Antara Jenis Dan Punca Kerosakan Mesin Basuh Automatik


Jenis Dan Punca Kerosakan Mesin Basuh Automatik | Mesin basuh adalah satu perkakas elektrik yang sangat penting! Tapi sayangnya mesin basuh automatik ini boleh menjadi rosak secara tiba-tiba. Antara jenis kerosakan mesin basuh automatik yang sering di hadapi adalah seperti mesin basuk tak boleh on, mesin basuh automatik asyik keluar air, mesin basuh air tak masuk, mesin basuh auto tidak spin atau mesin basuh auto tak boleh pusing, mesin basuh bergegar ketika spin dan lain-lain lagi.


Memang stress kan bila mesin basuh rosak! Makin geram jika kebetulan waktu itu sedang musim hujan. Oh tidakkkk...... Tapi, tertanya-tanyalah juga, apakah punca mesin basuh automatik rosak? 

Sebenarnya, mesin basuh automatik yang rosak ni bukan sesuatu yang luar biasa pun. Menang ramai yang mengalami masalah dan ada juga kadangkala masalah itu tidaklah seserius mana cuma apa nak buat, pengetahuan bab mesin basuh rosak ni kurang. Lagipun mana berani nak menggodek itu ini sendiri. 

Di sini disenaraikan beberapa punca masalah yang berlaku berserta dengan cara penyelesaian yang boleh dilakukan, jika berani untuk buat sendirilah!

Air Tidak Mahu Keluar
Ini disebabkan oleh paip pembuangan air sudah tersumbat, biasanya akibat kotoran yang melekat di situ atau termasuk duit syiling. Caranya, periksa getah yang berdekatan dengan pangkal paip saluran air keluar, keluarkan kotoran atau duit syiling yang melekat di situ.
Air Tidak Mahu MasukHidupkan mesin basuh dan periksa Volt AC menggunakan multi meter pada pam air yang mana untuk level yang biasa adalah 230 Volt. Jika ada, pam air harus diganti baru.
Air Keluar Secara Perlahan-lahanIni disebabkan oleh paip pembuangan air sudah tersumbat, ini juga disebabkan oleh kotoran atau duit syiling.
Air Masuk Perlahan-lahanAnda hanya perlu menukar pam airnya sahaja, ini kerana ianya juga sudah tersumbat.


Tidak Boleh Menjalankan Operasi MembasuhSelalunya terdapat beberapa sebab  kenapa tidak boleh membasuh antaranya:
a) Alarm berbunyi ketika hendak membasuh. Ini selalunya disebabkan oleh kerosakan pada suis pintu atau magnet pada pintu sudah hilang.
b) Getah pengikat pada motor, kalau anda lihat getahnya sudah terlalu longgar.  Sebaik-baiknya tukar getah baru ataupun piring bahagian dalam sudah longgar. Kekerapan membasuh akan menyebabkan piring menjadi haus atau batang besi sudah patah. Ini kerana beban pakaian terlalu banyak.
c) Paras air tidak berfungsi dengan baik untuk menyukat air, ini disebabkan getah sudah bocor.Jadi ia menyebabkan mesin basuh tidak boleh membasuh. Getah ini selalunya terletak di bahagian atas belakang mesin basuh, ciri-cirinya terdapat dua atau tiga wayar dan terdapat saluran getah yang menuju ke tamble mesin basuh bahagian bawah.
Tidak Boleh Mengeringkan PakaianLihat bahagian bawah berhampiran dengan paip air yang mula-mula keluar, di situ terdapat selenoid yang berfungsi untuk menarik getah supaya air dapat keluar. Cuba hidupkan mesin basuh dan cuba spin, lihat adakah selenoid tersebut menarik getah? Jika tidak, periksa voltannya dan ia mesti pada 220v. Tukarkan selenoid jika tiada bacaan meter ditemui. Selenoid tu rupanya macam ni ha…
Sewaktu anda menekan butang spin, alarm- nya berbunyi, ini adalah masalah pada magnet pintu atau suis pintu bukannya selenoid.
Bunyi Bising Sewaktu PengeringanIni berpunca dari  bearing pada gearbox, selalunya lebih mudah anda tukarkan satu set tamble. Ini kerana untuk membuka komponen ini adalah terlalu rumit dan memerlukan banyak masa.
Basuhan Tidak Bersih Atau Kurang Kuat Daya PusinganCuba periksa getah pada motor yang berkemungkinan sudah longgar. Jika ianya sudah longgar, tukar dengan yang baru. Ataupun piring bahagian dalam sudah longgar, cuba buka dan lihat gigi bahagian tengah tersebut. Adakah ianya sudah haus?




