Antara Jenis Dan Punca Kerosakan Mesin Basuh Automatik


Jenis Dan Punca Kerosakan Mesin Basuh Automatik | Mesin basuh adalah satu perkakas elektrik yang sangat penting! Tapi sayangnya mesin basuh automatik ini boleh menjadi rosak secara tiba-tiba. Antara jenis kerosakan mesin basuh automatik yang sering di hadapi adalah seperti mesin basuk tak boleh on, mesin basuh automatik asyik keluar air, mesin basuh air tak masuk, mesin basuh auto tidak spin atau mesin basuh auto tak boleh pusing, mesin basuh bergegar ketika spin dan lain-lain lagi.


Memang stress kan bila mesin basuh rosak! Makin geram jika kebetulan waktu itu sedang musim hujan. Oh tidakkkk...... Tapi, tertanya-tanyalah juga, apakah punca mesin basuh automatik rosak? 

Sebenarnya, mesin basuh automatik yang rosak ni bukan sesuatu yang luar biasa pun. Menang ramai yang mengalami masalah dan ada juga kadangkala masalah itu tidaklah seserius mana cuma apa nak buat, pengetahuan bab mesin basuh rosak ni kurang. Lagipun mana berani nak menggodek itu ini sendiri. 

Di sini disenaraikan beberapa punca masalah yang berlaku berserta dengan cara penyelesaian yang boleh dilakukan, jika berani untuk buat sendirilah!

Air Tidak Mahu Keluar
Ini disebabkan oleh paip pembuangan air sudah tersumbat, biasanya akibat kotoran yang melekat di situ atau termasuk duit syiling. Caranya, periksa getah yang berdekatan dengan pangkal paip saluran air keluar, keluarkan kotoran atau duit syiling yang melekat di situ.
Air Tidak Mahu MasukHidupkan mesin basuh dan periksa Volt AC menggunakan multi meter pada pam air yang mana untuk level yang biasa adalah 230 Volt. Jika ada, pam air harus diganti baru.
Air Keluar Secara Perlahan-lahanIni disebabkan oleh paip pembuangan air sudah tersumbat, ini juga disebabkan oleh kotoran atau duit syiling.
Air Masuk Perlahan-lahanAnda hanya perlu menukar pam airnya sahaja, ini kerana ianya juga sudah tersumbat.


Tidak Boleh Menjalankan Operasi MembasuhSelalunya terdapat beberapa sebab  kenapa tidak boleh membasuh antaranya:
a) Alarm berbunyi ketika hendak membasuh. Ini selalunya disebabkan oleh kerosakan pada suis pintu atau magnet pada pintu sudah hilang.
b) Getah pengikat pada motor, kalau anda lihat getahnya sudah terlalu longgar.  Sebaik-baiknya tukar getah baru ataupun piring bahagian dalam sudah longgar. Kekerapan membasuh akan menyebabkan piring menjadi haus atau batang besi sudah patah. Ini kerana beban pakaian terlalu banyak.
c) Paras air tidak berfungsi dengan baik untuk menyukat air, ini disebabkan getah sudah bocor.Jadi ia menyebabkan mesin basuh tidak boleh membasuh. Getah ini selalunya terletak di bahagian atas belakang mesin basuh, ciri-cirinya terdapat dua atau tiga wayar dan terdapat saluran getah yang menuju ke tamble mesin basuh bahagian bawah.
Tidak Boleh Mengeringkan PakaianLihat bahagian bawah berhampiran dengan paip air yang mula-mula keluar, di situ terdapat selenoid yang berfungsi untuk menarik getah supaya air dapat keluar. Cuba hidupkan mesin basuh dan cuba spin, lihat adakah selenoid tersebut menarik getah? Jika tidak, periksa voltannya dan ia mesti pada 220v. Tukarkan selenoid jika tiada bacaan meter ditemui. Selenoid tu rupanya macam ni ha…
Sewaktu anda menekan butang spin, alarm- nya berbunyi, ini adalah masalah pada magnet pintu atau suis pintu bukannya selenoid.
Bunyi Bising Sewaktu PengeringanIni berpunca dari  bearing pada gearbox, selalunya lebih mudah anda tukarkan satu set tamble. Ini kerana untuk membuka komponen ini adalah terlalu rumit dan memerlukan banyak masa.
Basuhan Tidak Bersih Atau Kurang Kuat Daya PusinganCuba periksa getah pada motor yang berkemungkinan sudah longgar. Jika ianya sudah longgar, tukar dengan yang baru. Ataupun piring bahagian dalam sudah longgar, cuba buka dan lihat gigi bahagian tengah tersebut. Adakah ianya sudah haus?




