Dakwah Is Cinta To Si Kafir


sorry for the tajuk hohoho



kafir ni ada 4 jenis: tapi aku ambil 2 je lah ye


1. Kafir Mu'ahad ( aku rasa ini plg sesuai )
2. Kafir Harbi


yg first tu, mereka kafir tetapi baik. menjalani kehidupan mcm biasa, bahkan Rasulullah pesan pada orang Islam sendiri, sesiapa menyakiti orang2 kafir zimmi, ia spt menyakiti diri Baginda itu sendiri. Subhannallah~ indahnya peribadi mu wahai Rasul utusan Allah❤💖.


and the second. kafir yang zalim. macam yahudi n amerika. nak contoh lebih dekat, tengok ja 2 puak dalam malaysia ni, yang beriya iya membangkang DR Zakir Naik dan menolak Khat. malas lah nak explen lebih2, korang mmg dah taw khenn😎


mereka inilah yang LAYAK untuk diperangi, sebab terang2an mereka menolak , menghina , membantah apa shj berkaitan dengan ISLAM. tak gunee betol !😤



tapi, aku taknak talk ttg kafir harbi ini sebab aku dah muak, n rasanya belum cukup ilmu aku untuk bahas ttg dorang. so the point is, aku nak talk ttg kafir muahad...


yup!


sebab apa... aku ada lah sorang dua kawan2 yang tak beragama Islam. mereka penganut agama lain.



aku rasa macam serba salah juga nak coretkan hal dorg disini, sbb aku ni manalah bagus sgt, sama pendosa mcm dorg, cuma keimanan je berbeza.



tapi, aku tetap sedih. sebab bila aku scrolling fb, nampak kawan2 non muslim aku ni kt newsfeed, happy je mereka. like nothing happen ~ tapi mereka tak tahu, happy, kaya, baik n macam mana pun mereka, pengakhiran mereka tetap ke neraka.


dan KEKAL.



ini bukan aku reka cerita ok. ini dari al Quran. dan SAHIH!



Minggu lalu, aku ada dengar kuliah ustaz Jaffri Mahmoodi, tajuk kuliah .... and ada dia sebut ttg orang kafir.

https://youtu.be/3Jip-KbZYeo


dia soal, pernah tak kita dakwah pada kawan2 kita yang bukan Islam utk masuk Islam? jgn kata masuklah... ajar mereka utk lebih mengenal Islam pun jadilah..



sebab if tak silap aku, ustaz Jaffri Mahmoodi kata, Allah swt akan tanya kita ( hisab ) pernah tak kita dakwah mereka? kenalkan mereka dengan Islam. sebab itu hak mereka, dan tanggungjawab kita untuk berdakwah kepada mereka, cuma pilihan or Petunjuk dari Allah swt yang menentukan nasib mereka. lepas tu kita dah lepas dah dari "task" tersebut. fhewww~


sebab kat akhirat kelak, seandainya kita bertemu dengan mereka ( rakan non muslim kita ) , mereka akan marah dan mengeji kita , or ok ke kalau aku guna ayat "membentak"?


mereka akan (sekiranya dipertemukan) membentak pada kita nanti, dengan dialog seperti di bawah:


ini aku ikut bulat2 dari ustaz Jaffri Mahmoodi taw! ( xlah 100% sama but lebih kurang )


kawan non muslim: kat dunia dulu kenapa kau tak ajar aku tentang islam? kau dah tahu aku kafir, mati akan masuk neraka dan kekal! tapi kenapa kau tak pernah nak ajak aku untuk masuk islam? tergamak kau buat aku macam ini. aku punyalah baik dengan kau tapi kau langsung tak tolong aku! sampai hati kau! aku mati kafir taw!!😭


( emoji tu aku tambah)


kau rasa2 nak menangis tak seandainya Allah swt takdirkan kita bertemu dgn mereka dalam keadaan mereka macam tu??


Wallahi ! aku tak sanggup! Ya Allah, aku kesian dengan mereka😣.