CARA REPAIR MESIN BASUH SENDIRI DENGAN MASALAH AIR SLOW - SELAMAT RM200

Sebelum ini melalui facebook ada seorang hamba Allah bernama Mazuan Lin telah mengongsikan cara beliau repair sendiri mesin basuh miliknya yang ada masalah air slow. So, kat sini daku kongsikan semula sebagai panduan bagi mereka yang ingin cuba-cuba betulkan masalah mesin basuh dengan masalah yang sama. 
Kata beliau : 
Tidak perlu lagi keluar duit untuk membaiki mesin basuh anda. ... Jadi, cara paling jimat untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan memperbaiki secara DIY. Tapi ... Nak share sikit pengalaman betulkan sendiri mesin basuh rosak. So far, jarang ada problem tapi kali ni ada problem air masuk slow sangat pulak. ...


AMARAN! JANGAN LUPA CABUT SOKET DAN TUTUP PILI AIR SEBELUM MULA!
1. Lepas cabut soket elektrik dan tutup pili air, baru buka hos air dekat belakang ni. Kalau tak nak mandi sambil kena karan lah2. Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambungan hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.3. Kadang-kadang air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Try cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu, pasang balik. Kekadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknanya inlet water valve dah rosak.4. Buka skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.5. Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap toshiba pun pakai valve yang sama.6. Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Check la dulu korang punya kot ada skru.7. Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.www.facebook.com/mazuan.lin8. Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja. Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.9. Hos air jangan lupa sambung pulak.10. Wallaa! Lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200.
Sumber : Bubblynotes www.facebook.com/mazuan.lin





Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.sishawa.com/2019/05/punca-mesin-basuh-rosak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hubungi Bomba Selepas Puas Ketawa Melihat Kepala Rakan Sangkut Dalam Mesin Basuh

Hubungi Bomba Selepas Puas Ketawa Melihat Kepala Rakan Sangkut Dalam Mesin Basuh

papar berkaitan - pada 18/5/2019 - jumlah : 225 hits
Hubungi Bomba Selepas Puas Ketawa Melihat Kepala Rakan Sangkut Dalam Mesin Basuh Hajat nak baiki mesin basuh semi auto yang rosak berakhir dengan kepala seorang lelaki tersangkut di dalam ruangan pengering pakaian Difahamkan mangsa cuba mel...
Ditinggalkan Dalam Mesin Basuh Hampir 4 Hari Bayi Yang Masih Bertali Pusat Ditemui Sihat Kelaparan

Ditinggalkan Dalam Mesin Basuh Hampir 4 Hari Bayi Yang Masih Bertali Pusat Ditemui Sihat Kelaparan

papar berkaitan - pada 9/5/2019 - jumlah : 52 hits
Tangisan bayi di tengah malam mengganggu keheningan awal pagi di sebuah premis perniagaan Kejadian menyayat hati ini berlaku di Krabi Thailand Bagi seorang pemilik kedai dobi di Krabi sangkanya suara itu pastinya datang dari kediaman jiran ...
Badan Kurus Pun Ada Double Chin Ketahui Punca Dagu Berlapis