CARA REPAIR MESIN BASUH SENDIRI DENGAN MASALAH AIR SLOW - SELAMAT RM200

Sebelum ini melalui facebook ada seorang hamba Allah bernama Mazuan Lin telah mengongsikan cara beliau repair sendiri mesin basuh miliknya yang ada masalah air slow. So, kat sini daku kongsikan semula sebagai panduan bagi mereka yang ingin cuba-cuba betulkan masalah mesin basuh dengan masalah yang sama. 
Kata beliau : 
Tidak perlu lagi keluar duit untuk membaiki mesin basuh anda. ... Jadi, cara paling jimat untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan memperbaiki secara DIY. Tapi ... Nak share sikit pengalaman betulkan sendiri mesin basuh rosak. So far, jarang ada problem tapi kali ni ada problem air masuk slow sangat pulak. ...


AMARAN! JANGAN LUPA CABUT SOKET DAN TUTUP PILI AIR SEBELUM MULA!
1. Lepas cabut soket elektrik dan tutup pili air, baru buka hos air dekat belakang ni. Kalau tak nak mandi sambil kena karan lah2. Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambungan hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.3. Kadang-kadang air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Try cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu, pasang balik. Kekadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknanya inlet water valve dah rosak.4. Buka skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.5. Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap toshiba pun pakai valve yang sama.6. Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Check la dulu korang punya kot ada skru.7. Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.www.facebook.com/mazuan.lin8. Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja. Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.9. Hos air jangan lupa sambung pulak.10. Wallaa! Lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200.
Sumber : Bubblynotes www.facebook.com/mazuan.lin





Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.sishawa.com/2019/05/punca-mesin-basuh-rosak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hubungi Bomba Selepas Puas Ketawa Melihat Kepala Rakan Sangkut Dalam Mesin Basuh

Hubungi Bomba Selepas Puas Ketawa Melihat Kepala Rakan Sangkut Dalam Mesin Basuh

papar berkaitan - pada 18/5/2019 - jumlah : 210 hits
Hubungi Bomba Selepas Puas Ketawa Melihat Kepala Rakan Sangkut Dalam Mesin Basuh Hajat nak baiki mesin basuh semi auto yang rosak berakhir dengan kepala seorang lelaki tersangkut di dalam ruangan pengering pakaian Difahamkan mangsa cuba mel...
Ditinggalkan Dalam Mesin Basuh Hampir 4 Hari Bayi Yang Masih Bertali Pusat Ditemui Sihat Kelaparan

Ditinggalkan Dalam Mesin Basuh Hampir 4 Hari Bayi Yang Masih Bertali Pusat Ditemui Sihat Kelaparan

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 37 hits
Tangisan bayi di tengah malam mengganggu keheningan awal pagi di sebuah premis perniagaan Kejadian menyayat hati ini berlaku di Krabi Thailand Bagi seorang pemilik kedai dobi di Krabi sangkanya suara itu pastinya datang dari kediaman jiran ...
Punca Kegagalan Kerajaan Ph

Punca Kegagalan Kerajaan Ph

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 61 hits
Semalam laman blog nie menulis mengenai sebahagian kecil kerosakan yang di lakukan oleh kerajaan PH selama setahun mereka mengambil alih kuasa pemerintahan negara Persoalannya kenapa boleh jadi begitu Tidak semua dari menteri2 kabinet yang ...
Sebenarnya Puri Tak Boleh Terlalu Pekat Terlalu Cair Terlalu Pekat Punca Bayi Sembelit

