Akmal Soal Pmx Apa Jaminan Rakyat Tak Terbeban Tarif Elektrik Naik
malaysiakini.com
Diterbitkan: Feb 4, 2025 4:23 PM
Pemuda Umno menggesa Perdana Menteri Anwar Ibrahim memberikan jaminan konkrit bahawa kenaikan tarif elektrik yang bakal dilaksanakan tidak akan menjejaskan rakyat sebagai pengguna akhir
Ketuanya, Dr Akmal Saleh berkata Anwar sebelum ini menegaskan 85 peratus rakyat tidak akan terkesan dengan kenaikan tersebut.
Namun, Akmal membangkitkan soalan tentang kesan tidak langsung apabila kenaikan tarif dikenakan ke atas sektor industri dan golongan "maha kaya" jika ia akan membawa kepada kenaikan harga barang, yang akhirnya akan membebankan rakyat.
"Persoalan saya, apakah jaminan kerajaan apabila kenaikan tarif elektrik yang dikenakan kepada kilang-kilang ini tidak akan memberi kesan pada kenaikan harga barang yang dikeluarkan oleh kilang-kilang ini?
"Mungkin PMX (Anwar) lebih arif mengenai 'domino effect' apabila satu kenaikan tarif dikenakan ke atas kilang, yang mana kebiasaannya rakyat sebagai pengguna yang akan menanggung kesannya dengan kenaikan harga barang yang akan dikeluarkan," katanya pada satu hantaran di Facebook, hari ini.
Anwar: Hanya industri, "maha kaya" terlibat
Terdahulu, Anwar Ibrahim menegaskan kenaikan tarif elektrik hanya akan melibatkan pengguna industri dan golongan "maha kaya" dan bukan majoriti rakyat kebanyakan.
Menurutnya, langkah ini selaras dengan kaedah Pelepasan Kos Tidak Berimbang (ICPT) dan akan berkuat kuasa mulai Julai.
“(Sebanyak) 85 peratus rakyat tak akan terkesan dengan kenaikan ini,” katanya semasa sesi soal jawab Perdana Menteri di Dewan Rakyat.
Menjawab pertanyaan Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Wan Ahmad Faysal Wan Ahmad Kamal (PN-Machang), Anwar menjelaskan kenaikan kadar elektrik perlu dilaksanakan untuk membiayai sektor penting lain seperti kesihatan dan pendidikan.
‘GST adil tambah hasil’
Sementara itu, Dr Akmal mencadangkan agar kerajaan mempertimbangkan pelaksanaan semula Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebagai alternatif untuk meningkatkan pendapatan negara.
"Saya cadangkan kepada PMX (Anwar), untuk melaksanakan semula GST yang ternyata lebih berkesan untuk menambah pendapatan negara dan lebih adil, dan telah terbukti berkesan di seluruh dunia," katanya.
Kata Akmal lagi, kerajaan boleh menukar nama GST jika istilah itu sensitif, asalkan langkah tersebut dapat meningkatkan hasil negara dan membantu rakyat.
"Jika alergik dengan nama GST, kita bagi nama lain pun boleh, janji ia dapat membantu menambahkan pendapatan negara dan membantu rakyat," katanya lagi.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://wak-labu.blogspot.com/2025/02/akmal-soal-pmx-apa-jaminan-rakyat-tak.html