Hiking Ke Gua Tempurung


Bercerita tentang travel adventure, CN tak dapat lupakan pengalaman CN hiking di Gua Tempurung di Perak tahun 2014 lalu. Best sangat. CN seolah-olah masuk ke dunia baru. Rasa teruja bila masuk ke dalam Gua Tempurung. Cuma masa tu trip kami memilih Pakej Top Of The World di mana pakej ini adalah pakej kering yang tidak melibatkan aktiviti merangkak-rangkak di dalam sungai. Sudah tentu jika diberi peluang, CN pasti akan mencuba aktiviti yang melibatkan sungai. Best woo.


Hiking ke Gua Tempurung
Sempena tahun melawat Perak, pakej hiking ke Gua Tempurung adalah antara aktiviti wajib jika anda ke Perak. Kedudukan Gua Tempurung yang tidak jauh dari bandar Ipoh memang memudahkan pelancong untuk mendapatkan tempat tinggal. 
Paling senang, anda boleh booking hotel dan tiket flight di Traveloka.com. Anda pelbagai jenis hotel yang ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan. 
Pemandangan yang awesome di dalam Gua Tempurung
CN cadangkan anda menginap di hotel sekitar bandar Ipoh. Jarak perjalanan dari bandar Ipoh ke Gua Tempurung lebih kurang 40 minit sahaja. Sebelum aktiviti seharian di Gua Tempurung, anda boleh jalan-jalan di bandar Ipoh yang mempunyai pelbagai tarikan. 
Peringatan untuk pengunjung di hadapan kaunter tiket Gua TempurungApa yang menarik di Gua Tempurung?
Gua Tempurung merupakan salah satu gua batu kapur yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. Tahukah anda bahawa gua ini juga turut tertulis dalam sejarah Malaysia? Gua ini menjadi tempat persembunyian komunis pada masa dahulu daripada 1950 - 1960. Manakala semenjak daripada tahun 1070, Gua Tempurung telah dijadikan lombong bijih timah. Menariknya di dalam Gua Tempurung, selain anda disajikan pemandangan yang sangat awesome, anda juga akan mendapat pelbagai info menarik tentang kejadian unik di dalam Gua Tempurung serta ada dipamerkan juga alatan melombong bijih timah untuk pengunjung.

Pelajar CN di hadapan Gua Tempurung sempena trip kelas 
Terdapat 4 pakej yang ditawarkan kepada pengunjung di Gua Tempurung iaitu : 
Pakej 1 : Golden FlowstoneBayaran : RM6# Diberi nama Golden Flowstone kerana apabila hujan, sungai yang mengalir akan melalui bukit membentuk air terjun. Dan istimewanya air terjun tersebut akan berkilau keemasan di dalam gua. 
Pakej 2 : Top of the WorldBayaran : RM9# Pakej pilihan kami merangkumi laluan pejalan kaki yang kering sehingga ke hujung gua. Tangga yang dipanjat pulak dalam tak sedar rupa-rupanya 640 anak tangga ! Double dari Batu Cave! Memang best ! CN paling suka dekat Wind Tunnel dimana rasa angin yang damai even kita di dalam gua. Memang ajaib, dari manalah angin tu datang sebab Wind Tunnel ni di tengah2 gua..kena tengok National Georaphy untuk tahu jawapannya ! Hehehe
Pakej 3 : Top of the World & Short River AdventureBayaran : RM11# Pakej basah dimana perlu merentasi anak sungai di dalam gua. Ramai kawan yang dah pergi cakap memang best merangkak-rangkak di dalam gua ! Pergh ! Kena repeat lagi ke Gua Tempurung ni.
Pakej 4 : Grand TourBayaran : RM22# Pakej paling best merangkumi laluan2 yang adventure. Keluar daripada tour ni melalui anak sungai di bawah jambatan tempat entrance. Sebab kitorang tak amik pakej ni, keluar jer dari gua, terjun gak ke dalam sungai ! Last2 basah gak baju budak2 ni duk main air,,hehehe

Pemandangan di dalam Gua Tempurung
Pemandangan dari luar jalan masuk ke Gua Tempurung.
Air sungai ni memang jernih dan sejuk. Seronok main air di sini. 
Sempena cuti sekolah ni, apalah salahnya membawa anak2 hiking di Gua Tempurung. Selain banyak ilmu yang dapat berkaitan bentuk muka bumi (cikgu Geografi la katakan), kepuasan pasti terpamer di wajah anak2 kerana hiking di Gua Tempurung tak sama dengan hiking di shoping complex! 

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.cekgunorazimah.com/2019/03/hiking-ke-gua-tempurung.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hujung Minggu Hiking Di Gunung Serapi Kubah National Park Matang Kuching Sarawak 17 03 2019

Hujung Minggu Hiking Di Gunung Serapi Kubah National Park Matang Kuching Sarawak 17 03 2019

papar berkaitan - pada 19/3/2019 - jumlah : 1302 hits
HUJUNG MINGGU HIKING DI GUNUNG SERAPI KUBAH NATIONAL PARK MATANG KUCHING SARAWAK 17 03 2019Saya kurang gemar membuat perancangan untuk aktiviti hujung minggu kerana selalunya yang dirancang itu kurang menjadi Jadi saya lebih suka dengan ses...
Dato Sri Ismail Sabri Biodata Pencapaian Kronologi Kes Sprm

Lirik Lagu Kau Bak Permata Haadi Suara Viral

Importance Of Domain Valuation

Kampung Kuala Mengkuang Pahat Sejarah Tersendiri Jadi Port Kaki Pancing

Adam Sandler Keluar Dari Oscar Lebih Awal Selepas Pakaiannya Dipersoalkan Conan O Brien

Opec Mula Tingkatkan Pengeluaran Minyak Mulai April

Makan Di Ayam Gepuk Top Global

Saya Terfikir Selepas Debut Dalam The Idol Jennie Jawab Jika Akan Teruskan Berlakon


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Pemanis Tiruan Dalam Minuman Diet Pakar Otak Dedah Kesan Menakutkan

Bahagian 1 Melawat Perkampungan Warisan Budaya Di Oshino Hakkai Oshino

Salam Ramadan Kareem 1446 Kepada Semua Pembaca Blog Cik Matahariku

Timbalan Presiden Pas Tuan Ibrahim Terkejut Ismail Sabri Jadi Suspek

Rindu Rasa Kampung Hidang Kuala Lumpur Bukan Sekadar Menyajikan Makanan

Bella Lega Ruhainies Mengaku Berkhalwat Mahu Terus Fokus Mencari Kebahagian Diri Sendiri