Badan Kurus Pun Ada Double Chin Ketahui Punca Dagu Berlapis

papar berkaitan - pada 14/5/2019 - jumlah : 112 hits
Pasti ramai pembaca di sini yang mengalami masalah dagu berlapis atau kita sering sebut sebagai double chin Lapisan lemak yang terkumpul di bawah dagu ini sememangnya mempengaruhi keyakinan diri seseorang terutama sekali kauh hawa Terdapat ...
Apa Itu Cacar Monyet Punca Simptom Dan Rawatannya

Apa Itu Cacar Monyet Punca Simptom Dan Rawatannya

papar berkaitan - pada 14/5/2019 - jumlah : 62 hits
Cacar monyet adalah sejenis penyakit yang jarang ditemui berpunca dari sejenis virus yang dipindahkan dari haiwan liar kepada manusia selepas makan daging haiwan tersebut yang dipercayai merupakan sumber jangkitan virus cacar monyet Virus c...
Punca Kegagalan Kerajaan Ph

Punca Kegagalan Kerajaan Ph

papar berkaitan - pada 11/5/2019 - jumlah : 83 hits
Semalam laman blog nie menulis mengenai sebahagian kecil kerosakan yang di lakukan oleh kerajaan PH selama setahun mereka mengambil alih kuasa pemerintahan negara Persoalannya kenapa boleh jadi begitu Tidak semua dari menteri2 kabinet yang ...
Provokasi Dap Punca Peristiwa Hitam 13 Mei 1969 Abu Zahar

Provokasi Dap Punca Peristiwa Hitam 13 Mei 1969 Abu Zahar

papar berkaitan - pada 14/5/2019 - jumlah : 134 hits
KUALA LUMPUR Peristiwa hitam yang membadai negara menyaksikan pertembungan berdarah antara kaum ketika 13 Mei 1969 berpunca daripada provokasi dan tindakan biadap anggota parti tamak haloba DAP Bekas Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Z...
Hutang Dipercayai Punca Perunding Acara Dibunuh Kata Polis

Hutang Dipercayai Punca Perunding Acara Dibunuh Kata Polis

papar berkaitan - pada 13/5/2019 - jumlah : 107 hits
Hutang dipercayai punca perunding acara dibunuh kata polis nbsp Dikemas kini 46 minit yang lalu Diterbitkan pada 13 May 201
Anwar Bukan Punca Budaya Kafir Mengkafir Abim

Anwar Bukan Punca Budaya Kafir Mengkafir Abim

papar berkaitan - pada 13/5/2019 - jumlah : 81 hits
Angkatan Belia Islam Malaysia menggesa presiden PAS menarik balik tuduhannya yang mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim punca maraknya budaya kafir mengkafir di Pantai Timur pada 80 an Menyifatkan tuduhan sekadar helah salahkan orang Yang diper...
Sah Cerai Talak Tiga Teka Teki Status Perkahwinan Sultan Kelantan Terjawab

Frust Tak Dapat Pelanggan Pelacur Belasah Anak 1 Tahun Sampai Mati

Bahaya Aplikasi Faceapp Yang Anda Tidak Tahu

Kos Perceraian Mahkamah Syariah Di Malaysia

Midea Freezer Dijual Dengan Harga Mampu Milik

Program Sekolah Amanah Ada Impak Atau Tidak

Can I Mix Different Brands Of Tyre On My Vehicle

Nasi Goreng Orang Bujang



Ini Sebab Mengapa Sesetengah Haiwan Berjalan Menggunakan Kaki Belakang

Kisah Tragis Disebalik Lukisan Terkenal Lady Jane Grey

Ini Pengalaman Saya Bekerja Sebagai Pengutip Sampah Di Jepun

Kisah Kejatuhan Pengaruh Islam di Negara Filipina

Lagu Baru Dikatakan Sindir Aliff Aziz Ini Jawab Baby Shima


Info Khasiat Pokok Leletop Kelambu Untuk Kesihatan

Cara Kencing Yang Betul Menurut Sunnah

Janganlah Membuat Fitnah Anda Tak Mampu Menariknya Kembali

Cara Mendaftar Publisher Mobicow Dengan Mudah

Cara Menutup Asuransi Cigna

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Start Waxing Dan Stop Shaving