7 Kelebihan Jadi Vegetarian


Tidak ada salahnya jika nak mula menukar corak pola hidangan yang lebih baik. Jika sebelum ini kita kerap mengambil makanan berprotein dan tidak boleh meninggalkan ayam atau ikan, senarai kelebihan menjadi seorang 'vegetarian' di bawah mungkin menarik minat

7 Kelebihan Jadi 'Vegetarian'
1. Umur lebih panjang Menurut kajian dari Universiti Loma Linda, Amerika Syarikat, pemakan sayur hidup 15 tahun lebih lama berbanding individu yang mengambil makanan berunsurkan daging.

Berdasarkan laporan China Health Project pula, masyarakat China yang kurang makan lemak haiwan berdepan risiko yang rendah menghidap kanser, penyakit jantung atau penyakit lain

2. Kesihatan jantung terpelihara Pola makanan yang salah di mana penyebab kepada kadar kolesterol darah yang tinggi, kurang bergerak dan stres menjadi punca kepada penyakit jantung menjadi penyakit nombor satu di dunia.

Di Amerika Syarikat, satu dari sembilan wanita yang berusia 40 tahun ke atas menderita penyakit jantung malah kebanyakan lelaki pemakan daging berpeluang 50% meninggal dunia akibat penyakit jantung. Risiko ini menurun 15% jika berhenti makan daging dan mengamalkan makan sayur

3. Jauh dari ancaman kanser Terdapat hasil kajian dari Harvard Nurses Health Study mengatakan daging mempunyai kaitan dengan kanser payudara. Malah,

The National Cancer Institute juga mengatakan wanita yang mengambil daging setiap hari berisiko empat kali ganda terkena kanser payudara.

Kajian di Jerman pula mengatakan bahawa sistem kekebalan wanita 'vegetarian' lebih efektif membunuh sel kanser. Sayur-sayuran melindungi anda dari kanser prostat, kanser usus besar dan kulit

4. Tubuh menjadi lebih langsing Orang yang makan sayur mempunyai tubuh yang lebih langsing berbanding individu pemakan daging.

Hal ini kerana, sayur-sayuran seperti taugeh, kacang merah, bayam merah dan kacang panjang mengandungi lemak dan kalori lebih rendah.

Maka, tidak hairanlah pemakan sayur jarang mengalami masalah berat badan yang menjadi punca kepada sakit kencing manis

5. Menghapuskan toksin beracun dalam badan Pencemaran hasil dari pengambilan makanan berproses seperti pengawet, pewarna dan pemanis tambahan boleh menimbulkan penyakit.

Jika nak buat detoksifikasi, langkah pertama adalah mengurangkan makan daging dan diganti dengan buah-buahan dan sayur-sayuran atau jus buah serta sayur. Bahan-bahan ini mengandungi zat fitokimia yang membantu menghilangkan racun secara semulajadi

6. Terlindung dari sebarang pencemaran Hampir 95% pencemaran banyak datang dari daging, produk haiwan yang lain dan ikan. Ikan mengandungi zat pemicu kanser hasil dari semburan pestisid yang larut dalam air seperti DDT dan PCB, logam berat seperti merkuri dan kadmium.

Bagi daging dan produk haiwan lain pula biasanya mengandungi steroid dan hormon tiruan. Kalau sudah basuh ikan dan daging dengan bersih, ia tetap ada

7. Lebih jimat dan jadi contoh anak-anak Makanan berproduk haiwan biasanya lebih mahal jika dibandingkan dengan sayur-sayuran.

Oleh demikian, pemilihan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk menggantikan daging, ayam atau ikan memberi lebih penjimatan dalam kehidupan.

Sayuran dan buahan tempatan sudah memadai kerana pastinya yang import lebih mahal. Menggantikan sayuran dalam hidangan tidak mengurangkan zat gizi yang diperlukan tubuh.

Cara mudah menyeimbangkan hidangan dalam seharian adalah memerhati warna makanan iaitu memastikan hidangan berwarna-warni

Sumber: Karangkraf
Jom kita tanam sayur dan makan sayur je.. hihi... tapi boleh ke??? Malaysia dah la banyak makanan... hihi.. tapi best pe kan sesekali makan sayur je..

Tapi majoriti masyarakat di Malaysia kurang gemar sayur. Kalau tengok kat kedai makan, payah nak jumpa sayur dan ulam kan... Padahal sayur ni takdelah mahal berbanding lauk lain.

Kalau yang dah biasa makan sayur, rasa tak sempurna hidangan sepinggan nasi tanpa sayur. Jadi tak selera kan.

Apa pun, makan sayur menyihatkan dan tak menggemukkan... Jadi, makanlah sayur untuk sihat dan cantik... Insha Allah...


P/s: Musim penyakit ni memang bagus amalkan makan sayur dan buah lebih...

