Bumi Sebenarnya Bukan Sfera Ketahui 10 Fakta Menarik Tentang Bumi


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Bumi Sebenarnya Bukan Sfera? | Ketahui 10 Fakta Menarik Tentang Bumi  | Astronomi atau ilmu falak merupakan satu cabang sains mengkaji dan mencerap objek-objek di angkasa seperti matahari, bulan, bintang, planet, komet, galaksi, habuk-habuk angkasa lepas, gas, asteroid, objek-objek yang bukan berasal dari bumi dan juga fenomena-fenomena yang berlaku di angkasa lepas.
Aku sebenarnya dari dulu lagi meminati ilmu falak atau astronomi ini. Kalau dilihat sewaktu zaman persekolahan dahulu, tajuk berkenaan astronomi ini hanya sedikit sahaja disentuh. Selepas itu, tiada lagi dan aku pun mula belajar tentang perkara lain. Walaupun begitu, minat terhadap bidang astronomi ini masih wujud. Banyak video berkenaan angkasa dan juga astronomi aku tonton di Youtube seperti Astrum, Vsauce, Veritasium dan pelbagai lagi

Disebabkan itu, aku bercadang untuk berkongsi artikel tentang bidang astronomi ini. Untuk permulaan, aku akan kongsikan tentang Bumi. Bumi merupakan planet ke-3 dari Matahari dan merupakan rumah atau tempat tinggal bagi jutaan spesies termasuklah manusia. Mengikut kajian, Bumi terbentuk kira-kira 4.54 bilion tahun yang lalu dan jarak antara Bumi dan Matahari secara purata adalah 149.6 juta kilometer. Baiklah tanpa melengahkan masa, mari kita lihat 10 Fakta Menarik Tentang Bumi

#1 Bumi Satu-Satunya Planet yang Diketahui Mempunyai Kehidupan

Sebenarnya kita telah menemui bukti tentang kewujudan air dan molekul organik di planet Marikh dan juga bahan untuk asas kepada kehidupan (amino acids & nucleotide bases) di bulan planet Zuhal (Saturn), Titan. Selain itu, saintis juga turut memperkatakan tentang potensi kewujudan hidupan dibawah kerak berais di bulan planet Musytari (Jupiter), Europa dan bulan planet Zuhal (Saturn), Titan. Tetapi sehingga kini Bumi sahajalah planet yang mempunyai hidupan. 
Sekiranya wujud hidupan pada planet lain, sainstis sekarang menjalankan eksperimen untuk menemuinya. Sebagai contoh, NASA telah melancarkan satu program Nexus for Exoplanet System Science (NExSS) yang akan menggunakan data yang dihantar oleh telescope Kepler untuk tanda-tanda hidupan pada planet-planet lain