aku terkenang dolu2, mendiang teacher aku, orangnya cergas dan baik. bangsa kadazan, teacher Vera namanya, ex guru bi aku masa kat darjah dulu, tapi dah meninggal akibat kekurangan darah putih, mungkin umurnya tak sampai 50 tahun pun, dalam 2012 or 2014 kot dia died.😞 awal dia pergi, dan aku sangat kesian dengan nya. tapi siapalah aku, aku hanya mampu menadah tangan untuk berdoa agar mereka mendapat Hidayah dari Allah swt. but its too late now😭


lagi, guru musik aku masa darjah 1. nama guru tu Encik Kubar. dia ni mmg friend sgt dengan arwah uncle aku, and kawan ayah aku juga, orangnya baik, bersopan santun dan jarang marah dengan murid2😅. tapi, dia juga meninggal dalam keadaan kafir.😢


sedihnya. kalau ingat2 balik , dulu cikgu ni selalu lepak kedai atok aku , minum nescafe pagi2 sementara menunggu jadual untuk mengajar kami. and masa dia ajar kelas kami, dan dia akan suruh kami nyanyi lagu tentang burung terbang😊, and ofcourse bila masuk jadual waktu mengajar dia , kami happy gila sebab cikgu Kubar ni sangat2 cool🤗.


but again, he died in kekafiran😢


aku taknaklah persoalkan kawan2 muslim mereka jika pernah berdakwah demgan mereka or tak, sebab aku pun ... macam... tak.. pernah ber... dakwah... dengan kawan2 non muslim i


eh wait!


pernah lah!☺ masa tu darjah 1 but cara aku mmg nak minta pelempang lah hahaha🤣


aku: Ester... jom lah masuk Islam



ester: tak mahu! aku ada agama sendiri bah!! ( hah ambik kena marah, n yeah she is kadazan chinese )



and dia ni sgt2 relijes ok! kemarin dulu dia ada up video nyanyi about their god.


and


aku ada dua orang kawan non muslim. fenisia and anne. 2 2 cantik kio😆 serius 


F ni aku dah lama x dengar khabar , tp religious gak mcm E, dia pernah bawa Bible cover hitam dalam kelas , and aku pernah pinjam konon nak baca, dalam bible tu ada kisah nabi musa yang tumbuk orang hingga mati, dan ttg pohon yang tumbuh tinggi di bumi sehingga setiap penduduk bumi boleh melihat pohon itu. and esok nya aku kembalikan bible itu pada F.


A pula, dah kahwin, mother of 2 gegirl. anak comel2 nawww... tp rasanya A ni kurang religious🤣 haha.. masa we all form 4 or 5  , dia pernah bersin and sebut Alhamdulillah hahaha🤣🤣. all around her was muslims. sebab tu dia biasa sebut. and my friend piah kata


"anne, masuklah kau Islam"


anne senyum ja, dia tak marah macam E🤣



tapi aku berdoa, semoga Allah swt memberi taufik dan hidayah Nya kepada kawan2 non Muslim ku. 


bila throwback memori pada masa itu rasa rawan ja hati ni, aku sayang dorang kot! dalam syurga nanti boleh jadi jiran, berjumpa balik and lepak2 mengenang memori masa kt dunia dulu. Ya Allah😭


tbh, jauh disudut hati, even sekecil zarah, aku sayang dorang😞... tapi Hidayah itu milik Allah swt.


tapi dengan kaedah ini, aku akan share setiap ayat Al Quran, Hadis2 Nabi saw, apa shj ttg Islam, aku share kat newsfeed fb, sbb aku friend dengan dorang. manalah tahu hati mereka terbuka, Allah swt bagi hidayah masa tu, insyaAllah , Aamin, semoga Allah swt kabulkan doa2 ku.


tapi aku tak add Anne lagi.



                                      🙄




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://uyscuti1997-17.blogspot.com/2019/08/dakwah-is-cinta-to-si-kafir.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jokowi Silaturahmi Dengan Pemenang Festival Gapura Cinta Negeri

Jokowi Silaturahmi Dengan Pemenang Festival Gapura Cinta Negeri

papar berkaitan - pada 2/9/2019 - jumlah : 29 hits
Jokowi menyebut Festival itu merupakan wujud pemerintah yang mengapresiasi masyarakat karena telah merayakan hari kemerdekaan ke 74 Indonesia
Kord Lagu Bumiputra Rockers Ku Tanggung Cinta Dusta Yg Membara

Kord Lagu Bumiputra Rockers Ku Tanggung Cinta Dusta Yg Membara

papar berkaitan - pada 2/9/2019 - jumlah : 68 hits
Bumiputra Rockers Ku Tanggung Cinta Dusta Yg Membara Chord Lirik Lagu Am EKu Hamparkan Sebuah Rindu F EDari Pesona Cinta Sejati Am Dm GTidak Terhapus Di Lautan HempeduF E AmWalau Berbekal Setitis MaduAm ETelah Ku Saring Kesangsian F EYang D...
Maryam Cinta Hati Fizo Sentiasa Doakan Maryam Dapat Bawanya Mawar Ke Syurga