Sebenarnya Puri Tak Boleh Terlalu Pekat Terlalu Cair Terlalu Pekat Punca Bayi Sembelit

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 34 hits
Memang teruja bila nak memberi si kecil makan Macam macam resipi mama buatkan untuk si kecil agar si kecil mendapat nutrisi yang sebenar Anak pun sangat teruja bila tibanya waktu makan Baca Selanjutnya Namun pasti ramai mama mama yang mempu...
Anwar Bukan Punca Budaya Kafir Mengkafir Abim

Anwar Bukan Punca Budaya Kafir Mengkafir Abim

papar berkaitan - pada 13/5/2019 - jumlah : 71 hits
Angkatan Belia Islam Malaysia menggesa presiden PAS menarik balik tuduhannya yang mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim punca maraknya budaya kafir mengkafir di Pantai Timur pada 80 an Menyifatkan tuduhan sekadar helah salahkan orang Yang diper...
Terlalu Aktif Stres Ds Shahida Dedah Punca Salah Satu Kembar Mungkin Gugur

Terlalu Aktif Stres Ds Shahida Dedah Punca Salah Satu Kembar Mungkin Gugur

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 36 hits
Terlalu aktif dan stres adalah antara sebab punca kandungan kembar Datin Sri Nurshahida diancam keguguran Semalam Datuk Sri Aliff Syukri berkongsi keadaan Datin Sri Nurshahida yang mengalami pendarahan Lebih memilukan kandungan tersebut mer...
Span Diarah Siasat Punca 3 Paip Utama Pecah Di Klang

Span Diarah Siasat Punca 3 Paip Utama Pecah Di Klang

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 35 hits
SPAN diarah siasat punca 3 paip utama pecah di Klang Dikemas kini 11 minit yang lalu Diterbitkan pada 7 May 2019 8 51PM
Punca Anak Menangis Dan Teknik 5m

Punca Anak Menangis Dan Teknik 5m

papar berkaitan - pada 8/5/2019 - jumlah : 66 hits
PUNCA ANAK MENANGIS DAN TEKNIK 5M Assalamualaikum Tangisan adalah sinonim dengan bayi kerana itu satu satunya cara mereka berkomunikasi dengan penjaganya Penjaga pula haruslah peka dengan keadaan tersebut jangan cepat stress dan panik CikMa...
Eksklusif Kisah Perkenalan Siti Kharina Dan Suspek Aliwajuwon Gilbertalowonle

Berkenalan Melalui Laman Sosial

Polis Dedah Suspek Utama Warga Nigeria Mempunyai Akses Rumah Sewa Siti Kharina

Tiada Siapa Boleh Pisahkan Kami Kecuali Pengasas Dnars Sempat Tinggalkan Pesanan Sebelum Dijemput Ilahi

Pembunuhan Siti Kharina Pernah Masuk Kondominium Dengan Warga Asing

Pekerja Pun Pelik Faziani Tiba Tiba Cakap Pasal Mati

Syed Saddiq Jangan Pandai Cakap Saja Tapi Tiada Tindakan

Baru Beli Telefon Bimbit Baru A K A Handphone



Ekspedisi Membawa Bongkah Ais Dari Artik Ke Titik Khatulistiwa Tanpa Peti Sejuk Pada 1959

Adamdidam Meninggal Dunia Neelofa Buka Mulut

Adakah Ikan Di Lautan Kencing Dalam Air

5 Permainan Video Yang Memaparkan Negara Kita Malaysia

Biodata Chef Selebriti Adamdidam Sepupu Pelakon Neelofa


Gadis Bijak Selalunya Single Kajian Buktikan Mereka Cari Pasangan Yang Setaraf

Urutan Spa Fish Di Sungai Moroli Kelah Sanctuary Ranau Sabah

Otak Seni Vs Otak Teknikal

Duit Syiling Emas Peringatan Tun M Special Edition

Video Staf Yapeim Diugut Jangan Sokong Pakatan Tersebar

Yakeb Cadang Jual Jongkong Emas