Teleskop radio bersaiz besar pada waktu ini mampu mengesan bintang yang jauh, mendengar isyarat mungkin dari hidupan pintar daripada ruangan angkasa yang luas. Teleskop terbaru seperti James Webb Telescope milik NASA, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) dan misi Darwin daripada European Space Agency (ESA) mungkin juga berpeluang untuk menemui kewujudan hidupan pada dunia lain. Tapi sehingga kini, Bumi masih menjadi satu-satunya lokasi yang diketahu mempunyai hidupan. 
#2 Medan Magnet Bumi Tercipta Disebabkan Teras Bumi Yang Dipenuhi dengan Besi Cair
Kredit : Research Outreach
Bumi sebenarnya adalah seperti sebuah magnet yang besar dan bersaiz mega, dengan kutub dibahagian atas dan bawah berdekatan dengan kutub geografik. (Kutub Magnet dan Kutub Geografik adalah tidak sama.) Medan magnet yang dihasilkan bumi menjangkau sehingga beberapa ribu kilometer keluar daripada permukaan bumi dan menghasilkan ruang yang dikenali sebagai magnetosphere.  Saintis berpendapat medan magnet ini terhasil oleh teras luar Bumi dimana haba menghasilkan gerakan perolakan (convection motions) bahan pengalir (conducting materials) dan menghasilkan arus elektrik. 
Magnetosphere ini sebenarnya ada fungsinya! Tanpanya, zarah daripada angin suria Matahari (solar wind) akan menghentam Bumi secara terus dan sekaligus mendedahkan permukaan bumi pada jumlah radiasi.  Magnetosphere inilah berfungsi untuk mengalirkan zarah-zarah angin suria ini kebahagian lain dan melindungi Bumi daripada masalah yang tidak diingini. Saintis berpendapat tentang planet Marikh yang mempunyai atmosfera yang nipis disebabkan mempunyai magnetosfera yang lemah berbanding Bumi yang menyebabkan atmosfera planet itu dimusnahkan secara perlahan-lahan oleh angin suria. 
BACA JUGA : Mustafa Kemal Atartuk Disanjung Sebagai Hero di Turki! Ini Adalah Sebabnya!
#3 70% Permukaan Bumi adalah Air
Kredit : The Atlantic
Ketika angkawasan pertama kali ke ruang angkasa, mereka melihat ke arah Bumi dengan mata kasar untuk pertama kali. Berdasarkan penglihatan mereka, Bumi terus diberi gelaran "Blue Planet" (Planet Biru) dan ianya bukanlah satu perkara yang mengejutkan kerana 70% daripada permukaan bumi adalah lautan manakala selebihnya adalah daratan yang  berada di atas permukaan laut. 
#4 Majoriti Komposisi Bumi adalah Besi, Oksigen dan Silikon
Kredit : 9News

Sekiranya anda boleh memisahkan Bumi kepada bahagian jenis bahan-bahan, anda akan mendapat 32.1 % Besi, 30.1% Oksigen, 15.1% Silicon dan 13.9% Magnesium. Ya, majoriti besi ini adalah sebenarnya terletak pada teras Bumi. Sekiranya anda boleh ke teras Bumi dan membuat kaji selidik pada teras tersebut, 88% daripadanya adalah Besi manakala jika anda kaji selidik pada kerak Bumi pula, anda dapat lihat 47% daripadanya adalah oksigen. 
#5 Plat Tektonik Jadikan Planet Selesa Didiami
Kredit : Cosmosmagazine
Bumi merupakan satu-satunya planet di dalam Sistem Suria yang mempunyai plat tektonik. Secara asasnya, bahagian luar kerak bumi dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian yang dikenali sebagai plat tektonik. Plat tektonik ini yang berada di atas magma dibahagian dalam Bumi bergerak ke arah masing-masing. Apabila dua plat bertembung, satu plat akan ke arah bawah dan dibahagian yang terpisah akan menghasilkan kerak Bumi yang baru.
Proses pergerakan plat tektonik ini sangat penting untuk beberapa perkara. Bukan sahaja ia menyebabkan beberapa aktiviti geologi seperti gempa bumi, letusan gunung berapi, kejadian gunung dan lurah di dalah lautan, tetapi ia juga penting untuk kitaran karbon. Apabila tumbuhan mikroskopik di lautan mati, ia jatuh ke bahagian lantai laut. Dalam jangka masa yang panjang, sisa-sisa hidupan yang kaya dengan karbon ini dibawa ke bahagian dalam Bumi dan dikitar semula. Ini menyebabkan karbon dikeluarkan dari atmosfera dan memastikan kita tidak mengalami kesan rumah hijau seperti yang berlaku di planet Zuhrah (Venus). Tanpa plat tektonik ini, tidak akan ada cara untuk mengitar semula karbon dan Bumi akan menjadi sangat panas dan tidak boleh didiami. 
#6 Bumi Berbentuk Hampir Sfera
Kredit : Flat Earth.ws