Maryam Cinta Hati Fizo Sentiasa Doakan Maryam Dapat Bawanya Mawar Ke Syurga

papar berkaitan - pada 2/9/2019 - jumlah : 36 hits
Baru saja pulang dari menunaikan ibadah haji Fizo Omar memberitahu ianya pengalaman yang memberikan seribu satu makna kepada dirinya dan kehidupannya kini lebih tenang Berkongsikan doanya ketika di Tanah Suci dia meminta agar diberikan keba...
Lin Dan Menang Apa Gua Dapat Lee Chong Wei Sebar Cinta Buat Malaysia

Lin Dan Menang Apa Gua Dapat Lee Chong Wei Sebar Cinta Buat Malaysia

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 31 hits
Hari ini genap 62 tahun negara kita Malaysia menyambut kemerdekaan Kehidupan yang harmoni dengan pelbagai agama dan bangsa masih lagi dikekalkan walaupun berpuluh tahun hidup dibawah satu bumbung Namun begitu sejak kebelakangan ini ada saha...
Cinta Dabel

Cinta Dabel

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 85 hits
Cinta dabel Haaaaaaaaa Hoooooooo HaaaaaaaaaaaaaaaaaCinta ka tapeudabelAbang dek jinoe kasebelHate lon tapeulukaRap payah ek tiyang towerHaaaaaaaaaaaaaaaaaHaaaaaaaaaaaaaaaaaNgeun abang han levelYang laen sang na powerTamita yang kayaBek aban...
Embah Jid Pertaruhkan Lagu Irama Malaysia Joget Kuasa Cinta

Embah Jid Pertaruhkan Lagu Irama Malaysia Joget Kuasa Cinta

papar berkaitan - pada 3/9/2019 - jumlah : 109 hits
Embah Jid Pertaruhkan Lagu Irama Malaysia Joget Kuasa Cinta Assalamualaikum dan salam sayang Sedikit kekecewaan bila ciktom lihat anak
Novel Online Cinta Belum Tamat Tempoh Bab 1 Hingga Bab 12

Novel Online Cinta Belum Tamat Tempoh Bab 1 Hingga Bab 12

papar berkaitan - pada 3/9/2019 - jumlah : 263 hits
Novel Online Cinta Belum Tamat Tempoh Bab 1 Hingga Bab 12Nantikan Drama Adaptasi Novel Cinta Belum Tamat Tempoh yang akan bersiaran menerusi Slot MegaDrama Astro Ria Drama Cinta Belum Tamat Tempoh ini nanti akan menampilkan gandingan pelako...
Trowback 2010 Inilah Cinta By Akim

Trowback 2010 Inilah Cinta By Akim

papar berkaitan - pada 6/9/2019 - jumlah : 79 hits
Terpegun ku melihat kamu Bergetar hatiku memandang mu Dan terus datang mencuba Adakah khayalku menjadi nyata Oh resah hati gelisah Ku takut tak diterima Rupanya kau juga sama Seperti aku merasa cinta Chorus Mungkin inikah yang dinamakan cin...
Ditolak Dicakar Dan Ditampar Bekas Isteri Dedah Perangai Sebenar Da I Farhan

Saya Mula Tidak Keruan Terpancar Jelas Wajah Ustaz Farhan Erin

Kongsi Gelap Gelaran Datuk Dan Duit Sumbangannya Kepada Parti Ph

Src Rarely Asked Najib For Advice Only Did So On 2 Occasions

Anak Lahir Cacat Sama Seperti Anjing Yang Dibunuh

Doa Yang Boleh Diamalkan Untuk Rumahtangga Bahagia

Demi Moore Pernah Dijual Dengan Harga Rm2000 Dan Dijadikan Hamba Seks

Telefon Pintar Vivo S1 Pro Dijual Dengan Harga Rm1 199 Di Malaysia



6 Fakta Tentang Tidur Berjalan Sleepwalking

Zon Biru Tempat Paling Sihat dan Ramai Penduduk Berumur 100 Tahun

Tradisi Unik Nelayan Berkuda di Oostduinkerke Belgium

Kisah Empayar Fesyen Gergasi Yang Hampir Bankrap Forever 21

Bahaya Simbol Peace Penggodam Boleh Curi Cap Jari Anda


Kenapa Pilih Iphone

Cara Penyimpanan Halia Agar Tahan Lama

Bayi Hampir Maut Digoncang Bapa Alasan Kerana Tak Cukup Jantan

Siapa Kata Lauk Pantang Tak Best Set Menu Pantang Ibu Ni Semua Sedap Belaka

Bukan Diganggu Teman Mahasiswa Ini Nggak Jadi Nugas Karena Diajak Dosen Mabar Mantap Pak

Ph A Victim Of Its Own Success