Cara Suburkan Pokok Kantan Secara Alami Dan Hasilkan Bunga Kantan Organik


Bagaimanakah cara untuk menyuburkan pokok kantan secara alami dan akhirnya dapat menghasilkan pokok kantan dan bunga kantan organik ?

Mudah sahaja caranya :
1. Buat batas timbun dengan penghadang / dinding ( sila google "batas timbun" aka "raised bed" kalau anda tidak pasti ).

2. Isi batas timbun separuh penuh dengan tanah dan separuh lagi sisa kebun. Sisa kebun terdiri dari bahan2 seperti rumput rumpai, daun2, ranting2 tumbuhan, batang2 tumbuhan dan seumpamanya. Sisa2 ini perlu dipotong kecil untuk mempercepatkan proses penguraian / pereputan. Gunakan sahaja apa yang ada disekitaran rumah termasuk daun2 hijau, cuma kalau menggunakan daun2 hijau, masa lebih lama diperlukan untuk daun2 tersebut kering dahulu ( satu proses tambahan diperlukan).

3. "Trick" nya disini ialah menggunakan bahan2 yang sama dengan pokok yang kita nak suburkan, contoh : kalau nak suburkan pokok kantan, lebihkan sisa kebun dari pokok kantan. Begitu juga kalau nak suburkan pokok pisang, gunakan lebih sisa pokok pisang.

Logiknya disini ialah, contoh : pokok kantan, bila membesar akan menggunakan segala nutrien yang ada di tanah sekitarannya yang mampu dicapai oleh sistem pengakarannya.

Nutrien2 ini akan diproses ( fotosintesis ) untuk menghasilkan makanan, gas dan sebagainya kepada pokok untuk membesar. Sebahagian dari nutrien tersebut akan tersimpan samada dalam akar, batang, daun dan sebagainya.

Bila pokok kantan mati, bahagian2nya seperti batang, daun dan sebagainya akan perlahan2 mereput dan membebaskan kembali nutrien2 yang tersimpan ke tanah dengan bantuan mikroorganisma tanah. Nutrien yang dibebaskan akan digunakan kembali oleh generasi pokok kantan seterusnya.

Kitaran ini akan berterusan selagimana kita meneruskan aktiviti2 penambahan sisa kebun tersebut.

Kata kunci / keyword disini ialah "kitar semula" atau "recycle".

4. Untuk siraman pula seminggu sekali boleh gunakan air basuhan beras, air basuhan ikan, sisa cecair dapur, plant booster dan sebagainya.

5. Jangan gunakan baja kimia, cuma bila gunakan bahan2 organik sebagai baja, ianya akan mengambil masa tetapi bajanya akan kekal lama apatah lagi jika bahan2 organik tersebut sentiasa di tambah dari masa ke semasa.

6. Begitulah antara cara yang boleh digunakan ( pasti ada cara lain juga ) untuk menghasilkan pokok kantan dan bunga kantan organik.

Video dibawah menerangkan secara ringkas tentang proses di atas.


Semoga bermanfaat.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://jomtanamsayur.blogspot.com/2019/08/cara-suburkan-pokok-kantan-secara-alami.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tunas Bunga Dan Tunas Anak Pokok Kantan

Tunas Bunga Dan Tunas Anak Pokok Kantan

papar berkaitan - pada 25/8/2019 - jumlah : 76 hits
Apakah perbezaan antara tunas yang akan menjadi bunga kantan dengan tunas yang akan menjadi anak pokok kantan 4 gambar dibawah ialah tunas bunga kantan4 gambar dibawah pula ialah tunas anak pokokAntara perbezaan yang boleh dikenalpasti iala...
Antara Jenis Pokok Bunga Orkid Popular Di Malaysia

Antara Jenis Pokok Bunga Orkid Popular Di Malaysia

papar berkaitan - pada 27/8/2019 - jumlah : 95 hits
Orkid Dendrobium Dendrobium merupakan orkid yang kebanyakannya dari jenis epiphytic iaitu menumpang pada tumbuhan lain ataupun lithophytic iaitu tumbuhan yang hidup pada batu batuan Baca Nama Dendrobium diambil dari bahasa Greek kuno yang m...
Cara Menarik Pembaca Ke Blog Hasilkan Trafik Tinggi