Ramai orang yang menganggap bahawa planet Bumi adalah berbentuk sfera. Bahkan, dari abad ke 6 sebelum Masihi dan shingga era moden ini, anggapan ini disetujui semua pihak. Tetapi terima kasih kepada astronomi moden dan juga pengembaraan angkasa (space travel), saintis mula memahami bahawa Bumi sebenarnya berbentuk sfera rata (spheroid oblate).
Bentuk ini adalah hampir sama dengan sfera tetapi di bahagian kutur agak rata dan dibahagian tengahnya (equator)  membonjol.  Untuk Bumi, bonjolan dibahagian khatulistiwa adalah disebabkan oleh pusingan planet. Ia bermaksud pengukuran dari kutub utara ke kutub selatan adalah 43 Kilometer lebih kurang berbanding diameter Bumi sepanjang khatulistiwa. Sebagai contohnya, walaupun Gunung Everest merupakan gunung tertinggi di Bumi, tetapi Gunung Cimborazo di Ecuador merupakan titik terjauh daripada pusat Bumi. 
BACA JUGA : Mengapa Institusi Beraja di Malaysia Perlu Dikekalkan?

#7 Atmosfera Bumi adalah menjangkau sehingga 10,000 KM

Atmosfera bumi paling tebal adalah dalam jarak 50 kilometer dari permukaan tetapi sebenarnya atmosfera bumi mencapai sehingga sekitar 10,000 kilometer ke angkasa. Ianya terdiri daripada lima lapisan utama - Troposfera, Stratosfera, Mesosfera, Termosfera dan Eksosfera. Menurut sains, tekanan dan ketumpatan udara menurun apabila semakin tinggi ke atmosfera dan jauh daripada permukaan Bumi. 
Sebahagian besar atmosfera Bumi terletak berdekatan dengan Bumi itu sendiri. Malah, 75% atmosfera Bumi terletak didalam ruangan 11 kilometer daripada permukaan planet. Walaubagaimanapun, di bahagian lapisan paling luar, Exosfera adalah yang terbesar, terletak di bahagian atasa termosfera pada ketinggian kira-kira 700 kilometer di atas permukaan laut sehingga sekitar 10,000 kilometer. Lapisan Exosfera bergabung dengan ruangan angkasa luar di mana tiada sebarang atmosfera. 
Eksosfera majoritinya terdiri daripada bahan berketumpatan rendah seperti hidrogen, helium dan beberapa molekul seperti nitrogen, oksigen dan karbon dioksida. Atom dan molekul adalah berjauhan antara satu sama lain dan ia tidak lagi berkelakuan seperti gas dan zarah-zarah tersebut boleh terus lepas ke kawasan angkasa.  
#8 Bumi mempunyai 1 Bulan dan 2 Satelit Co-Orbital
Orbit Crutithne dan Bumi mengelilingi Matahari dari September 2007 sehingga Oktober 2008 [ Kredit : Wikipedia ] 
Seperti mana yang diketahui , Bumi hanya mempunyai satu bulan. Banyak kajian dan misi telah dilakukan tentang Bulan dan banyak artikel telah ditulis tentangnya. Tapi tahukah anda terdapat dua asteroid tambahan yang terkunci pada co-orbital orbit Bumi? Dua asteroid ini dikenali dengan nama 3753 Cruithne dan 2002 AA29 yang merupakan sebahagian daripada gugusan asteroid yang dikenali sebagai Near-Earth Objects (NEOs). 
Asteroid yang dikenali sebagai 3753 Cruithne ini adalan sebesar 5 kilometer ukurannya dan kadangkala dikenali sebagai "Bulan Kedua Bumi". Ia sebenarnya tidak mengorbit Bumi tetapi mempunyai orbit yang sama seperti Bumi. Ia juga mempunyai orbit yang kelihatan seperti mengikut orbit Bumi tetapi sebenarnya ia mengikut orbitnya sendiri mengelilingi Matahari. 
Manakala 2002 AA29 hanya sebesar 60 meter sahaja dan orbitnya adalah "horshoe orbit" di sekitar Bumi dan bergerak rapat ke arah planet setiap 95 tahun. Di dalam jangka masa 600 tahun, ia akan kelihatan mengelilingi Bumi dalam orbit "quassi-satellite". Sainstis berpendapat bahawa ia mungkin lokai yang sesuai untuk misi pengembaraan angkasa. 
#9 Bumi Tidak Berputar Selama 24 Jam Pada Paksi
Kredit : Sureshemre
Ia sebenarnya mengambil masa 23 jam, 56 minit dan 4 saat untuk Bumi melengkapkan putaran pada paksinya, yang mana ahli astronomi menggelarnya sebagai Sidereal Day.  Tetapi adakah bermaksud setiap hari kita sebenarnya 4 minit kurang? Anda mungkin berfikir bahawa masa  yang kurang ini akan ditambah, hari demi hari dan pada beberapa bulan, siang sepatutnya menjadi malam dan malam sepatutnya menjadi siang. 
Tetapi anda perlu ingat bahawa Bumi mengelilingi Matahari. Setiap hari, Matahari bergerak berbanding bintang sekitar 1°- iaitu sekitar saiz Bulan di langit. Oleh itu, sekiranya anda menambah gerakan Matahari yang kita lihat keraba Bumi mengelilinginya, juga putaran Bumi pada paksi, kita akan mendapat 24 jam. 
Ini dikenali sebagai Solar Day, yang mana  berbeza dengan Sidereal Day, jumlah yang diambil untuk Matahari kembali ke lokasi yang sama di langit. Perbezaan antara keduanya adalah berapa lamakah diambil untuk bintang muncul di lokasi yang sama di langit dan juga berapa lama masa diambil untuk Matahari terbit dan terbenam sekali. 
#10 Setahun di Bumi bukanlah 365 Hari

