah Jika Tiada Kekuatan Lebih Baik Akur Dan Menyerah

Makan Tengahari Di Restoran Tokma Ikan Bakar Original Bandar Chukai Kemaman

Penambah Selera Bila Ada Sambal Bilis Padu Nuyu S Kitchen

Viper Nekad Chord

Cara Menjana Pendapatan Sampingan

Erumah Penang Projek Perumahan Kos Rendah Pulau Pinang