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.mariafirdz.com/2013/11/7-kelebihan-menjadi-vegetarian.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kelebihan Eyeshadow Stick Obsess Cosmetics

Kelebihan Eyeshadow Stick Obsess Cosmetics

papar berkaitan - pada 18/3/2020 - jumlah : 84 hits
Assalamualaikum w b t Eyeshadow Stick VS Eyeshadow Palette Eyeshadow merupakan salah satu keperluan kosmetic yang berfungsi untuk mencantikkan lagi bahagian mata Eyeshodow biasanya kita tahu ianya dalam bentuk pallet tetapi kini telah dised...
Kelebihan Bangun Pagi

Kelebihan Bangun Pagi

papar berkaitan - pada 17/3/2020 - jumlah : 93 hits
Dapat bersenamMenghirup udara segar pada pagi hari dapat memberikan tenaga untuk melakukan aktiviti seharian dengan sedikit masa walaupun sekadar lima minit untuk bersenam boleh menjadikan tubuh badan lebih bertenaga Bersarapan awalBersarap...
Pakej Haji Rawdah Premium Dari Felda Travel Banyak Kelebihan Untuk Para Jemaah Sekalian

Pakej Haji Rawdah Premium Dari Felda Travel Banyak Kelebihan Untuk Para Jemaah Sekalian

papar berkaitan - pada 22/3/2020 - jumlah : 93 hits
Hi Korang Haji dan Umrah memang tak sama ye walaupun lokasi ibadahnya sama tapi prosedur dan proses amat berlainan dan masanya juga berbeza di antara satu sama lain Umrah hanyalah 2 minggu tapi Haji adalah sebulan lamanya kita berada di Tan...
Fed Akan Melancarkan Pembelian Bon Tidak Terhad Adakah Dolar Mendapat Kelebihan

Fed Akan Melancarkan Pembelian Bon Tidak Terhad Adakah Dolar Mendapat Kelebihan

papar berkaitan - pada 24/3/2020 - jumlah : 43 hits
Wabak virus novel COVID 19 yang merebak dengan cepat di seluruh dunia menetapkan peraturannya untuk peserta pasaran Ekonomi terbesar dunia cuba menyesuaikan diri dengan keadaan semasa Begitu juga Rizab Persekutuan AS tidak terlepas dan memb...
Kelebihan Usap Kepala Anak Yatim

Kelebihan Usap Kepala Anak Yatim

papar berkaitan - pada 26/3/2020 - jumlah : 39 hits
SOALAN Saya ada terdengar ustaz menyebut dalam satu siri kuliyah dimana kalau berjumpa dengan anak yatim sunat kita usap kepalanya Adakah ini daripada hadith atau pandangan ulama Adakah termasuk sama kepala anak yatim orang kafir Mohon penc...
Kelebihan Masker Kain Katun Alternatif Pencegah Virus Corona

Kelebihan Masker Kain Katun Alternatif Pencegah Virus Corona

papar berkaitan - pada 26/3/2020 - jumlah : 2 hits
Memakai masker menjadi salah satu usaha untuk mencegah terinfeksi virus Corona atau Covid 19 Di tengah meningkatnya pasien virus Corona mendadak masker menjadi barang langka dan kalaupun ada harganya selangit
Fadhilat Dan Kelebihan Ayat Ayat Al Quran

Fadhilat Dan Kelebihan Ayat Ayat Al Quran

papar berkaitan - pada 29/3/2020 - jumlah : 64 hits
Al Quran adalah merupakan mukjizat yang istimewa yang di turunkan kepada nama Muhammad melalui malaikat Jibril a s di turunkan untuk ummatnya di dalam Al Quran penuh dengan kelebihan dan kebaikan dan menjadi syifa rawatan bagi yang membacan...
Semak Status Bantuan Prihatin Nasional B40 M40

Bila Golongan Kaya Memohon Hak Sama Rata Dengan Orang Miskin

Begini Pula Jadinya Lockdown Di India Pekerja Migran Ramai Ramai Balik Kampung

Bantuan Prihatin Nasional Daftar Dan Semak Bermula 1 April

10 Makanan Yang Baik Untuk Mencegah Virus Covid19

Kisah Tauladan Yang Mesti Korang Baca

Genius Tuan Ibrahim Tuan Man Menteri Alam Sekitar Nih

Ajal Bersama Doktor Anak Berusia 8 Bulan Maut Selepas Van Hospital Terbabas



Malaysia Hotspot Coronavirus Dunia

5 Peringkat Perubahan Mutasi Kuman Sebelum Menjadi Wabak Besar

6 Berita Gempar Dunia Yang Ramai Tak Peduli Disebabkan COVID 19

Resepi Popcorn Ayam Popcorn Chicken Paling Rangup

6 Kisah Kegagalan Kerajaan Untuk Mengawal Penyakit Berjangkit


Subsidi Gaji Rm600 Tidak Cukup Elak Pembuangan Pekerja

Black Hanifah Tak Ambil Duit Sewa Untuk 6 Buah Rumah

I Lestari Kwsp Cara Mohon Tarikh Ahli Menerima Bayaran

Dia Rindu Nak Dating Amyra Dapat Suprise Siap Ada Candle Light Daripada Amar

Abah Hati Hati Kesihatan Tu Penting Bila Pm Ambil Berat Hal Rakyat Satu Malaysia Sayang Beliau

10 Charger Hp Yang Jadi Bukti Banyak Ilmuwan Kocak Di Negeri Ini Sobat Lifehack Mana Suaranya