Ia sebenarnya adalah 365.2564 hari. Lebihan 0.2564 hari inilah yang menyebabkan terjadinya Tahun Lompat bagi setiap 4 tahun. Disebabkan itulah setiap 4 tahun, setiap bulan Februari mempunyai satu hari lebih. Pengecualian untuk peratuan Tahun Lompat ini adalah sekiranya tahun tersebut dapat dibahagian dengan 100 (1900,2100, dll), melainkan ia dapat dibahagikan dengan 400 (1600,2000, etc). Sebagai contoh tahun 2000 adalah Tahun Lompat tetapi tahun 1900 adalah bukan. 
KREDIT : Universe Today
Bagaimana? Menarik tak fakta yang dikongsikan ini? Bumi sememangnya merupakan satu lokasi yang cukup sesuai dan mempunyai pelbagai perkara yang masih belum kita ketahui lagi. Saintis sentiasa membuat kajian dan menemui pelbagai perakra baru tentang Bumi setiap masa. Kita sebagai penghuninya pula perlulah menjaga Bumi agar dapat dihuni untuk beberapa generasi akan datang

[* Ada istilah-istilah yang mungkin ditafsir secara terus daripada English ]
SEKIAN

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.aerill.com/2021/06/bumi-sebenarnya-bukan-sfera-ketahui-10.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sosok Adik Curi Perhatian Saat Maudy Ayunda Wisuda Ini Fakta Menarik Seputar Amanda Khairunnisa

Sosok Adik Curi Perhatian Saat Maudy Ayunda Wisuda Ini Fakta Menarik Seputar Amanda Khairunnisa

papar berkaitan - pada 15/6/2021 - jumlah : 127 hits
Ternyata Amanda juga multitalenta dan berprestasi seperti sang kakak lo Sibling goals banget
Cek Fakta Tidak Benar Alyssa Carson Manusia Pertama Di Mars Dan Tak Kembali Ke Bumi

Cek Fakta Tidak Benar Alyssa Carson Manusia Pertama Di Mars Dan Tak Kembali Ke Bumi

papar berkaitan - pada 11/6/2021 - jumlah : 62 hits
Faktanya Carson hanya memiliki ambisi yang kuat untuk menjadi orang pertama di Mars namun dia belum dipilih untuk misi ke Mars
Kaum Perempuan Wajib Baca Ni Tentang Darah Haid Isithadah Wiladah Dan Nifas