Cara Menarik Pembaca Ke Blog Hasilkan Trafik Tinggi

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 86 hits
Kebanyakkan kenalan dan rakan online yang saya ada adalah merupakan penulis blog dan juga usahawan samada secara part time atau full time Mereka sering singgah dan baca blog saya kerana di awal penerbitan blog ini saya banyak berkongsi tips...
Cara Hapus Pokok Semalu

Cara Hapus Pokok Semalu

papar berkaitan - pada 26/8/2019 - jumlah : 89 hits
Pokok semalu adalah tumbuhan merayap semusim yang ering menarik minat Nama lain semalu ialah kembang gajah malu malu memalu rumput rimau dan duri keman Pokok semalu dianggap sebagai rumpai kerana durinya yang tajam amat mengganggu Duri sema...
Cantiknya Bunga Kantan

Cantiknya Bunga Kantan

papar berkaitan - pada 9/8/2019 - jumlah : 54 hits
Kebanyakan daripada kita pernah melihat dan makan bunga kantan Bunga kantan banyak digunakan dalam masakan seperti kuah laksa pinang dan ulam Bunga kantan yang digunakan untuk masakan dan ulam adalah yang muda Bunga kantan itu belum kembang...
Cara Tepat Jaga Kesehatan Tubuh Di Tengah Ancaman Polusi Udara

Cara Tepat Jaga Kesehatan Tubuh Di Tengah Ancaman Polusi Udara

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 33 hits
Tentunya kalau pola hidup sehat itu harus multi aspek Kita harus menjalankan seperti saran dari Kementerian Kesehatan seperti Gerakan Masyarakat Hidup Sehat kata dokter spesialis paru Agus Dwi Susanto dalam konferensi pers di kantor Perhimp...
5 Langkah Mudah Buat Buih Sabun Belon Gelembung Gergasi Cara Mudah Dan Jimat

5 Langkah Mudah Buat Buih Sabun Belon Gelembung Gergasi Cara Mudah Dan Jimat

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 134 hits
Tercari cari mainan apalagi nak dibagi buat hiburan anak anak selain dariapada smartphone mungkin ini yang anda cari Setiap kali ke bawa anak anak ke taman rekreasi pasti aktiviti main buih sabun gergasi menjadi pilihan Mesti kopek poket ab...
4 Cara Redakan Demam Batuk Kahak Dan Selesema Anak Dengan Lemon

4 Cara Redakan Demam Batuk Kahak Dan Selesema Anak Dengan Lemon

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 111 hits
4 Cara Redakan Demam Batuk Kahak dan Selesema Anak Dengan Lemon Lemon adalah natural remedy yang tak ramai orang tahu Orang ingat lemon untuk kuruskan badan je Tapi sebenarnya Allah jadikan lemon sebagai penawar dan anti bakteria yang bagus...
Adakah Ltte Begitu Istimewa Untuk Orang Ini

Sajat Ditawar Berlakon Sekuel Kl Gangster

Sebab Tergoda Wanpaku Sandwich Jom Tengok Resepinya

Kesiannya Tengok Anak Selsema Nak Tau Camne Nak Settle Kan Benda Ni

Ph Belum Gila Untuk Terima Umno Pas

Senarai Khasiat Madu Lebah Kelulut Yang Patut Kita Tahu

4 Janji Allah Dalam Al Quran

Amalkan Surah Yusof Ini Kalau Nak Wajah Nampak Cantik



Biodata Mugen Rao Juara Program Realiti TV India Bigg Boss

Info Penuh Anugerah Skrin 2019 ASK2019

Kisah Pahlawan Yang Dipotong Kedua Tangan Dan Kembali Membalas Dendam

Kisah Sebenar Jin Dari Gua Hira Yang Tular Era 90an Dulu

Sumpahan The Omen 1976 Yang Dianggap Sebagai Filem Paling Berhantu


Top 2019 Keputusan Peringkat Kedua

Kerajaan Jin Bukit Bauk Ditahan

Penaklukan Syaitan

Pukui Ulaq Yang Sudah Mati

Water Based Moisturizer Pelembap Muka Yang Terbaik Untuk Kulit Kombinasi

Kelebihan Duduk Di Asrama Bagi Anak Anak Lelaki