Kaum Perempuan Wajib Baca Ni Tentang Darah Haid Isithadah Wiladah Dan Nifas

papar berkaitan - pada 15/6/2021 - jumlah : 72 hits
KAUM PEREMPUAN WAJIB BACA NI TENTANG DARAH HAID ISTIHADAH WILADAH DAN NIFAS Sebagai wanita biasanya mereka akan mengalami beberapa keadaan yang melibatkan keluarnya darah dari bahagian faraj Namun ada 4 kategori darah yang wajib diketahui s...
Tentang Ulang Tahun

Tentang Ulang Tahun

papar berkaitan - pada 15/6/2021 - jumlah : 92 hits
Hari di mana kita ulang tahun merupakan tanggal yang sangat penting untuk diri kita Karena dengan mengetahui tanggal ulang tahun kita kita dapat mengetahui berapa umur kita Umur ini sebenarnya sangat berpengaruh dalam pengurusan berkas pent...
Faq Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Kit Uji Sendiri Covid 19

Faq Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Kit Uji Sendiri Covid 19

papar berkaitan - pada 14/6/2021 - jumlah : 86 hits
SINGAPURA Mulai Rabu orang ramai boleh membeli kit ujian pantas antigen COVID 19 dari farmasi farmasi tempatan Kit itu berupaya mengesan sejenis zat dalam sampel pengguna yang dijangkiti COVID 19 dan biasanya paling berkesan bagi mere
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Skim Hoc

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Skim Hoc

papar berkaitan - pada 12/6/2021 - jumlah : 59 hits
Salah satu perkara penting bila anda mula nak beli rumah adalah mencari ilmu dan tahu macam mana nak beli rumah Ini sangat penting sebab Tok tak nak anda tersalah beli dan menyesal di kemudian hari Kebiasaannya untuk dua rumah pertama anda ...
Lirik Tentang Dirimu Raisa

Lirik Tentang Dirimu Raisa

papar berkaitan - pada 12/6/2021 - jumlah : 142 hits
Entah berapa lama waktu yang telah kuhabiskanPahami caramuSetiap detil tentangmuKini kita seolah kembali saling tak mengenalUntuk apa kiniSemua yang kutahuTentang dirimuSemua kisahmuTentang
Pertanyaan Dan Jawaban Budgeting Tentang Anggaran

Pertanyaan Dan Jawaban Budgeting Tentang Anggaran

papar berkaitan - pada 12/6/2021 - jumlah : 107 hits
1 Jelaskan perbedaan antara anggaran statis dan anggaran fleksibel Mengapa anggaran fleksibel lebih baik dari pada anggaran statis dalam hal pelaporan kinerja Jawab Anggaran Statis adalah anggaran yang dibuat berdasarkan tingkat aktivitas y...
Kini Giliran Hafiz Mahamad Pula Tampil Buka Cerita Isu Uel Sekali Hafiz Mahamad Dedah Sesuatu Tentang Mereka

Check Baki Loan Peribadi

Sumbangan Ustaz Ebit Lew Berjaya Masuk Ke Gaza Nadir

Kenapa Mereka Semakin Berani

Berhemah Dalam Menegur

Rm715 000 Raised For Syed Saddiq S Bail In 24 Hours

Lirik Teman Celine Nadya

Lirik Kenangan Terindah Setia Band



10 Penaja Terbesar F1 Dalam Tempoh Sedekad Lalu

5 Ikon Penggerak Kebajikan Paling Terkenal di Malaysia

Serangga Ini Miliki Teknik Mempertahankan Diri Yang Sangat Menyeramkan

Kisah Seluruh Semenanjung Malaysia Terputus Bekalan Elektrik 1996

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Mata Ketiga TV3


Lirik Kulepas Dengan Cinta Andika Mahesa

Kalau Lapar Masaklah

Amanah Man Backs Syed Saddiq Lashes Out At Pas Youth Chief

Most Workers In Sanitation Sector Not Vaccinated Yet Says Mtuc

Saturday Jokes 65

Restoran Kini Boleh Beroperasi Sehingga 10 Malam